Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти зауставио још једну пошиљку динара, возило задржано на Јарињу

© AP Photo / Marjan VuceticБлокада на Јарињу
Блокада на Јарињу - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2024
Пратите нас
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је по налогу Аљбина Куртија, на административном прелазу Јариње забрањен пролазак још једне пошиљке динара, намењених за исплату плата, пензија и социјалних давања за Србе и друге неалбанске становнике Косова и Метохије чији опстанак зависи од прилива средстава из буџета Републике Србије.
Он је рекао да припадници Куртијеве полиције не само да су забранили улаз динара, него су на административном прелазу према представницима Народне банке Србије и компаније "Хендерсон" демонстрирали "осионост и грубост", а затим их отерали уз претњу хапшењем.
Како је истакао, тиме је Курти јасно поручио да такозвани прелазни период је чиста лаж, и да је све време у току рад на операционализацији одлуке о забрани динара.
"Новац је послат према свим установљеним вишедеценијским процедурама, а које предвиђају да пошиљку динара на Јарињу са свим потврдама преузима британска компанија 'Хендерсон' и превози их до трезора у Лепосавићу, али је улаз динара забрањен. Куртијев 'прелазни период' је ништа друго до шарена лажа осмишљена да замаже очи политичким круговим на Западу који су му јасно поручили да је нападом на елементарне услове опстанка српског народа на Косову и Метохији отишао предалеко", рекао је Петковић.
Према његовим речима, очигледно је да су Куртијеве поруке да динар није забрањен на Косову и Метохији лаж и бесрамна пропаганда, а да се његов план етничког чишћења српског народа из покрајине реализује без икакве задршке.
Једна пошиљка динара већ је била блокирана 7. фебруара на прелазу Јариње, и то, како је рекао, као и овога пута, без икаквог званичног објашњења и одбијенице.
Петковић је апеловао на међународну заједницу да додатно појача притисак на Приштину да трајно одустане од једностране одлуке о забрани динара, јер очигледно експлицитне вербалне поруке неодобравања које је Курти добијао последњих дана нису делотворне.
Истовремено, позвао је српски народ на Косову и Метохији на стрпљење и уздржаност, јер ће Београд несумњиво наћи начин да спречи Куртијеве науме, и да осигура опстанак српског и другог неалбанског становништва у нашој јужној покрајини.

Централна банка тзв. Косова: Уредба се примењује без обзира на прелазни период

Из Централне банке Косова саопштили су за Косово онлајн да ће у оквиру прелазног периода, у наредна три месеца, настојати да олакшају припадницима српске заједнице финансијско укључивање и прилагођавање са Уредбом о готовинским операцијама и трансферима, што ће подразумевати, како наводе, олакшавање отварања рачуна, повећање броја банкарских филијала и банкомата на северу Косова. Истичу да је, без обзира на транзитни период, Уредба о готовинским операцијама на снази и примењује се.
"Акциони План представља додатну иницијативу ЦБК-а да олакша ефекте Уредбе на заједницу у што лакшем могућем начину финансијско укључивање и прилагођавање са Уредбом као што је олакшавање отварања рачуна, повећање броја банкарских канцеларија, банкомата (АТМ), ПОС-ова мобилних и даљинских итд. Те радње ће се остваривати сваки дан и завршити у року од три месеца (као што је на пример, отварање филијала банке у свакој општини на северу земље). Према томе, ово је време када ће се план спровести како би се пружила што већа подршка и могућности за финансијску укључивање", наводи се у одговору ЦБК.
На питање шта ће бити са пензијама и платама које стижу из Србије за та три месеца, из ЦБК наводе да су најавили своје конструктивно ангажовање, нудећи предлог Народној банци Србије за олакшавање механизма за пребацивање средстава на најефикаснији начин из Србије на Косово, преко банковних рачуна и већ познатих модела.
"Према томе, зависи од институције пошиљаоца (Србије) пребацивање средстава на банковне рачуне српских држављана Косова", поручују из ЦБК.
Према њиховим речима, сви грађани имају приступ банковним рачунима и могу примити средства на својим рачунима у еврима.
Грађани који још немају рачун, наводе, могу га отворити у било којој банци, у складу са Уредбом ЦБК-а о приступу платним рачунима за основне услуге.
"За угрожене групе и социјалне шеме нема тарифе ни за отварање ни за одржавање од 1. јануара 2024. године", напомињу из ЦБК.
Како истичу, уколико се опција коју је предложила ЦБК узме у обзир и примени неће бити никаквих тарифа за грађане јер ће то бити исти механизам за давање плата и пензија из буџета Косова или чак из приватног сектора.

Ељшани: Царина Косова забранила пролазак пошиљке са динарима на КиМ

Заменик командира такозване косовске полиције за регион Север Ветон Ељшани изјавио је да је пролазак пошиљке динара на административном прелазу Јариње данас забранила такозвана Царина Косова на основу раније донете уредбе тзв. Централне банке у Приштини.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала