- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски новинар: Не будите слепи – сукоб у Украјини почео је пре 10 година

© Sputnik / Геннадий Дубовой / Уђи у базу фотографијаПрипадник устаника ДНР прве чете пешадијског батаљона 9. пука војске ДНР на првој линији борбе против украјинских оружаних снага у селу Широкино
Припадник устаника ДНР прве чете пешадијског батаљона 9. пука војске ДНР на првој линији борбе против украјинских оружаних снага у селу Широкино - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2024
Пратите нас
Борбе у Украјини почеле су пре десет година, али ће евроатлантски политичари сада до изнемоглости говорити о другој годишњици „руске агресије“, каже бугарски новинар Петр Волгин.

„Вероватно сте већ приметили, или ћете наредних дана сигурно приметити, како званични евроатлантски аналитичари, а још више политичари, вичу како се навршава две године од 'руске агресије, рата“ и тако даље. То ће понављати до изнемоглости“, напоменуо је Волгин.

Он је подсетио да су борбе заправо почеле након државног удара 2014. године, када је источни део Украјине устао против нове власти у земљи.
„То су потпуне глупости, ту се не ради о две године од почетка рата. Све је једноставно: рат који се сада води у Украјини, активна борбена дејства почела су још пре 10 година, одмах након државног удара који се догодио у Украјини. Смена председника Јануковича и његове владе је била чист државни удар. А шта је било после тога ?Људи који су преузели власт у Кијеву одлучили су да уведу апсолутну власт у целој Украјини, укључујући и њен источни део где се говори руски, јер су у западној Украјини снаге које су извеле државни удар, проамеричке снаге имале већу подршку. Али у источним деловима Украјине то није био случај“, објаснио је Волгин.
Како је додао, тамошње становништво се сасвим природно побунило против онога што се дешавало, јер није хтело да живи под јармом кијевског режима.
„Кијев је тамо послао трупе у покушају да угуши отпор. Сукоб између устаника у Источној Украјини, у Доњецку, Луганску – и кијевског режима трајао је прилично дуго. На крају је замрзнут као резултат Минских споразума, али је наставио да тиња тако да се рат наставио. А оно што се догодило у фебруару 2022. било је још једна ескалација сукоба. То треба да знате да не бисте живели као слепци и мислили да борбе трају тек две године. То није тачно“, закључио је он.
Погледајте још:
Украинский солдат стреляет из РПГ по российским позициям в Донецкой области. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2024
Специјална операција у Украјини
Пентагон: Авдејевка је весник нових пораза украјинске војске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала