Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Ватромет поводом Дана државности - Sputnik Србија

Србија обележила Дан државности: Уручена одликовања заслужнима, спектакуларан ватромет у Београду

Пратите нас
Србија је обележила Дан државности - Сретење, у знак сећања на обнову српске државности почетком 19. века и зачетак нововековне српске државе. На Сретење 1804. године, група истакнутих српских првака са простора тадашњег Београдског пашалука, званично Смедеревског санџака, изабрала је Карађорђа, Ђорђа Петровића, за вожда, предводника.
На Сретење је 1835. донет је и први, краткотрајни устав Књажества Србије, а његов творац је Димитрије Давидовић.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:31 15.02.2024
Ватромет поводом Дана државности - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Спектакуларан ватромет поводом Дана државности /видео/
19:55 15.02.2024
18:34 15.02.2024
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
СРБИЈА
Вучић: Два најважнија догађаја за српску државу не би била могућа без жара и жртве
18:00 15.02.2024
Председник Србије Александар Вучић уручио је орден Павлини Радовановић - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
СРБИЈА
Председник Србије уручио одликовања поводом Дана државности /видео, фото/
18:00 15.02.2024
Вучић присуствовао "Оживљавању" Старог двора подовом Дана државности
У оквиру обележавања Дана државности и свечаности доделе сретењских признања вечерас је почео мултимедијални програм "Оживљавања" зграде Старог двора коме присуствује председник Србије Александар Вучић.
Визуелни перформанс под називом "Слава и трајање" предвиђа да се путем 3Д светлосне анимације на фасади зграде Старог двора оживе мотиви устанка, устава, симболи државности.
Окупљенима ће се кроз глас глумца обратити Карађорђе, а реч је о адаптацији текста из драме Ђуре Јакшића "Станоје Главаш".
Мултимедијални уметник Душан Јововић рекао је раније данас за Танјуг да ће на згради Старог двора, уз помоћ нових технологија и дигиталне уметности, бити приказан мали део наше богате културе и уметности којима се поносимо широм света.
Мултимедијални програм Оживљавања зграде Старог двора  - Sputnik Србија
15:12 15.02.2024
У здању Старе скупштине у Крагујевцу одржана Сретењска академија
У здању Старе скупштине у Крагујевцу, где је 1835. године донет Сретењски устав, данас је одржана традиционална Сретењска академија, у присуству бројних државних званичника, градских функционера и гостију, а Сретењску беседу говорила је председница Владе Србије Ана Брнабић која је истакла да је Сретењски устав био један од најдемократскијих устава у читавој Европи у то време.
"Територијом мала, али духом, слободарством, непокором и визијом снажна Кнежевина Србија изнедрила је на овом месту један од најзначајнијих правних споменика Европе целокупног 19. века", поручила је на почетку беседе премијерка Србије.
Она је рекла да су идеје и идеали садржани у Сретењском уставу одлучно и јавно прокламовали темељне вредности које вековима баштини српски народ.
"Слобода, независност, мирољубивост само су неки од идеала вешто инкорпорираних у садржај Сретењског устава. Република Србија, као и сви припадници нашег народа, ма где живели, данас обележавају свој национални празник Сретење, Дан државности Србије. Са поносом и захвалношћу присећамо се и славимо орашачки збор из 1804. и проглашење Сретењског устава из 1835.године", навела је она.
Како је рекла, Србија је међу ретким државама у свету, уколико не и једина, која свој национални празник слави у спомен на два значајна историјска догађаја који су се одиграли истог дана и месеца у двема различитим годинама.
"Ове године то чинимо свечаније и организованије и масовније него икада до сада. На молбу и иницијативу председника Србије Александра Вучића, Влада Републике Србије је донела одлуку да се почев од ове године национални празник обележава и прославља кроз читав низ манифестација широм Србије, у који је укључен велики број установа културе, стручњака, стваралаца, органа власти, али и наших оружаних и снага безбедности", нагласила је она.
Додала је да је ово дан за понос и захвалност, и дан када указујемо на славу и трајање наше отаџбине, што је основна порука овогодишњег обједињеног прослављања националног празника.
Такође, поручила је да слобода, суверенитет и независност нису само дар и нешто што је пало са неба, већ да се они мукотрпно освајају и још мукотрпније штите, унапређују и афирмишу.
"Само уједињени у оданости отаџбини и спремности да је унапређујемо, снажимо и обогаћујемо у сваком виду њеног постојања, можемо сви скупа да обезбедимо сигурнију и срећнију будућност свој нашој деци. Са тим мислима у срцу и уму, срдачно вас поздрављам из нашег старог престоног града Крагујевца, славећи слободу, независност, самосталност и пуни суверенитет наше заједничке и једине отаџбине Србије", поручила је премијерка.
Свечана академија у Крагујевцу - Sputnik Србија
14:56 15.02.2024
Дан државности Србије - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Дан државности: Стварање модерне Српске државе /фото/
14:54 15.02.2024
Наступ хора и оркестра полиције код Споменика Карађорђу поводом Сретења
Поводом Дана државности Србије, данас је у Карађорђевом парку одржана свечаност на којој су полицијски хор и оркестар, у пратњи басисте Михаила Шљивића, интонирали химну Србије.
Свечаност је почела нешто након 14 часова код Споменика Карађорђу, а поред химне "Боже правде", сопран Весна Ђурковић је у пратњи хора извела и родољубиву нумеру "Ој Србијо мила мати".
Наступ полицијског хора поводом Дана државности - Sputnik Србија
14:51 15.02.2024
Обележен Дан државности Србије у Бриселу, Манекен Пис у српској ношњи
Дан државности Србије обележен је данас у Бриселу, а том приликом симбол града статуа дечака "Манекен Пис" обучен је у српску народну ношњу.
Током обележавања Дана државности Србије служени су со и погача, као и домаћа ракија, а прослави су присуствовали представници мисије Србије при ЕУ, НАТО и амбасада Србије у Белгији, представници Белгије и шире дипломатске заједнице, као и српске дијаспоре у Белгији.
Амбасадор Србије у Белгији Александар Тасић истакао је да је обележавање Дана државности Србије у Бриселу прилика за подсећање на почетке српске државности и први српски устав.
"Велико ми је задовољство што су се овом позиву одазвали представници земље домаћина, шире дипломатске заједнице, као и представници наше дијаспоре која живи и раду у Бриселу", рекао је Тасић.
Он је указао на присуство многобројне српске заједнице на обележавању Дана државности Србије што, како је нагласио, показује њихову повезаност са својом заједницом и матицом.
Истовремено је поздравио то што прослави присуствује велики број деце, што, како је нагласио, показује њихову повезаност са отаџбином.
Амбасадор је изразио уверење да ће се у наредном периоду наставити обележавање Дана државности у иностранству.
Оливера Дражић Гобер из српског клуба Круг рекла је да долази на ову манифестацију у последње три-четири године.
"Ово је лепа манифестација, мада кратко траје", рекла је она и истакла да су ове године са њом дошли и неки странци како би видели каква су српска јела и како је "Манекен Пис" обучен у предивну ношњу.
14:34 15.02.2024
На Калемегдану пуштени голубови мира
Дан државности Србије обележен је данас на Каламегдану где су после плесног перформанса су са тврђаве пуштени голубови мира.
Поред споменика Победнику девојчице из Беобалета и Дечијег културног центра извеле су кореографију и рашириле заставу Србије дугу неколико метара, која се вијорила уз интонирање нумере "Ово је Србија".
Церемонији су присуствовали многобројни пролазници.
Голубови мира пуштени са Калемегдана у оквиру обележавања Дана државности Србије - Sputnik Србија
14:32 15.02.2024
Дан државности Србије обележен у Подгорици
Дан државности Србије - Сретење обележен је данас у Подгорици, а новоименовани амбасадор наше земље у Црној Гори Небојша Родић је тим поводом положио венац на споменик Карађорђу и поручио да су односи Србије и Црне Горе братски и да нема те силе која их може раздвојити.
То су односи народа који живи са обе стране границе, а људи су ти који су увек били и биће мостови који спајају, рекао је амбасадор Родић.
Подсетио је амбасадор да Србија обележава Дан државности у знак сећања на два историјски важна државотворна датума – први из 1804. године, када је у Орашцу подигнут Први српски устанак, под вођством Ђорђа Петровића. Други је доношење првог српског Устава 1835. године, који је, како је рекао, оцењен као "прерано сазрели плод", јер је био сувише демократски за то време.
Амбасадор је у Карађорђевом парку у Подгорици, истакао да је тренутак у којем Србија обележева дан Државности стварања надахнућа за препород, који треба учинити када је у питању српски народ и српска држава.
"Шта то значи? Већа посвећеност послу, извршењу својих обавеза, да би Србија која је гарант мира на западном Балкану, а она то јесте, била истовремено и држава, која својом економском снагом предњачи и вуче је ка Европи”, рекао је амбасадор Родић.
Истакао је да независност Србије не може бити условљена, већ она остаје темељац постојања српске куће у најширем смислу те речи, што представља вечност Србије,
“Односи између Црне Горе и Србије јесу братски односи људи, народа, грађана, који живе са обе стране границе. Границе су нешто што је настајало и нестајало, а људи су били мостови, како то каже Андрић, који су увек спајали. Тако ће бити и у будуће. Нема силе која један народ може поделити, нема силе која један народ може раздвојити, нема те силе која ће бити јача од воље народа и од воље грађана”, истакао је Родић.
Осим амбасаде Србије у Црној Гори, венац су положили и представници Српског националног савета Црне Горе, а свечаност је увеличана културно – уметничким програмом, којем су присуствовали грађани Подгорице.
13:44 15.02.2024
Брнабићева: Сретењски Устав прокламовао темељне вредности-слободу и независност
Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Крагујевцу на традиционалној Сретењској академији да је Сретењски устав прокламовао темељне вредности нашег народа - слободу, независност и мирољубивост.
"Идеје и идеали садржани у Сретењском уставу одлучно су и јавно прокламовали темељне вредности које већ вековима баштини наш српски народ. Слобода, независност, мирољубивост само су неки од идеала вешто инкорпорираних у садржај Сретењског устава", рекла је Брнабић у Сретењској беседи.
Сретењска академија одржава се у здању Старе скупштине у Крагујевцу, где је 1835. године донесен Сретењски устав, а у присуству бројних министара и представника локалне самоуправе.
13:42 15.02.2024
Честитке председнику Србије за Дан државности и из Словачке и Казахстана
Председник Србије Александар Вучић примио је, поводом Дана државности Републике Србије, честитку од председнице Словачке Зузане Чапутове, која је изразила уверење да ће „традиционално пријатељски односи Словачке и Србије наставити да се развијају на добробит грађана“.
„Поред активне политичке и све интензивније економске сарадње, њихову основу чине и јаке културне и међуљудске везе, које углавном представља наша бројна словачка национална мањина, која са поносом чува своје културно богатство“, нагласила је Чапутова и додала да „Словачка наставља да подржава Србију у њеним интеграционим напорима да се придружи Европској унији“, те пожелела председнику и свим грађанима Србије „добро здравље, мир, стабилност, просперитет и успешан демократски развој“.
Честитку поводом Дана државности упутио је и председник Казахстана Касим Жомарт Токајев, који је пожелео да „положај Србије и даље јача у међународној арени, на добробит народа Србије“.
13:34 15.02.2024
Заставе Србије и Белорусије - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
РУСИЈА
Лукашенко: Београд је поуздан партнер Минска у Европи
13:26 15.02.2024
У здању Старе скупштине у Крагујевцу почела Сретењска академија
У здању Старе скупштине у Крагујевцу, где је 1835. године донет Сретењски устав, почела је Сретењска академија у присуству премијерке Ане Брнабић.
Академија поводом прославе Дана државности Србије почела је интонирањем химне Боже правде, у присуству бројних министара Владе Србије и представника локалне самоуправе, а присутни су и представници Републике Српске.
Званицама се обратио председник Пивременог органа града Крагујевца Никола Дашић, а сретењску беседу ће одржати и председница владе Ана Брнабић. Академији ће присуствовати, како је најављено, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.
У уметничком делу програма биће изведен драмски приказ у коме учествују глумци Књажевско-српског театра, чланови Центра за неговање тадиционалне културе Абрашевић и Градског хора Лицеум. Драмски приказ "Културна дипломатија“ режирао је Младен Кнежевић по тексту Владимира Ђорђевића.
12:47 15.02.2024
Брнабићева: Само јака Србија може решавати питања од националног интереса
Председница Владе Ана Брнабић честитала је грађанима 15. фебруар - Дан државности и поручила да само економски јака и стабилна Србија, вођена људима који истински воле своју земљу, може бити истрајна у решавању питања од државног и националног интереса.
“У име Владе Србије и своје лично име, честитам грађанима Србије национални празник Дан државности, уз подсећање на Сретењски устав, темељ модерне српске државе, као и успомене на славне претке чију визију модерне и слободне државе ми данас живимо. Само економски јака и стабилна Србија, вођена људима који истински воле своју земљу, може бити истрајна у решавању питања од државног и националног интереса. Зато свесни одговорности, наша обавеза је да земљу вечно чувамо и наставимо да негујемо изворишта нововековне српске државности и уставности”, наводи се у честитки премијерке, саопштено је из владе.
12:37 15.02.2024
Тробојка у Пљевљима - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
РЕГИОН
Сретењска академија у Пљевљима изазвала буру у Црној Гори
12:18 15.02.2024
Додик: Уверен сам да је јединство нашег народа непоколебљиво
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Орашцу да је уверен да је јединство српског народа непоколебљиво и неуништиво, где год се народ налазио и поручио да Срби треба да се у вредносном смислу окупе у ономе што представља српски свет.
"Да без икаквих оклевања држимо до свог идентитета, до свог језика, писма, своје националне припадности, своје вере, своје крсне славе. И да не дозволимо никада никоме да нам то оспори, где год", истакао је Додик на централној државној церемонији поводом Дана државности Србије у Орашцу.
Указао је да је јединство српско народа непоколебљиво.
"Да је оно (јединство) васионско, да оно у себи има све оно што нас учи вера. И све оно што смо кроз традицију преносили с колена на колена", рекао је Додик.
Честитао је Дан државности свим грађанима Србије и навео да су се у Орашцу окупили како би се присетили једног тешког, јуначког времена.
"Шта би било да се пре 220 година наши преци нису окупили овде и кренули на пут слободе који данас траје?", поручио је Додик.
Он је додао да људи у Републици Српској славе овај дан као свој дан и поручио да то не може "нико да им забрани".
"Окупљени смо да покажемо управо ту нашу саборност и окупљање. Захваљујем државном руководству Србије на челу са председником Александром Вучићем, што је имало осећај да све важне празнике и за Србију и за Републику Српску славимо и обележавамо заједно", навео је Додик.
Према његовим речима, Срби су својим гласом пре 220 година показали да постоје.
"И тај глас и данас јасно се чује и јасно показује. И тај глас ће се ширити не само нашим крајевима, него широм света, свуда тамо где постоје Срби", рекао је Додик.
Навео је да је поносан што је у његовом родном крају, у селу Машићи, подигнута Машићка буна, како би се покренуо процес борбе за ослобођење Срба и на простору Босне и Херцеговине.
Додао је да су у периоду турске власти у Босни и Херцеговини Срби подигли 146 посебних устанака и буна против Турака за ослобођење српског народа.
Додик је рекао да му је драго што су грађани Србије на изборима пре два месеца одлучили да дају подршку председнику Вучићу и његовом тиму.
"То је одлука за мирну, стабилну и јаку Србију. А ту мирну, стабилну и јаку Србију желимо и ми Срби у Републици Српској. Ми знамо да смо без стабилне и јаке Србије изложени као глинени голубови у разним нападима", истакао је Додик.
Он сматра да је сасвим природно да Република Српска и Србија теже јединству, јер су "један народ".
"Не можете нас поделити. Ми желимо да имамо све више и имамо све више јединствених пројеката. И ово је један од тих, да заједно овде обележавамо Дан државности Србије, као што смо то учинили 9. јануара (Дан Републике Српске)", поручио је Додик.
Навео је и да ће се до краја месеца сусрести са председником Руске Федереације Владимиром Путином.
Милорад Додик и Милан Вучевић на обележавању Дана државности у Орашцу - Sputnik Србија
12:14 15.02.2024
Шеик бин Зајед честитао Вучићу Дан државности
Председник Републике Србије Александар Вучић примио је, поводом Дана државности Републике Србије, честитку председника Уједињених Арапских Емирата шеика Мохамеда бин Заједа ал Нахјана.
"Част ми је и задовољство да поводом Дана државности Републике Србије Вашој екселенцији упутим најискреније честитке и најлепше жеље за добро здравље и срећан живот, а Влади и народу пријатељске Републике Србије желим даљи напредак и просперитет.
Примите изразе искреног уважавања и наклоности", наводи се у честитки шеика Мохамеда бин Заједа ал Нахјана.
11:36 15.02.2024
Вучевић: Прошлост је путоказ како ћемо ићи напред
Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас у Орашцу, на централној државној церемонији поводом Дана државности Србије, да личност сваког човека, његову садашњост и будућност формира прошлост, као путоказ како ћемо ићи напред.
"Постоји нешто што нам струји кроз крвоток, кроз мишиће и кроз организам. Нешто што надахњује нашу душу, нешто што нас држи и вуче напред. То нешто, драги пријатељи, је вера. Вера је све. Вера у себе и свој род. Вера у брата, у мајку, у оца. Вера у Бога, у народ", рекао је Вучевић.
Како је навео, свако ко је покушавао је да се прикаже другачијим, различитим, да вредност и тековине наше представи као ругло, да је све туђе, лепше и боље - завршавао је у негацији и аутошовинизму, у охолост презира према себи и своме.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала