Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Председник Српске листе француским европарламентарцима предочио тежак положај Срба на КиМ

Златан Елек - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
Пратите нас
Председник Српске листе Златан Елек рекао је да је у Косовској Митровици, током састанка са групом француских посланика Европског парламента, предочио ситуацију у којој се налази српски народ на Косову и Метохији и да је од саговорника добио обећања да ће они и у европском и у француском парламенту изнети предочене чињенице и аргументе.
„Причали смо о изузетно тешком положају Срба, о томе да је доласком Аљбина Куртија српски народ готово стављен у неподношљив положај. Посебан акценат ставили смо на уредбу о укидању динара и платног промета. Добили смо чврста обећања. Оно што је још битније од обећања, ја сам готово сигуран да наши саговорници разумеју наш положај, да ће они и у европском и у француском парламенту изнети ове чињенице и ове аргументе које смо ми њима данас покушали да предочимо“, истакао је Елек.
Како је рекао, указано је и на то да је међународна заједница на том простору од 1999. године, а да готово никаквог напретка нема ни по питању расељених лица.
„Да не причамо оно што је најбитније за нас овде, а то је Заједница српских општина, где је међународна заједница, односно Брисел, верификацијом споразума 2013. и 2015. гарант. Европски парламентарци су се сложили са нама да је међународна заједница итекако одговорна за стање на територији КиМ. Оно што смо им јасно и гласно пренели јесте да ћемо ми међународну заједницу доживети као саучеснике у егзодусу српског народа са територије КиМ уколико се настави терор владе Аљбина Куртија над српским народом“, рекао је Елек.
Француски посланик Жан-Лан Лакапел, који је предводио делегацију посланичке групе Европског парламента „Идентитет и демократија“, рекао је да су осмотрили ситуацију на локалу и осетили колика је везаност народа за српску земљу.
„Ми смо из покрета који гради суверенитет народа. Констатујемо да српски народ нема више своју слободу, управо на Косову. Ми смо Французи, а Француска има старо пријатељство са Србијом и на нашем нивоу ми бисмо желели, не да будемо адвокати српског народа, већ само да сведочимо о многобројним агресијама према српском народу“, изјавио је Лакапел.
Он је истакао да је последња провокација, укидање српског динара у корист евра, незамислива и да ће они наставити да о томе причају у Европском парламенту.
Како је додао, изузетно су изненађени због „слепила, идеологије, можда и саучесништва“ Европске уније према провокацијама Куртија.
„Много је агресија које подноси српски народ, а које не могу бити прихваћене. Осећамо да постоји воља од стране Приштине да учини да српски народ нестане“, истиче Лакапел.
Како је рекао, њихова борба је иста као и борба српског народа.
„Бранимо своју историју и хришћанске корене против радикалног исламизма који се развија великом брзином и често га промовише Европска унија. Имамо бар једну заједничку тачку са вама, а то је да бранимо нашу историју, нацију, слободу, како би наша земља и наше породице имале будућност“, поручио је Лакапел.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала