Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Откривамо забрињавајући план: Шта кажу у НАТО о јачању трупа на КиМ и наоружавању Приштине

© Flickr / U.S. Army EuropeВојска Косова и БиХ
Војска Косова и БиХ - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
Пратите нас
Осим што Немачка појачава војно присуство на КиМ, НАТО размишља и о заједничким патролама са припадницима такозваних Косовских безбедносних снага, што је забрињавајуће. НАТО нема јединствен став о чланству тзв. Косова у НАТО, кажу да не наоружавају КБС, већ да то раде поједине чланице билатералним уговорима.
Ово за Спутњик открива Милован Дрецун досадашњи председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије, који се управо вратио из службене посете централи НАТО.
Иначе, такозвани министар одбране привремених приштинских институција Ејуп Маћедонци изјавио је да је прошле године утрошено више од 115 милиона евра на набавку наоружања за тзв. косовске безбедносне снаге (КБС). Он је, извештавајући скупштински одбор за безбедност, рекао да је план да се и ове године настави набавка наоружања, и истакао да је буџет КБС за 2023. годину повећан за 100 одсто у односу на 2022. годину, односно, на 204 милиона евра.
Такође је истако и да су додатним средствима која су добили прошле године достигли више од два одсто БДП-а, што је стандард за земље НАТО.“
Немачки Бундесвер саопштио је нешто пре овога, да ће „услед погоршања безбедносне ситуације на Косову и Метохији“, повећати број својих снага у оквиру мисије Кфор, и тако стати у ред првих земља која ће повећати своју посвећеност слањем додатних пешадијских снага.

Нових 300 немачких војника на КиМ

Немачки генерал Бернд Шут потврдио је да ће додатно појачање од 300 војника на пролеће стићи на Косово и Метохију.
„Због кризе коју је Приштина изазвала на северу Косова НАТО је повећао број својих трупа на том подручју са 1000 војника на око 4.500 припадника мисије Кфор, односно НАТО. То је највеће повећање у последњих 10 година. Међутим, по информацијама које сам добио током боравка у централи НАТО, планира се и размишља се о томе да ли је потребно ново повећање броја војника. О томе се дискутује, а дискутује се и о томе да ли то треба да буду војници из резервних састава тих држава или из њихове редовне војске,“ каже Дрецун.
У том оквиру, додаје Дрецун, креће се и повећање које најављује Немачка, а оно што је Кфору битно јесте да су та повећања искоришћена за појачано присуство за патролирање на северу Косова и дуж административне линије са централном Србијом.

КФОР и КБС у заједничким патролама

„Оно што је мене забринуло, јесте да постоји интенција код неких чланица НАТО да се евентуално уведу заједничке патроле Кфора са припадницима такозваних Косовских безбедносних снага (КБС). Дакле, као што имају са нашом војском. На моје инсистирање у тим разговорима да то не може да се пореди, јер је наша војска регуларна оружана формација, они су рекли да они КБС третирају на основу изворног мандата као цивилну организацију за заштиту људи, јер нема консензуса међу чланицама НАТО да ли да се прихвати или не трансформација КБС у такозвану војску Косова. Кажу и да они КБС уважавају као чинилац са којим треба имати комуникацију,“ објашњава Дрецун.
Ако би се, пак, напомиње Дрецун, десило да они заиста организују заједничке патроле уз административну линију на северу КиМ, то би дефинитивно значило да је присуство те тзв. војске Косова на северу - омогућено.
„И то је оно што може највише да нас забрине. А њихове процене се крећу да од стабилности Западног Балкана посебно на Косову и Метохији зависи и безбедност евроатлантског простора и атлантских савезника. По њиховим речима, они желе да спрече изазивање неке нове озбиљније кризе,“ истиче Дрецун.

КБС цивилна заштити у очима НАТО

Дрецун да су ово ставови НАТО, које је тамо чуо, а да је сасвим друго оно што Приштина говори а то је да Србија гомила војску уз линију са КИМ.
„То што нас оптужују за гомилање војске то ради Аљбин Курти, да би створио утисак у јавности да су угрожени како би оправдао све своје једностране потезе и како би ојачао ту формацију која би требало по њему да буде Војска Косова. Ову Куртијеву тезу тачно је да подржавају поједине чланице НАТО које су њима наклоњене“, објашњава Дрецун.
Иначе у садашњем саставу Кфора на КиМ се тренутно налази 80 војника из Немачке, а у помоћ ће бити послата додатна пешадијска чета. Додатне снаге обављаће послове патроле, безбедносне задатке и, по потреби ће учествовати у деескалацији у случају нереда и протеста.
Командант Кфора Озкан Улуташ поздравио је одлуку Немачке да повећа број снага на КиМ, и казао да ће Кфор "наставити да покушава да спречи сваку ескалацију и да је војна мисија спремна да одговори на сваки изазов".
Погледајте и:
Амерички војници на Косову у околини Ораховца - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
СРБИЈА
Рука руку мије: Наоружавање Приштине фактички помоћ Кфору
Косовска војска - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2020
Извор Влада Косова: Немачка наоружава КиМ топовима и ракетним системима – уз миг Ангеле Меркел
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала