- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руско оружје, противтенковска навођена ракета - Sputnik Србија

УЖИВО Бела кућа потврдила: Авдејевка ускоро може пасти у руске руке

Пратите нас
Специјална операција руске војске, 722. дан. Настављају се борбе на више делова фронта. На територији Украјине на снази је ваздушна опасност, а у главном граду се чују експлозије.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:25 15.02.2024
Ситуација у Авдијевки је критична, између осталог и због дефицита муниције у украјинским оружаним снагама, изјавио је портпарол Беле куће Џон Кирби.
"Нажалост, из Украјине добијамо информације да је ситуација у Авдијевки критична. Русија наставља да свакодневно потискује украјинске позиције. Авдејевка је у опасности да падне под контролу руских трупа", рекао је Кирби током редовног брифинга.
Према његовим речима, овакво стање је у великој мери последица несташице муниције у Оружаним снагама Украјине, што је, пак, последица немогућности владе САД да у садашњим условима пошаље војну помоћ Кијеву.
„Због чињенице да Конгрес није одобрио захтев за додатно финансирање, не можемо да шаљемо нову помоћ Украјини“, закључио је Кирби.
20:07 15.02.2024
Послератна обнова Украјине коштаће 452,8 милијарди евра, наводи се у саопштењу Европске комисије.
Процену су направиле Влада Украјине, Светске банке, Европска комисија и Уједињене нације.
19:31 15.02.2024
"У Запорожју је погођен индустријски погон фабрике Мотор Сич. Два пројектила су погодила погон за склапање и ремонт мотора за авионе", рекао председник запорошког покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.
Према његовим речима, значајна штета је нанета украјинским оружаним снагама, с обзиром на велике губитке на фронту и великој поотреби за ремонтом технике.
Раније је шеф Запорошке регионалне администрације Иван Фјодоров, кога је поставио Кијев, саопштио да је у експлозији оштећен инфраструктурни објекат.
18:29 15.02.2024
Украјинска војска је већ започела делимично повлачење из подручја Авдејевке, предаја града руским снагама је питање времена, пише Вашингтон пост.

„Украјински војници кажу да је само питање времена када ће морати да предају град. У четвртак су војници саопштили да је делимично повлачење већ почело“, наводи лист.

Један од војника рекао је листу да руске снаге тренутно „врше притисак“ и да то раде успешно, док су украјинске трупе принуђене да се повлаче.
„Наше снаге су принуђене да се под притиском повуку“, рекао је украјински војник са позивним кодом „Витамин“.
Истовремено, лист наводи да су његови новинари, када су прошле недеље боравили у подручје Авдијевке, видели нове украјинске војнике у граду.
У тексту се претпоставља да би фабрика кокса у Авдејевки могла бити „последње упориште“ украјинских оружаних снага у граду.
18:05 15.02.2024
Владимир Зеленски потписао је закон о легализацији медицинског канабиса (марихуане) у Украјини, наводи се на сајту украјинског парламента.
"Нацрт закона о регулисању промета конопље у медицинске, индустријске сврхе, научне и научно-техничке делатности ради стварања услова за повећање приступа пацијената неопходном лечењу карцинома и посттрауматских стресних поремећаја проистеклих из рата, потписао је председник“, наводи се у документу.
17:36 15.02.2024
Западне земље, због својих обавеза у оквиру НАТО неће дозволити Украјини да користи своје аеродроме за базирање ловаца Ф-16 након њихове предаје Кијеву, изјавио је представник Ратног Ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јуриј Игњат.
"Свака земља и влада размишљају о својој безбедности, поготово што је то тешко изводљиво у оквиру колективне безбедности када је земља чланица НАТО-а. Постоје одређене тачке које тешко да ће дозволити да се то уради", рекао је он украјинској телевизији Кијев 24, одговарајући на питање да ли ће Ф-16 моћи да се базирају на аеродромима у земљама НАТО-а након што буду предати Украјини.
Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова раније је напоменула да ће авиони које НАТО испоручи Украјини бити легална мета руске војске, без обзира одакле узлећу.
12:12 15.02.2024
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
ПВО снаге обориле су украјински ловац МиГ-29 код Краматорска;
Украјинске снаге изгубиле су на краснолиманском правцу до 305 војника и 15 возила, међу којима и „бредли“;
Руске снаге извеле су групни напад на предузећа војно-индустријског комплекса Украјине, која производе авионске моторе и минобацачку муницију. Сви објекти су погођени;
На јужнодоњецком правцу руске снаге гађале су четири украјинске бригаде. Погинуло је и рањено до 200 украјинских војника. Уништен је командни пункт 72. украјинске механизоване бригаде;
На доњецком правцу руске снаге настављају да побољшавају положаје. Током протеклог дана одбијено је десет украјинских напада. Погинуло је и рањено до 360 украјинских војника, а уништена су три оклопна возила, укључујући „бредли“ и један тенк;
На купјанском правцу погинуло је и рањено до 105 украјинских војника;
Руски ПВО системи оборили су у претходна 24 часа осам ракета „хајмарс“, једну авионску бомбу „ЈДАМ“ и 95 украјинских дронова.
10:58 15.02.2024
Ракетни напад на Белгород, има погинулих, међу њима и дете - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
Специјална операција у Украјини
Ракетни напад на Белгород, има погинулих, међу њима и беба; Москва: Тероризам
10:54 15.02.2024
09:59 15.02.2024
НАТО већ види последице непостојања одлуке у Сједињеним Америчким Државама за наставком подржавања Украјине, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг пре почетка састанка министара одбране земаља-чланица.
„Већ видимо последице чињенице да САД нису могле да донесу одлуку, али очекујем да ће САД моћи да донесу ову одлуку“, рекао је Столтенберг одговарајући на питање новинара да ли ће америчка помоћ доћи у Кијев „прекасно“.
Он је истакао да очекује да ће амерички Конгрес изгласати пакет за наставак подршке Украјини, „јер подршка Украјини није доброчинство, већ допринос нашој сопственој безбедности“.
07:34 15.02.2024
НАТО планира да отвори центар за обуку украјинске војске. Центар треба да помогне украјинској војсци да се потпуно усклади са Алијансом, пише шпански лист "Паис" позивајући се на неименоване дипломатске изворе.
07:26 15.02.2024
Руске десантне јединице заузеле су упориште украјинских снага западно од Артјомовска, саопштило је Министарство одбране.
07:24 15.02.2024
Руска војска успешно је спречила ротацију украјинских јединица на купјанском правцу, саопштило је руско Министарство одбране.
07:12 15.02.2024
Градоначелник Кијева Виталиј Кличко написао је на Телеграм каналу да у граду одјекују експлозије.
Експлозија је било и у другим деловима Украјине. У Запорожју, који је под контролом Кијева, погођен је инфраструктурни објекат.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала