- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелске трупе у Појасу Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Израел ће наставити са офанзивом у Рафи када је цивили напусте /видео, фото/

Пратите нас
Рат Израела и Хамаса ушао је у 131. дан. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је вечерас да ће офанзива у Рафи бити настављена пошто је цивили напусте, Израел је јутрос бомбардовао јужни Либан.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:43 14.02.2024
Директор болнице: Најмање две жене погинуле у нападу Израела на југ Либана, седморо рањено
Најмање две жене убијене су данас у израелском нападу на град Набатиех у јужном Либану, изјавили су директор градске болнице Хасан Вазни и два безбедносна извора.
Директор болнице Набатиех, др Хасан Вазни, рекао је за Ројтерс да су тела жена стигла у болницу у таком стању да их је било тешко идентификовати.
Према његовим речима, у нападу је повређено још седам особа.
22:27 14.02.2024
Израелски министар спољних послова: UNRWA не може бити део дистрибуције хуманитарне помоћи Гази
Израелски министар спољних послова Израел Кац рекао је немачкој министарки иностраних послова Аналени Бербок да Агенција УН за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA) не може бити део дистрибуције хуманитарне помоћи у Гази "ни под каквим околностима".
Кац је то рекао у тренутку када Израел блокира виталне пошиљке хуманитарне помоци за Газу, тврдећи да агенција УН сарађује са Хамасом, пренела је Ал Џазира.
Неколико земаља, укључујући Немачку, обуставило је помоћ UNRWA, за коју УН наводе да има незаменљиву улогу у хуманитарним напорима у Гази, након израелских навода да је неколико запослених у тој агенцији учествовало у нападима 7. октобра.
Израел није понудио било какве доказе за ту тврдњу, навела је Ал Џазира.
"Разговарали смо о начинима да осигурамо да хуманитарна помоћ не стигне у руке убица Хамаса - и рекао сам јој да UNRWA ни под којим околностима не може бити део помоћи и да се морају наћи друге алтернативе. UNRWA је проблем, а не решење", написао је Кац на Иксу после састанка.
21:33 14.02.2024
Маск поздравља одлука Израела да дозволи "Старлинк" у Гази
Амерички милијардер Илон Маск изјавио је да веома цени потез Израела да одобри коришћење сателитске комуникационе интернет системе "Старлинк" у Гази.
"Надамо се да ћемо помоћи и народу Израела и недужним цивилима у Гази", навео је Маск.
21:18 14.02.2024
20:33 14.02.2024
Израел одобрио коришћење "Старлинка" у Рафи
Израелско Министарство комуникација саопштило је да је Израел одобрио коришћење услуга "Старлинк" у пољској болници у Појасу Газе.
"Власти су одобриле пружање услуга 'Старлинка' у пољској болници УАЕ која ради у Рафи. 'Старлинк' везе са малим кашњењем и великом брзином омогућиће видео-конференције са другим болницама и даљинску дијагностику у реалном времену", наводи се у саопштењу.
"Старлинк" ће, такође, бити омогућен у Израелу, додаје се у саопштењу.
"Коришћење услуга компаније ће у почетку бити ограничено, а у будућности се очекује шира употреба", наводи израелско Министарство.
19:49 14.02.2024
Нетанијаху: Израел ће наставити са офанзивом у Рафи пошто је цивили напусте
Израел ће наставити са офанзивом на Хамас у Рафи, изјавио је данас израелски премијер Бењамин Нетанијаху, након што је дозволио цивилима да напусте то подручје у јужној Гази.
"Борићемо се до потпуне победе, а то укључује и снажну акцију у Рафи, након што дозволимо цивилном становништву да напусти борбене зоне", написао је Нетанијаху на свом Телеграм налогу, пренео је Ројтерс.
18:29 14.02.2024
Ватикан: Нико не може рећи да је оно што се дешава у Гази колатерална штета
Ватикан је данас саопштио да поново упозорава да право Израела на самоодбрану не оправдава "покољ" недужних цивила у Гази.
Ватикански дневни листи „Осерваторе Романо“наводи да је секретар кардинала Пјетра Паролина, заменика папа Фрање, реагујући на саопштење израелске амбасаде која је назвала Ватикан "жалосним", изјавио је да је реакција Израела на напад Хамаса 7. октобра "непропорционална", преноси АНСА.
"За Свету Столицу жртве су увек на првом месту. Било да је реч о Израелцима који су убијани у својим кућама у кибуцима док су се припремали за прославу Симхат Торе, било да се ради о таоцима који су отргнути од својих породица, било да је реч о деци која су погинула у бомбардовањима Газе", наводи се у саопштењу.
Према оцени Ватикана, нико не може рећи да је оно што се дешава у Појасу Газе "колатерална штета" у борби против тероризма.
"Право Израела на одбрану и да приведе правди одговорне за октобарске масакре, не може оправдати покољ", наводи се у саопштењу кабинета кардинала Пјетра Паролина.
Израел је данас упутио Ватикану протесну ноту и саопштење кабинета кардинала Пјетра Паролина оценио као "жалосну изјаву".
17:37 14.02.2024
Макрон изразио Нетанијахуу противљење могућој израелској офанзиви у Рафи
Канцеларија председника Француске Емануела Макрона саопштила је данас да је он у телефонском разговору са израелским премијером Бењамином Нетанјахуом изразио чврсто противљење могућој израелској војној офанзиви у Рафи, на југу Газе.
"То би могло довести само до хуманитарне катастрофе нових размера и до присилног расељавања становништва, што би представљало кршење међународних људских права и донело додатни ризик од регионалне ескалације", наводи се у саопштењу, пренео је Ројтерс.
17:14 14.02.2024
Нетанијаху: Нема нове понуде Хамаса за договор о таоцима
Током преговора одржаних ове недеље у Каиру Хамас није представио никакав нови предлог за договор о таоцима у Гази, изјавио је израелски премијер Бењамин Нетањаху и поновио да Израел не прихвата актуелне захтеве Хамаса.
"Израел није добио никакав нови предлог од Хамаса о ослобађању талаца", наводи се у саопштењу Нетањахуовог кабинета, преноси Ројтерс.
У саопштењу се поручује да Израел неће капитулирати пред "смешним захтевима Хамаса". "Промена позиције Хамаса омогуц́иц́е да се крене напред у преговорима", поручио је израелски премијер.
14:53 14.02.2024
14:23 14.02.2024
Израел бомбардује Либан
Израелски авиони бомбардују јужни Либан након ракетног напада који је изведен из правца Либана на север Израела. Израелски званичници тврде да је за напад одговоран Хезболах.
12:46 14.02.2024
Абас позвао Хамас да што пре договори примирје и размени талаца са Израелом
Палестински председник Махмуд Абас позвао је данас покрет Хамас да што пре постигне споразум о примирју и размени талаца, како би поштедео Палестинце још једне катастрофе у Рафи.
Он је за катастрофу употребио термин "накба" који се односи на етничко чишћење Палестине 1948. године када је проглашена Држава Израел и протерано најмање 750.000 Палестинаца из својих домова.
Абас је апеловао на Хамас да постигне споразум како би се избегао израелски напад на Рафу који би довео до више хиљада жртава, нових патњи и расељавања палестинског народа, преноси Ал Џазира.
12:39 14.02.2024
Израелски министар одбране: Данашњи ракетни напад на Сафед значи рат
Изрелски министар националне безбедности Итамар Бен Гвир изјавио је да данашњи ракетни напад на базу штаба северне команде у граду Сафед на северу земље значи рат.
"Ово није повремен упад, то је рат. Време је да оставимо иза себе 'концепцију“ и на северу такође", написао је Бен Гвир на друштвеним мрежама.
Он је, како преноси "Тајмс оф Израел" позивајући се на канал 12, захтевао хитан састанак са израелским премијером Бењамином Нетањахуом како би разговарали о ескалацији насиља на северу те земље.
Позив на оштар одговор Израела на напад на Сафед упутио је и израелски опозициони политичар Авигдор Либерман.
"Црвена линија се претворила у белу заставу. Ратни кабинет је попустио Хезболаху и изгубио север", написао је Либерман на друштвеним мрежама.
Бивши израелски саветник за националну безбедност Јаков Амидрор рекао је да је северни Израел ухвац́ен у нечему што се чини да је контролисана игра одмеравања снага са Хезболахом, групом коју подржава Иран.
"Рат са Хезболахом је ватрени разговор, у којем свака страна каже другој - пажљиво, прешли сте границу", рекао је Амидрор за израелски јавни сервис "Кан".
У ракетном нападу који је данас изведен из правца Либана на север Израела, и за који се сумња да су га извели милитанти Хезболаха, погинула је једна особа, а осам је рањено, саопштила је раније данас израелска Здравствена служба Маген Давид Адом (МДА).
Док је израелска војска навела да је узвратила на напад.
10:19 14.02.2024
Ракете погодиле северни Израел, једна особа погинула, неколико повређено
У ракетном нападу који је изведен из правца Либана на север Израела, и за који се сумња да су га извели Хезболаха, погинула је једна особа, а седам је рањено, саопштила је израелска Здравствена служба Маген Давид Адом.
Израелска војска је саопштила да су припадници либанског Хезболаха гађали ракетама базу штаба северне команде у Сафеду, преноси Тајмс оф Израел. "Идентификована су бројна лансирања из Либана у области Нетуа, Манара и у базу израелске војске у северном Израелу“, наводи се у саопштењу.
Израелска војска је навела да је узвратила на напад и да гађа места лансирања. Генерални директор службе МДА, Ели Бин, рекао је да је једна особа погинула у ракетном нападу из Либана. Он је рекао да је током претраге зграда које су погођене ракетном ватром, откривено тело жене.
Још седам особа је рањено у нападу, који је наводно извела милитантна група Хезболах, наводи Тајмс оф Израел.
07:52 14.02.2024
Хути: Протекле недеље није прошао ниједан брод повезан са Израелом
Лидер јеменских Хута изјавио је да током прошле недеље Аденским заливом није прошао ниједан брод повезан са Израелом, јер је тагрупа, како наводи, током прошле недеље била у стању да спречи њихов пролазак.
"Американци и Британци нису успели да обезбеде пролаз ниједног брода који иде у Израел. Нису били у стању да их заштите. Они више не могу да заштите чак ни америчке и британске бродове и то је права, велика победа за нас", изјавио је Абдул Малик ал-Хути током телевизијског обраћања.
Снаге Хута који контролишу најнасељеније регионе Јемена, од средине новембра више пута су ракетирале стране комерцијалне бродове повезане са Сједињеним Америчким Државама, Великом Британијом или Израелом.
"Израелска, америчка и британска агенда настоји да затвори палестинско питање", рекао је Ал-Хути и истакао да су операције Хута у Црвеном мору биле чин солидарности са народом у Појасу Газе, легитимни покушај да им се пруже помоћ и подршка и прекине опсада која им је наметнута, преноси Ројтерс.
07:49 14.02.2024
УН упозоравају: Израелска офанзива на Рафу могла довести до покоља
Уједињене нације упозориле су да би израелска копнена офанзива на Рафу, на југу Појаса Газе, могла довести до покоља на том простору где се налази више од милион људи.
Израел је раније најавио да намерава да избаци припаднике Хамаса из њихових скровишта у Рафи.
"Војне операције у Рафи могле би довести до покоља у Појасу Газе и могле би да закуцају последњи ексер у ковчег хуманитарне помоћи која је већ на издисају. Недостају нам безбедносне гаранције, залихе помоћи и кадровски капацитет да би се ова операција одржала. Влада Израела не може наставити да игнорише ове позиве", рекао је шеф УН за хуманитарна питања Мартин Грифитс.
Међународна заједница је упозоравала на опасне последице било какве израелске копнене инвазије на Рафу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала