- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Тајна римског јајета које и после два миленијума садржи течност /фото/

© Фото : Pexels/Photo by Edneil Jocusol остаци римских грађевина
остаци римских грађевина - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
Пратите нас
У јајету из римског доба које је пронађено пре неколико година у граду Олсберију у централној Енглеској, откривен је и течан садржај. Руководилац ископавања са Оксфорда Едвард Бидалф рекао је да стручњаци претпостављају да се ради о беланцету и жуманцету који су спојени у једну течност.
Анализа је показала течност као и мехурић ваздуха. Скенирање је обављено пре неколико месеци како би се разјаснило како се јаје, вероватно кокошје, може најбоље сачувати. Јаје је наводно пронађено у јами испуњеној водом из које се некада црпела вода за производњу пива. Могуће је да је на том месту остављено између 270. и 300. године.
Остала јаја која су такође тамо откривена разбила су се након контакта с ваздухом - појавила се течност продорног мириса сумпор-диоксида.
„Јаје има огроман истраживачки потенцијал“, рекао је Бидалф.
Оно отвара питање како овакви предмети могу да се сачувају, али и која врста кокошки је у питању, као и како је коришћена и држана живина у римско доба.
Осим јаја, током ископавања од 2007. до 2016. пронађена је и ретка корпа у којој је можда био и хлеб. Бидалф је рекао да је могуће да су предмети стављени у јаму у симболичној форми понуде подземном свету у оквиру погребног обреда.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала