- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Дан државности у Етнографском музеју: Омаж Надежди Петровић и представа о Танаску Рајићу

© Фото : Принтскрин/ЈутјубЕтнографски музеј
Етнографски музеј - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2024
Пратите нас
Изложбом „Трагови наслеђа“ и представом „Ветар и заставе“ о чувеном српском јунаку и устанику Танаску Рајићу, Етнографски музеј ће прославити Дан државности – Сретење 2024.
Програм припремљен поводом назначајнијег државног празника Србије почиње данас у 10 часова, када ће најмлађи посетиоци Етмографског музеја моћи да се опробају у бројним вештинама кроз игру и забаву и открију многе занимљивости о Србији.
Кроз калиграфску радионицу „Пиши као Вук” и тематску сликарску радионицу „Зашто волим Србију?”, деца ће учествовати у стварању изложбе, а њихови цртежи чиниће интегрални део поставке која ће бити доступна јавности до 18. фебруара.
Од 18.30 часова прослава Дана државности почеће химном „Боже правде“, након које ће наступити балетски студио „Адађо“, а изложбу „Трагови Наслеђа” отвориће министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, уз поздравну реч Марка Крстића, директора Етнографског музеја.
Изложба „Трагови наслеђа” ауторке Јелене Секуловић, замишљена је као својеврстан омаж Надежди Петровић, националној хероини, хуманисткињи, борцу за женска права и родоначелници модерне у српском сликарству, која је у тадашње српско друштво увела савремене европске токове остајући при томе верна народу.
Етнографски предмети које је Надежда прикупљала у најтежим временима за српски народ сачувани су у туробним ратним околностима, далеко од домовине, као оригинални сведоци културног карактера једног народа, да би 1927. пристигли у Етнографски музеј где се пажљиво чувају као показатељи националног идентитета који одолева историјским неприликама.
Наредног дана, 15. фебруара у 19 часова, млади глумац Никола Шурбановић представиће лик чувеног српског јунака и устаника Танаска Рајића, у представи „Ветар и заставе”, по сценарију писца Дејана Стојиљковића.
Република Србија обележава Дан државности 15. и 16. фебруара, у знак сећања на два важна историјска датума - када је на збору у Орашцу 1804. подигнут Први српски устанак против Турака, под вођством Ђорђа Петровића Карађорђа и када је у Крагујевцу 1835. усвојен и заклетвом потврђен први модерни, и за то време, изузетно либерални Устав Кнежевине Србије - Сретењски устав, којим је ограничен апсолутизам и уведена парламентарна монархија, чиме је власт први пут подељена на извршну, законодавну и судску.
Уоквиру обележавања Дана државности, од 14. до 16. фебруара, улаз у Етнографски музеј биће бесплатан.
„Турен” краља Петра II Карађорђевића премијерно за Дан државности у Музеју Југославије - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2024
КУЛТУРА
„Турен” краља Петра Другог Карађорђевића премијерно за Дан државности у Музеју Југославије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала