- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Зиђин Копер“ привремено обуставља радове у руднику „Ново Церово“

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆСрбија Зиђин Копер
Србија Зиђин Копер - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
Пратите нас
Компанија „Србија Зиђин Копер“ привремено обуставља производњу у руднику „Ново Церово“ јер је блокада пута коју спроводи неколико мештана села Кривељ довела до прекида снабдевања рудника репроматеријалом.
Како се наводи у саопштењу компаније, пошто су исцрпљене и све залихе дизела, експлозивних средстава, кугли и осталог, а све резерве репроматеријала истрошене, површински коп "Ново Церово" мора привремено да обустави рад.
"На послу ће остати само број неопходан за одржавање копа у оваквој ситуацији, што је прописано Законом о рударству", рекао је управник "Новог Церова" Драган Илић.
Иако је морала да обустави производњу у најмлађем руднику, додају, компанија је организовала одржавање на лицу места и за то ангажовала неколицину од укупно 280 радника.
"Стоје нам све машине! Бојимо се да радници не оду на принудне одморе. Надамо се да ће блокаде престати, јер нам је циљ да радимо и примамо пуну плату", каже руководилац електромашинског одржавања у "Новом Церову" Иван Ивановић.
Ово је потврдио и референт за набавку енергената Марко Милосављевић који је истакао да су у проблему због горива.
"Механизација нам стоји због недостатка дизела, јер цистерне не могу да прођу блокаде. Залихе у резервоару су на минимуму, па утоварне машине и камиони стоје. Идентична ситуација је и у Фабрици дробљења и млевења у 'Новом Церову' ", рекао је Милосављевић.
Заменик руководиоца Фабрике дробљења и млевења у "Новом Церову" Јелена Трајковић рекла је да су због блокаде пута исцрпљене залихе репроматеријала који је неопходан за прераду руде.
"Фабрика ће морати да уђе у застој, а један део радника биће упућен на годишњи одмор", каже Трајковић.
Руководилац радионице за флотирање Добрица Фујкић рекао је да је ситуација алармантна, јер немају довољно репроматеријала за нормалан рад фабрике.
"Још јуче смо обавестили људе да ће неки морати да иду на принудне одморе, па су радници веома узнемирени. Неки се с правом и љуте, јер испаштају због блокада", рекао је Фујкић, пренео је Танјуг.
Из „ Србија Зиђин Копер“ поручују дапоштује законе, придржавајусе свих постојећих споразума и активно траже дијалог са организаторима блокаде, локалним властима и Владом Србије како би се блокада пута решила мирним путем.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала