- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Јапански паук отпоран на градску вреву раширио се Америком

CC0 / Unsplash / Паук
Паук - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
Пратите нас
Паук јоро или Trichonephila clavata први пут је примећен у Сједињеним Америчким Државама 2013. и од тада се раширио по тој земљи. Ново истраживање са Универзитета Џорџије открило је неке разлоге зашто је ова врста из Јапана тако успешна у колонизовању насељених места и урбаног пејзажа.
Научници су, наиме, открили да су ови пауци, који се на јапанском зову јорогумо, изненађујуће толерантни на буку и вибрације у урбаним пределима и крај крцатих путева.
Истраживачи су открили да пауци јоро који живе крај путева ређе нападају плен, али да то не мења њихов животни ритам, преноси Физ.орг.
„Ако сте паук, ослањате се на вибрације да раде ваш посао и хватају бубе. Али мреже ових паукова током јесени су свуда, укључујући и крцате путеве, и делује да они успевају ту да живе. Из неког разлога, они су отпорни на урбану средину“, рекао је Енди Дејвис, аутор студије и истраживач Еколошке школе Одум при Универзитету Џорџије.
Ови паукови насељавају области од којих други беже. Праве своје златне мреже између далековода, на семафорима, па чак и на бензинским пумпама, а ниједно од тих места није мирно.
Зато су их Дејвис и његов тим испитивали управо како нападају плен на оваквим местима. Урадили су више од 350 експеримената и видели да ли паукови нападају плен. Открили су да они нападају плен 59 одсто времена. Нове навике и нова места за мреже не утичу на тежину и величину паукова, кажу истраживачи.
„Чини се да овим пауцима не смета да праве мреже испод семафора или на местима где других паукова нема. Не знам да ли ће људи бити срећни због тога, али ови пауци су ту да остану“, рекла је Алекса Шулц, коауторка студије.
У Јапану, одакле су стигли у САД, пауци јоро колонизовали су већи део земље, а могли би да колонизују и источни део САД. Они су способни за то јер имају брз метаболизам и висок пулс. Осим тога, нису осетљиви на хладноћу и могу да преживе ледене дане који убијају већу других паукова.
Сматрају се великим пауковима, јер одрасле женке имају тела од 17 до 25 милиметара, док су мужјаци нешто мањи и имају између седам и 10 милиметара. Ипак, нису опасни за људе и њихов ујед не убија.
Према јапанском фолклору, јоро пауци могу да промене изглед и постану лепа жена која заводи мушкарце, а онда их хвата у своју мрежу и прождире. Име паука јоро на јапанском значи проститутка.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала