- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Премијер Аустралије позвао Вашингтон да пусти Асанжа на слободу

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс / Уђи у базу фотографијаАкција у знак подршке Џулијану Асанжу испред зграде суда у Лондону
Акција у знак подршке Џулијану Асанжу испред зграде суда у Лондону  - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
Пратите нас
Премијер Аустралије Ентони Албанезе подржао је предлог за повратак оснивача Викиликса Џулијана Асанжа у ту земљу, уочи саслушања о његовом изручењу САД-у идуће седмице у Лондону и позвао Вашингтон да одустане од изручења и пусти Асанжа на слободу.
За такав предлог независног посланика Ендруа Вилкија, доњи дом аустралијског парламента у среду је гласао да се Асанж врати у Аустралију са 86 "за" и 42 "против", након што је предлог подржала лабуристичка влада, пренео је Ројтерс.
Вилки је рекао да је реч о "снажном политичком сигналу упућеном британској и америчкој влади".
Амерички званичници траже да им Британци изруче Асанжа. Он се тренутно налази у британском притвору, а амерички судови оптужили су га због тога што је Викиликс објавио поверљиве америчке војне и дипломатске списе.
Британци су пристали на његово изручење, а Аустралијанац Асанж је искористио последње правно средство да то покуша да заустави. Јавно саслушање биће одржано 20. и 21. фебруара када ће двоје судија размотрити ранију пресуду која је Асанжу забранила жалбу.
Вилки је најавио да ће отпутовати у Лондон на саслушање.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала