- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Против Андрије Мандића поднета кривична пријава због истицања српске заставе

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Скупштине ЦГ Андрија Мандић
Председник Скупштине ЦГ Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
Пратите нас
Демократска партија социјалиста (ДПС), Социјалдемократе (СД), Хрватска грађанска иницијатива (ХГИ) и Демократска унија Албанаца (ДУА) поднели су данас Специјалном државном тужилаштву кривичну пријаву против председника Скупштине и лидера Нове српске Демократије Андрије Мандића.
Шеф посланичког клуба ДПС-а Андрија Николић је појаснио да је пријава поднета због сумње да је Мандић починио кривично дело - злоупотреба службеног положаја.
„Мандић је супротно закону у свом кабинету истакао заставу стране државе, која је уређена Законом о употреби заставе, грба и химне државе Србије, а званице нису били представници државе Србије и тиме унизио Скупштину“, рекао је Николић на прес конференцији у парламенту.
Посланик ДПС-а је казао да је Мандић истицањем заставе која је застава једног народа извршио дискриминацију.
„Црна Гора је дефинисана као грађанска, а не као држава једног народа - српског, црногорског...“, поручио је Николић.
Нагласио је да председник Скупштине има дужност да буде председник свих грађана.
„Јасно нам је да Мандић има политичку улогу да мења карактер Црне Горе. Други аспект је што Андрија Мандић производи поделе у Црној Гори. Он жели да Црну Гору са измењеним карактером унесе у 'српски свет', са циљем да се сви Срби обједине и слушају званични Београд. Сматрамо да има много тога спорног и да ће надлежни испитати пријаву и да ће најмање саслушати Мандића и оне који су учествовали у томе“, рекао је Николић.
Он сматра да је председник Општине Пљевља, функционер НСД-а Дарио Вранеш, починио „велеиздајнички акт“ и да је питање кад ће председник неке друге општине да уради исто.
„Мислимо и очекујемо да у овом поступању Мандића има довољно основа да буде не само политички смењен“, рекао је Николић.

Ненезић: Желе понављање сценарија из осамдесетих

Посланик СД-а Бранислав Ненезић је казао да је већ неколико пута навео да је очигледно да Мандић неко ко руководи владајућом већином.
„Политичка елита која ради под палицом Београда се није помирила са оним из 2006. године. Сценарио који смо видели крајем 80-тих година у свим републикама СФРЈ и покрајинама желе да понове“, рекао је Ненезић.
Сматра да део владајуће већине на челу са Покретом Европа сад, Демократама, Албанским форумом треба да кажу пре свега својим бирачима да ли подржавају „кршење Устава да се у Скупштини качи застава друге државе“.
Нека покажу карактер јер је ово пре свега кривично дело. Не може се ради политичке калкулације играти са угледом државе, рекао је Ненезић.
Казао је да свако у Црној Гори треба да има право да живи слободно.
„Слобода је нешто за шта су гинули наши преци. Не морате је волети, нисте је ни желели у овом облику 2006. године, али је морате поштовати“, додао је.

Николић: Бошњачка странка рекла да неће потписати пријаву

На питање новинара да ли је понудио и другим партијама да потпишу кривичну пријаву, пре свега Бошњачкој странци, Николић је одговорио да су је потписали посланици ДПС, СД, ХГИ и ДУА и да је то довољно посланика.
„Да је један човек потписао, за СДТ би то био аларм... Видећемо како ће стручна и шира јавност, али и правосуђе реаговати“, рекао је Николић, преносе Вијести..
Казао је да су позвали и Бошњачку странку, али су им синоћ рекли да неће потписати пријаву. „За разлог треба питати њих“, додао је.

„Вранеш послао поруку да жели да се одвоји“

Николић је, поводом догађаја у Пљевљима, на новинарску констатацију да није први пут да се обележава празник друге државе и подсећање на случај албанских празника у Тузима, одговорио:
„Има разлика где то требамо разумети. Постоје државни празници и празници који су дозвољени законом. Није спорно кад мањински савет слави празник. Овде је председник општине у Црној Гори обележио дан државности друге државе новцем пореских обвезника. Такви примери шаљу слику о Црној Гори у којој не важе закони“.
Николић је рекао да су, ако Вранеш остане на челу Општине Пљевља, онда од њега „гори и Спајић и Милатовић и Бечић“, јер су то „грађанске стране које дозвољавају да се у Црној Гори дивља и кажу да треба да се бавимо другим стварима“.
На питање да ли ће правно реаговати против Вранеша, Николић је рекао да њихов правни тим ради на томе и да ће благовремено обавестити.
„Овде треба да реагује тужилаштво“, поручио је.
Он је рекао да „није проблем да се Срби национално испоље. Али, кад председник општине у Црној Гори говори да је територијални интегритет споран јер су границе измислиле где не треба да буду, он шаље поруку да жели да се одвоји од Црне Горе. А тиме што је рекао да је 'Боже правде' химна свих Срба показује да он и његова групација нису прихватили симболе Црне Горе“, рекао је Николић.

Лола: Црна Гора има симболе и историју и сви функционери морају да их поштују

Посланица ДПС-а Дрита Лола је рекла да закон прописује како мањине користе национале симболе.
„Црна Гора има симболе и историју и сви функционери морају да их поштују. Тај симбол је плод шовинистичке политике и шовинистичког рата. Национални симбол је једна ствар, а друго симболика употреба других симбола. Председник изједначава све симболе", рекла је она.
Тробојка у Пљевљима - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
РЕГИОН
Сретењска академија у Пљевљима изазвала буру у Црној Гори
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала