- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Економије Јапана и Велике Британије ушле у рецесију

© AFP 2023 / BEN STANSALLЕнглеска фунта
Енглеска фунта - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
Пратите нас
Јапанска економија ушла је у рецесију у четвртом тромесечју 2023. године, што се догодило први пут од краја 2018. године, показују подаци јапанске службе за статистику. Британска економија је такође пала у рецесију у другој половини 2023. године, што представља тежак ударац за премијера Ришија Сунака који је обећао да ће подстаћи раст уочи избора.
Пад реалног БДП-а у Јапану у периоду октобар-децембар износио је 0,1 одсто на тромесечном нивоу, а у периоду јул-септембар – 0,8 одсто.
На тај начин је ова земља ушла у рецесију – прву од трећег и четвртог тромесечја 2018. године. Такође, периоди рецесије у јапанској економији забележени су 2001, 2008-2009. и 2012. године.
Техничка рецесија је пад БДП-а два узастопна тромесечја. То се често дешава због смањења потрошње становништва и државе и, као последица тога, смањења продаје и потражње за радном снагом у повезаним индустријама.
Крајем 2023. Јапан је уступио место треће економије на свету Немачкој: његов номинални БДП у доларима износио је 4,21 билиона, док је немачки био 4,46 билиона.

Економија Велике Британије у рецесији

Британска економија је пала у рецесију у другој половини 2023. године, што представља тежак ударац за премијера Ришија Сунака који је обећао да ће подстаћи раст уочи избора који се очекују ове године.
Пад БДП-а износио је 0,3 одсто више од очекиваног у периоду од септембра до децембра, након што је смањен за 0,1 одсто између јула и септембра, показују званични подаци, преноси Ројтерс.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала