- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик одговорио америчкој амбасади: Лакнуло ми је, Марфи је жив

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
Пратите нас
Реагујући на јутрошње саопштење Амбасаде САД у Сарајеву, председник Републике Српске Милорад Додик је поручио да му је лакнуло јер то показује да је амбасадор Мајкл Марфи жив, али да живи у паралелном универзуму.
„Лакнуло ми је, Марфи је жив. Већ сам се забринуо, нема га данима да се огласи. Јутрос се огласио, показујући да живи у паралелном универзуму, потпуно одвојен од реалности у којој живи БиХ. То није здраво. Читам објаву амбасадора Марфија и питање које се само намеће је: "Нешто сте хтели? (а не тиче вас се)“, написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.
Председник Српске је констатовао да сваким својим обраћањем Амбасада САД, њени експоненти и подржаваоци, потврђују колико им је заправо стало до очувања колонијалног статуса БиХ.
„Драга господо иза тастатуре, питања која ви постављате вас се не тичу“, поручио је Додик.
Реч је указао је, о ЕУ интеграцијама, којима је српски народ посвећен и о којима разговара с институцијама ЕУ или њиховим представницима у БиХ.
„Можете ли задржати бар мало пристојности у понижавању читавог континента мешањем у ствари које се вас апсолутно не тичу. Међутим, права намера тог обраћања је упућивање поруке да од европског пута БиХ нема ништа, али и покушај да се кривица припише мени и Републици Српској“, навео је Додик и цитирају филмску реплику:
„'Нећемо тако, Дино!'Е, нећемо тако, Марфи. Готово све приоритете које је ЕУ поставила пред БиХ, а који су реализовани, реализовали су кадрови из Републике Српске. То истичу и европски званичници и највиши функционери администрације у Бриселу. То што Ви то не видите, опијени мржњом према мени и Српској, није мој проблем“, навео је Додик.
Поручио је да су Срби европски народ, да су то увек били и јесу део Европе.
„Ми искрено желимо да будемо чланови ЕУ. Ваше оспоравање нама ништа не значи. Никада никога нисмо ни условљавали ни уцењивали, то је ваш манир. Само смо инсистирали на поштовању Устава, Дејтонског споразума и испуњавању свих услова које је Европа пред нас поставила. Шта је ту спорно? Република Српска и ја смо максимално укључени у договор, проблем је што су партнери с којима би требало да договарамо искључени. Ви сте их искључили и желите преговарати уместо њих. То виде и грађани бошњачке националности. Зато вам ова подвала неће проћи. Нећете ни мене ни Републику Српску оптужити за неуспех“, поручио је Додик.
Ако БиХ не добије отварање преговора са ЕУ, навео је Додик и поручио: „Искључиви кривци сте Ви и Ваши пулени којима нисте дозволили да направе искорак“.
О 'блискости" са председником Русије Владимиром Путином, за шта га оптужује Амбасада САД, Додик је поручио:
„Имам обавезу да се виђам и сарађујем са свима, процењујући интересе бирача које представљам. Тако ја процењујем да нема никаквог разлога да се не виђам и не продубљујем везе с председником Руске Федерације. И нема ту неких великих тајни - ми смо пружене руке ка свима који поштују наше право да одлучујемо сами о себи. Руска Федерација није и није никада ни покушала да буде фактор подела у БиХ, а камоли да се меша у наше европске интеграције или законе“.
Дакле, поручује Додик, „немојте ваше ратове водити преко наших леђа“.
„Немојте оно на шта не пристају људи у Тексасу да тражите од људи у Требињу. Ми вам можемо бити партнери кад решите да помогнете у тражењу решења, а не у њиховом саботирању. Имате ви својих брига ових дана, мешате Мексико с Египтом и изгледа имате моћ да разговарате с покојним председницима Француске. У име БиХ љубазно вас молим да обратите пажњу на то шта ових дана потписујете. Можда желите још неки круг бесмислених санкција увести Москви, а побркате је с Мостаром“, написао је Додик у одговору Амбасади САД и амбасадору Марфију.

Марфи не би смео да води политику на бази личног анимозитета према Додику

Након што је Амбасада САД у Сарајеву означила Милорада Додика као јединог кривца ако дође до застоја у евроинтеграцијама БиХ, огласио се саветник председника Републике Српске Милан Тегелтија поруком САД себе доживљавају као „лидера света“, па њен амбасадор у БиХ не би смео да води политику на базу личног анимозитета.
Тегелтија истиче да би уместо личног анимозитету према демократски изабраном председнику Републике Српске, амерички амбасадор Мајкл Марфи требало да гради пријатељски однос са Србима као највећим народом на западном Балкану.
„Потчињавање рационалне политике такве глобалне силе личним страстима и анимозитетима њеног амбасадора, може само нарушити лидерски имиџ САД“, написао је Тегелтија на мрежи Икс.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала