- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Прва жртва недавно откривеног вируса "аљаских богиња"

© PexelsАљаска
Аљаска - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2024
Пратите нас
Старији мушкарац преминуо је од вируса АКПВ названог "аљаске богиње", што је први потврђен смртни случај од тог недавно откривеног вируса, саопштили су здравствени званичници Аљаске.
Прва потврђена жртва тог вируса, који је живео на удаљеном полуострву Кенаи, хоспитализован је у новембру прошле године, а преминуо је крајем јануара, наводи се у билтену који су прошле недеље издали здравствени званичници на Аљаски, преноси Гардијан.
Старији човек, чије године нису наведене, био је на терапији за рак због чега је имао ослабљен имуни систем, а верује се да се вирусом заразио од мачке луталице о којој се старао.
Иако су тестови мачке били негативни, наводи се, вирус је могао да буде присутан испод канџи животиње.
Симптоми вируса могу да укључују осип, отечене лимфне чворове и болове у зглобовима или мишиц́има.
Здравственим званичницима Аљаске пре последњег, пријављено је још шест случајева оболелих од вируса од када је забележен први пут 2015. године, а сви оболели живели су у области Фербанкс, које је више од 483 километара удаљена од полуострва Кенаи, рекли су здравствени званичници.
Претходно забележени случајеви заражених аљаска богињама имали су благе симптоме и опоравили су се без хоспитализације.
Није јасно како се АКПВ преноси, али истраживачи сматрају да можда прелази са животиње на човека.
Иако за сада нису документовани случајеви преноса вируса аљаских богиња са човека на човека, здравствени званичници су препоручили људима да темељно перу руке, не деле одећу са другима, али и да одећу и постељину оболелих перу одвојено од других.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала