- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски сенатор: Количина новца опљачкана током неоколонијализма ─ 300 билиона долара

© Sputnik / Nina ZotinaРуски сенатор Андреј Климов
Руски сенатор Андреј Климов - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2024
Пратите нас
Сума плена опљачканог током читавог периода колонијалне владавине широм света износи око 300 билиона долара, изјавио је први заменик председника организационог комитета форума „За слободу нације!“, заменик председника одбора Генералног савета „Јединствене Русије“ за међународну сарадњу и подршку сународницима у иностранству, Андреј Климов.
„Направили смо одређену анализу. Испоставило се да је током читавог периода колонијалне владавине, ако рачунамо конкретно пре формалног ослобођења нација, укупан износ плена широм света износио је око 300 билиона долара. Ово је колосална цифра, не рачунајући изгубљене људске животе“, рекао је Климов на брифингу поводом оснивачког састанка Међународног међупартијског форума присталица борбе против савремених пракси неоколонијализма „За слободу народа!“ који ће се одржати 15-17. фебруара у Москви.
Он је додао да су, између осталог, током година британске владавине из Индије извезене драгоцености у вредности од око 40 билиона фунти у савременој противвредности.
„Наши материјали ће садржати предлоге да се одреди дан сећања на жртве колонијализма, да свет не би заборавио и да се историја не би мењала“, додао је сенатор.

Запад опструише рад форума

Климов је приметио да западне земље, пре свега Сједињене Америчке Државе, опструишу рад форума присталица борбе против савремених пракси неоколонијализма.
„Запад, пре свега САД, чине све да ућуткају наш форум, штавише, директно ометају његов рад“, истакао је Климов.
Он је навео неколико примера, међу којима је најупечатљивији одбијање да се депутату из Перуа дозволи да се укрца на лет због забране Вашингтона, јер рута лета пролази преко територије ове земље. Осим тога, према његовим речима, у једној од земаља АСЕАН-а истакнута политичка личност која се спремала да дође у Москву одустала је од путовања након што су „разговарали“ са њим.
„Још један случај се десио у једној афричкој земљи. Долазе код великог лидера и кажу: ‘Очекујете да добијете кредит од неколико милијарди долара. С тим у вези, да ли треба да идете у Москву и уопште имате односе са Русима’“, рекао је Климов и додао да намерно није навео имена како не би погоршао ситуацију ових људи.
Он је, при томе, рекао да ће на форуму учествовати око 200 делегата из 50 земаља, док ће на Минхенској безбедносној конференцији, која ће бити одржана 16. фебруара, у исто време када и пленарна седница форума, бити мање учесника.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала