- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Размена ватре на граници Либана и Израела - Sputnik Србија

УЖИВО Израелски авиони бомбардовали циљеве Хезболаха на југу Либана

Пратите нас
Рат Израела и Хамаса – 132. дан. Једанаест цивила, укључујући шесторо деце, убијено је у јучерашњем израелским нападима широм јужног Либана, рекли су директор болнице и три либанска безбедносна извора. С друге стране, породице заробљених Израелаца у Појасу Газе поднеле су тужбу против Хамаса Међународном кривичном суду у Хагу.
ИДФ је потврдио да су високи командант Хезболаха и његов заменик убијени у израелском нападу на југ Либана у среду.
Портпарол палестинског Министарства здравља у Гази Ашраф ал-Кидра изјавио је данас да је Израел покренуо "масовни упад" у болницу Насер у Кан Јунису праћен пуцњавом у којој је рањено много расељених особа које су се тамо склониле.
Јеменска побуњеничка група Хути наставиће са нападима на бродове у Црвеном мору у знак солидарности са Палестинцима све док Израел настави да чини "злочине" против њих, рекао је данас њихов лидер Абдулмалик ал-Хути.
Израелске трупе су ухапсиле десетине осумњичених за тероризам у болници Насер у Кан Јунису, рекао је портпарол ИДФ-а Даниел Хагари.
Израелска војска је саопштила да су борбени авиони извели ваздушне нападе на три зграде које користи Хезболах у селима Кантара, Јарине и Тајбе на југу Либана.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:40 15.02.2024
22:39 15.02.2024
22:36 15.02.2024
Израелски авиони бомбардовали циљеве Хезболаха
Израелска војска је саопштила да су борбени авиони извели ваздушне нападе на три зграде које користи Хезболах у селима Кантара, Јарине и Тајбе на југу Либана.
ИДФ каже да је на мети била и друга локација која припада Хезболахуу Лабунеу.
Удари су уследили после ракетне ватре на север Израела вечерас, у нападима за које је одговорност преузео Хезболах, преноси Тајмс оф Израел.
20:38 15.02.2024
Израелске трупе су ухапсиле десетине осумњичених за тероризам у болници Насер у Кан Јунису, рекао је портпарол ИДФ-а Даниел Хагари на конференцији за новинаре.
ИДФ је, како је навео, претресао болницу након обавештајних информација да су тамо раније држани таоци, те да се у медицинском центру можда још налазе тела талаца.
Он је додао да су израелске трупе пронашле оружје, укључујући експлозив и минобацаче, у просторијама болнице. Прошлог месеца, ракета је испаљена из болнице Насер на војнике у Гази, преноси Тајмс оф Израел.
19:20 15.02.2024
Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да верује да је споразум о примирју у рату између Израела и Хамаса и ослобађање талаца узетих 7. октобра још увек „могућ“, али да „веома тешка” питања тек треба да буду решена.
„Тако да смо веома фокусирани на то и верујем да је то могуће“, рекао је он на заједничкој конференцији за новинаре са албанским премијером Едијем Рамом у Тирани, док се преговори између посредника настављају у Каиру, преноси Тајмс оф Израел.
18:17 15.02.2024
Израелски репери позвали на убиство познатих светских личности муслиманске вероисповести
Израелски репери позвали су на убиство познатих светских личности муслиманске вероисповести - певачице Дуе Липе, манекенке Беле Хадид и бивше звезде филмова за одрасле Мие Калифе, у контроверзној песми која је у тој држави постала незванична ратна химна, пренео је Дејли мејл.
Репери Нес и Стила, пустили су њихову дрил песму "Харбу Дарбу" пре три месеца и од тада има 18 милиона прегледа на Јутјубу.
У песми, музичари прете убиством познатим личностима које су изразиле антиратне ставове, поручивши им да ће им израелске одбрамбене снаге (ИДФ) "жестоко узвратити".
Нес и Стила плешу на снимку и прстима показују уперен пиштољ у пустињи.
Песма је на јеврејском, али је преведена на енглески, а Харбу Дарбу значи "хаос".
Репери су направили "списак" људи за одстрел, како тврде, који су на листи ИДФ.
Песма почиње са лидерима Хамаса и Хезболаха, а онда говори о познатим личностима.
Албанско-британска певачица Дуа Липа је, додаје лондонски лист, на списку зато што је позвала на прекид ватре у Појасу Газе.
Бела Хадид, која је Палестинка по оцу, навела је у твиту да "иако има снове и надања за Палестинце, то не значи да жели зло било ком Јеврејину".
"Терорисање невиних људи није у складу, нити чини ишта добро покрету слободне Палестине. Ниједан цивил, било да је Палестинац или Израелац, не заслужује да буде колатерална жртва", навела је Хадид.
Миа Калифа, која је либанског порекла, подржала је Хамас недуго након напада на југ Израела 7. октобра, а нешто касније се извинила за овакав коментар.
17:44 15.02.2024
„Палестинска управа је спремна да испуни своје одговорности према Појасу Газе одмах по престанку агресије на наш народ“, рекао је председник Палестинске управе Махмуд Абас.
„Били смо и настављамо да будемо одговорни за Газу, а то ћемо и остати“, додао је Абас у интервјуу за саудијски лист Асхарк ал-Авсат, преноси Тајмс оф Израел.
16:54 15.02.2024
Агенција Велике Британије за поморске трговинске операције (УКМТО) саопштила је данас да је примила извештај о инциденту 160 километара источно од јеменског лучког града Адена.
Јеменски Хути покренули су нападе беспилотним летелицама и пројектилима на међународне комерцијалне бродове у Црвеном мору и мореузу Баб ал-Мандаб од средине новембра, истичући да делују у знак солидарности са Палестинцима против војних акција Израела у Гази.
Њихове мете су бродови повезани са САД, Британијом или Израелом, наводе извори из бродарства и осигурања.
16:49 15.02.2024
Лула: Понашање Израела нема оправдања
Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва данас је оштро критиковао поступке израелске војске у Појасу Газе, и позвао на реформу Савета безбедности Уједињених нација, пошто УН нису успеле да реше тај међународни сукоб.
''Понашање Израела нема оправдања - под изговором борбе против Хамаса, они убијају жене и децу'', рекао је Лула након састанка са египатским колегом Абделом Фатахом Ал Сисијем, преноси Ројтерс.
Он је истакао да је Бразил осудио напад палестинског Хамасана југ Израела од 7. октобра, али и додао да је одговор Израела ''непропорционалан, неселективан и неприхватљив''.
Лула је рекао да неће бити мира без успостављања палестинске државе и позвао на хитан прекид ватре како би се омогућила хуманитарна помоћ Гази.
''Убиства морају бити заустављена'', рекао је Лула и додао да Палестина треба да буде призната као суверена држава и примљена у Уједињене нације као пуноправна чланица.
''Мултилатералне институције које су створене да помогну у решавању ових проблема не функционишу, због чега је Бразил посвећен спровођењу неопходних промена у глобалним управљачким телима и надамо се да можемо рачунати на подршку Египта'', рекао је бразилски председник.
16:23 15.02.2024
Ал-Хути: Хути ће наставити са нападима на бродове у Црвеном мору
Јеменска побуњеничка група Хути наставиће са нападима на бродове у Црвеном мору у знак солидарности са Палестинцима све док Израел настави да чини "злочине" против њих, рекао је данас њихов лидер Абдулмалик ал-Хути.
"Наше операције имају велики утицај на непријатеља, што представља велики успех и прави тријумф", рекао је Ал-Хути у говору који је преносила телевизија, пренео је Ројтерс.
Он је рекао да ће група наставити да подржава Палестинце упркос америчким и британским нападима на циљеве Хута у Јемену у знак одмазде за нападе Хутија на међународне бродове у Црвеном мору.
Напади Хута на бродове у Црвеном мору пореметили су глобално бродарство и приморали компаније да преусмере бродове на дужа и скупља путовања око јужне Африке.
Поред тога они су подстакли страх да би рат између Израела и Хамаса могао да се прошири и дестабилизује шири регион Блиског истока.
16:08 15.02.2024
Арапска лига: Зауставите сулуду израелску офанзиву на Рафу
Генерални секретар Арапске лиге упозорио је да би израелска копнена офанзива на најјужнији град Газе, Рафу, довела до "хуманитарне катастрофе" и угрозила стабилност у региону.
„Позивамо све стране које разумеју озбиљност ситуације да одмах делују како би зауставили ове сулуде планове“, рекао је генерални секретар Арапске лиге Ахмед Абул Гејт у саопштењу, преноси Тајмс оф Израел.
Више од половине становништва Газе од 2,3 милиона људи потражило је уточиште у Рафи.
15:33 15.02.2024
Израелски министри одбацују успостављање палестинске државности после рата
Министри у влади израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа одбацили су данас успостављање палестинске државности, након извештаја "Вашингтон поста" да главни савезник Израела, САД, ради на плановима за стварање палестинске државе.
"Ни на који начин нећемо пристати на овај план, који каже да Палестинци заслужују награду за ужасан масакр који су извршили над нама: палестинску државу са Јерусалимом као главним градом", рекао је министар финансија Безалел Смотрич, пренео је Ројтерс.
Он је истакао да палестинска држава представља егзистенцијалну претњу држави Израел, што је, како каже, доказано 7. октобра и додао да ће захтевати да безбедносни кабинет, који ће се састати касније данас, заузме јасан став против палестинске државности.
Исти став поновили су и министар за националну безбедност Итамар Бен-Гвир, министар за питања дијаспоре Амхај Шикли, министар образовања Јоав Киш и посланик Матан Кахана, члан Партије националног јединства, коју предводи главни противник израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа Бени Ганц.
"Вашингтон пост" је данас објавио да САД раде са појединим арапским земљама, укључујући Египат, Јордан, Уједињене Арапске Емирате, Катар и Саудијску Арабију, на послератном плану за регион који би укључивао чврст временски оквир за успостављање палестинске државе.
Палестинско Министарство спољних послова саопштило је да је свака политичка иницијатива која не започиње са палестинском државом као пуноправним чланом Уједињених нација "осуђена на неуспех".
15:08 15.02.2024
Ердоган: Постоје неки позитивни помаци у испоруци хуманитарне помоћи у Газу
Постоје одређени позитивни помаци у испоруци хуманитарне помоћи у Појас Газе, изјавио је данас председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.
''О томе смо разговарали са египатским председником Абделом Фатахом ал Сисијем. Египатске власти ће наставити да врше притисак на Израел по овом питању. Наш министар спољних послова Хакан Фидан такође наставља неопходне преговоре. Поред тога, одржаћемо састанке са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом'', рекао је Ердоган, преносе медији.
Он је истакао да ће амерички званичници такође наставити да врше притисак на Израел у вези са испорукум хуманитарне помоћи.
Ердоган је додао да је број камиона хуманитарне помоћи који улазе у Газу достигао 200-250 дневно, оценивши да то и даље није довољно.
"Кажу да ће потражња за водом порасти на 500-600 камиона. Ако достигнемо овај број, можемо да говоримо о решавању проблема у смислу хуманитарних потреба", рекао је турски председник.
Он је навео да ће ''историја осудити оне који су зажмурили на масакр над становницима Газе''.
''Они који су починили овај геноцид већ су проглашени кривим пред историјом'', рекао је Ердоган.
14:50 15.02.2024
Безбедносни извор: Командант Хезболаха међу 10 жртава израелског напада у Либану
Командант Хезболаха, још два члана те групе и седам цивила убијени су у израелском нападу на југ Либана, изјавио је данас неименовани безбедносни извор, прецизирајући број погинулих у рацији која је извршена дан раније.
Исти командант Хезболаха је рањен у израелском нападу на град Набатије на југу Либана пре недељу дана, рекао је безбедносни извор који није желео да буде именован јер нема овлашћења да даје изјаве за медије, пренео је Тајмс оф Израел.
13:27 15.02.2024
Хамас: Израелски упад у болницу Насер; ИДФ:Имамо податке да су таоци били у болници
Портпарол палестинског Министарства здравља у Гази Ашраф ал-Кидра изјавио је данас да је Израел покренуо "масовни упад" у болницу Насер у Кан Јунису праћен пуцњавом у којој је рањено много расељених особа које су се тамо склониле.
Он је рекао да је војска наредила лекарима да све пацијенте преселе у старију зграду која није адекватно опремљена за лечење, пренео је Тајмс оф Израел. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су саопштиле да имају "веродостојне обавештајне податке" да је Хамас држао таоце у болници и да се можда неко од талаца још увек налази унутра.
Данијел Хагари, главни војни портпарол, рекао је да израелске снаге тамо спроводе "прецизну и ограничену" операцију и да неће насилно евакуисати здравствене раднике или пацијенте.
Израел оптужује Хамас да користи болнице и друге цивилне структуре да заштити своје борце.
12:39 15.02.2024
Још један напад америчких снага на ракете и дронове Хута
Америчка војска извела је четири удара на противбродске крстареће ракете и беспилотне летелице јеменских Хута, саопштила је данас америчка Централна команда.
У саопштењу се прецизира да су напади изведени јуче против седам мобилних противбродских крстарећих ракета, три беспилотне летелице и једног беспилотног површинског брода са експлозивом у областима Јемена под контролом Хута.
Додаје се да су Хути припремали ракете и беспилотне летелице "за лансирање на бродове у Црвеном мору".
11:25 15.02.2024
Хезболах: Израел ће се суочити са одмаздом након убиства цивила на југу Либана
Високи званичник Хезболаха и члан парламента Хасан Фадлалах изјавио је данас да ц́е се Израел суочити са одмаздом након што је претходног дана у два таласа напада на југ Либана убијено 11 цивила, од којих шесторо деце.
"Непријатељ (Израел) ће платити цену за ове злочине", рекао је Фадлалах за Ројтерс на питање о реакцији оружане групе. Једанаест цивила, укључујући шесторо деце, убијено је јуче у израелским нападима широм јужног Либана, рекли су директор болнице и три либанска безбедносна извора.
Израел је тим нападима одговорио на ракетни напад либанске милитантне групе Хезболах у којем је убијен војник. Четири борца Хезболаха убијена су у одвојеним нападима, саопштили су та група и безбедносни извори, пренео је "Тајмс оф Израел".
Жена и њено двоје деце погинули су у израелском нападу на село Ал-Савана, рекла су два безбедносна извора.
09:30 15.02.2024
Једанаест цивила, укључујући 6 деце, погинуло у израелским нападима на Либан
Једанаест цивила, укључујући шесторо деце, убијено је у среду у израелским нападима широм јужног Либана, рекли су директор болнице и три либанска безбедносна извора. Израел је тим нападима одговорио на ракетни напад либанске милитантне групе Хезболах у којем је убијен војник.
Четири борца Хезболаха убијена су у одвојеним нападима, саопштили су та група и безбедносни извори, пренео је "Тајмс оф Израел".
Жена и њено двоје деце погинули су у израелском нападу на село Ал-Савана, рекла су два безбедносна извора. У израелском нападу на зграду у граду Набатије убијено је још четворо деце, три жене и мушкарац, а рањено је седам особа, рекао је директор градске болнице Хасан Вазни и три друга безбедносна извора.
Хезболах и Израел размењују ватру дуж израелско-либанске границе више од четири месеца, након што је либанска терористичка група почела да лансира ракете преко границе у знак подршке Хамасу.
08:11 15.02.2024
Шеф ФБИ ненајављено отпутовао у Израел
Директор америчког ФБИ ненајављено је отпутовао у Израел како би се састао са обавештајним агенцијама те земље.
Кристофер Реј се такође састао са агентима ФБИ са седиштем у Тел Авиву, наводи се у саопштењу бироа.
Реј је поновио подршку ФБИ Израелу након напада Хамаса 7. октобра.
"Партнерство ФБИ са нашим израелским колегама је дуготрајно, блиско и чврсто и уверен сам да је блискост наших агенција допринела нашој способности да реагујемо тако брзо као одговор на ове нападе“, наводи се у изјави Реја.
08:11 15.02.2024
Вашингтон пост: САД и арапски партнери припремају мировни споразум
САД и неколико арапских партнера припремају детаљан план за свеобухватни мировни споразум између Израела и Палестинаца који укључује "чврст временски оквир" за палестинску државу, преноси Вашингтон пост, наводећи да би више детаља могло да буде познато у наредних неколико недеља.
Хитност напора директно је повезана са предложеним прекидом борби и ослобађањем талаца које држи Хамас у Гази, а које преговарају САД, Kатар и Египат.
У извештају, који се позива на америчке и арапске званичнике, каже се да би кључ плана и његове објаве било постизање почетног примирја између Израела и Хамаса.
Током ове паузе која би трајала најмање шест недеља, САД планирају да објаве извештај, предузму почетне кораке ка његовој имплементацији, укључујући формирање привремене палестинске владе и покушају да придобију даљу подршку том потезу.
Међутим, у извештају се каже да је нејасно да ли ће се Израел сложити са таквим потезом.
Предложени план укључује кораке које је Израел раније одбио, а мало је вероватно да ће их одобрити актуелна влада, укључујући евакуацију многих насеља на Западној обали.
Чак и док Египат, Јордан, Kатар, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и представници Палестинаца, поред САД, раде на постизању споразума, постоје нови страхови да ће најављени израелски напад на Рафу убрзати кризу у Гази и поткопати напоре за дугорочни мир, наводи Вашингтон пост.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала