- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Вашингтон у агонији због јачања руске економије – па креће у отворену пљачку

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Уђи у базу фотографијаРуска централна банка
Руска централна банка - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
Пратите нас
У САД су се интензивирале дискусије о заплени блокираних државних резерви Русије јер америчке власти не могу да објасне зашто се средства пореских обвезника користе за финансирање Украјине, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.
Дипломата се осврнуо на изјаве америчких стручњака који указују на неочекивано високу динамику раста руске економије и ниску ефикасност санкционе стратегије САД и других земаља.

„У таквим условима приметна је агонија Вашингтона и његових сателита, који покушавају да смисле како да задају болнији ударац Русији“, оценио је Антонов.

Како је додао, америчке власти се суочавају са потешкоћама приликом покушаја да објасне обичним грађанима зашто новац пореских обвезника треба да се преусмерава на финансирање кијевског режима, уместо на решавање унутрашњих проблема. Због тога су се у Америци интензивирали разговори о заплени блокираних руских средстава.

„Међутим, ма какво псеудоправно оправдање покушали да нађу, стварна правна снага тих корака биће занемарљива. Међународна заједница не може априори да одобри отворену пљачку. Довођење у питање гаранција неповредивости суверене имовине значи минирање западног финансијско-економског модела“, закључио је Антонов.

Стални представници земаља-чланица Европске уније су 29. јануара усагласили предлог Европске комисије о коришћењу прихода од руске имовине замрзнуте у земљама ЕУ. Како је раније објаснио један европски дипломата, ЕК предлаже да се приходи добијени од замрзнуте руске имовине чувају на посебним рачунима за њихову могућу употребу у будућности за финансирање Украјине. У овој фази нема говора о пребацивању ових средстава у буџет ЕУ или директно Украјини. Сам механизам за пренос средстава још није развијен.
Погледајте још:
Новчанице - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2024
РУСИЈА
Кинески медији: Конфискација руске имовине - катастрофална за светски финансијски систем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала