- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Сателитски снимак ограђеног подручје оивиченог високим бетонским зидовима дуж границе с Појасом Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Ниче бетонски зид на граници Египта и Појаса Газе /видео/

Пратите нас
Рат Израела и Хамаса – 133. дан. Египат почео да гради ограђено подручје оивичено високим бетонским зидовима дуж границе са Појасом Газе за које се верује да је намењено смештају Палестинаца који беже од планираног израелског напада на град Рафа, јавили су светски медији.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:45 16.02.2024
Сателитски снимци показују изградњу ограђеног простора на граници Египта и Газе
Египат је почео да гради ограђено подручје оивичено високим бетонским зидовима дуж границе са Појасом Газе за које се верује да је намењено смештају Палестинаца који беже од планираног израелског напада на град Рафа на југу те енклаве, преносе светски медији.
Фотографије и видео-снимци које је објавила Синајска фондација за људска права (СФХР) приказују раднике који, користећи тешку механизацију, подижу бетонске баријере и безбедносне куле око појаса земље на египатској страни прелаза Рафа.
На снимцима од 15. фебруара не види се јасно да ли се доводи вода или се поставља друга инфраструктура, пише Гардијан.
Сателитски снимци које је Планет Лабс објавио истог дана показују очишћене појасеве земље у близини границе са Газом.
СФХР је у саопштењу објављеном на друштвеним мрежама навео да видео-снимци показују активности с циљем да се „успостави изоловано подручје окружено зидовима на граници са Појасом Газе, где би биле смештене избеглице у случају масовног егзодуса“.
22:41 16.02.2024
Међународни суд правде: Нема потребе за додатним мерама заштите права Палестинаца у Гази
Међународни суд правде у Хагу (МСП) саопштио је данас да нема потребе за увођењем додатних хитних мера за заштиту права Палестинаца након израелске офанзиве на град Рафу на југу Појаса Газе.
Суд је саопштио да "опасна ситуација" у Појасу Газе, посебно у Рафи, "захтева хитно и ефикасно спровођење привремених мера" које је суд наложио 26. јануара, али "не захтева увођење допунских привремених мера", преноси Ројтерс.
Одлука Међународног суда правде у Хагу долази након што је Јужна Африка раније овог месеца затражила од тог трибунала да размотри да ли план Израела да прошири своју офанзиву у Појасу Газе и на град Рафу захтева додатну хитну помоћ и мере за заштиту права Палестинаца.
22:04 16.02.2024
Танкер са нафтом на мети ракетног напада у Црвеном мору
Јеменски Хути напали су данас пројкетилом танкер у Црвеном морукоји је превозио сирову нафту за Индију, саопштио је Стејт департмент.
Портпарол Стејт департмента рекао је да је то још један пример незаконитих напада на међународни транспорт, упркос бројним међународним позивима да престану, преноси Ројтерс.
Агенција Велике Британије за поморске трговинске операције (УКМТО) и компанија за поморску безбедност Амбреј саопштиле су раније данас да су примиле извештаје о томе да је танкер који је пловио под заставом Панаме погођен код обала Јемена. Како се наводи, на пловилу је дошло до експлозије, која је наводно изазвала мању штету, а нико од чланова посаде није повређен.
Лидер јеменских Хута, које подржава Иран, Абдулмалик ел Хути поручио је у четвртак да ће та група наставити нападе на бродове у Црвеном мору у знак солидарности са Палестинцима све док Израел чини злочине против њих.
19:57 16.02.2024
Бајден: Израел да не покреће операцију у Рафи док су у току преговори о таоцима
Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден данас је апеловао на Израел да не покреће операцију у Рафи док су преговори о ослобађању талаца у току.
Упитан да ли је Израел представио америчкој страни план о томе како ће заштитити цивиле у планираној операцији Израелских одбрамбених снага (ИДФ) у Рафи, Бајден је новинарима одговорио да мора бити "привременог прекида ватре", преноси Тајмс оф Израел.
"Ја сам изнео свој снажан став о томе. Мора постојати привремени прекид ватре да би се извукли таоци, а то је у току. И даље се надам да се то може учинити", рекао је Бајден.
Он је изразио наду да "Израелци неће извршити никакву масовну копнену инвазију" и рекао да очекује да се то неће догодити".
18:21 16.02.2024
Египат прави ограђен простор у пустињи на Синајском полуострву, у близини Појаса Газе, због забринутости да би израелска офанзива на Рафу могла да примора велики број Палестинаца да покушају да нађу уточиште на територији Египта.
Египатски званичници и безбедносни аналитичари рекли су за „Волстрит џорнал“ да су, у склопу планова за ванредне ситуације, у току радови на ограђеној површини од 20 квадратних километара који би могли да приме више од 100.000 људи.
Египатски званичници су додали и да би Каиро покушао да ограничи број Палестинаца на том ограђеном простору на 50.000 или 60.000 људи, уколико велики број избеглица побегне из Појаса, наводи „Тајмс оф Израел“.
Они су истакли да Палестинцима не би било дозвољено да напуштају ограђен простор, уколико не желе да оду у неку другу државу, као и да би био пооштрен путнички саобраћај на северу Синаја.
Локални гувернер је, у изјави за лист, негирао да се прави камп за избеглице.
17:32 16.02.2024
Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2024
СВЕТ
Макрон: Француска би могла да призна палестинску државу, то није табу тема за Париз
17:20 16.02.2024
У израелским нападима у Појасу Газе убијена су још четири палестинска новинара, чиме је број убијених новинара од 7. октобра повећан на 130, саопштено је из Канцеларије за медије палестинских власти Појаса Газе, пренела је Анадолија.
17:13 16.02.2024
Амерички десантни брод у Црвеном мору - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2024
СВЕТ
Немачка влада одобрила војно учешће у мисији ЕУ у Црвеном мору
17:02 16.02.2024
Лидер Хезболаха: Појачаћемо нападе на Израел
Лидер Хезболаха Хасан Насралах поручио је да ће тај либански покрет појачати нападе на Израел.
Насралах је рекао да ће борци Хезболаха извршити одмазду над Израелом, а да мете неће бити само војне, пренео је Блумберг.
„Непријатељ ће крвљу платити што је пролио крв нашег народа“, истакао је Насралах.
16:57 16.02.2024
Макрон: Катастрофалне последице напада на Рафу би биле неприхватљиве
Катастрофалне последице потенцијалног израелског напада на Рафу у јужној Гази би биле неприхватљиве, поручио је француски председник Емануел Макрон у разговору с јорданским краљем Абдулахом Другим.
Он је истакао да би тај напад довео до „хуманитарне катастрофе без преседана и био прекретница у сукобу“.
Макрон је додао да дели страх Египта и Јордана да ће доћи до „принудног и масовног расељавања становништва“ из Појаса Газе, преноси Ројтерс.
Краљ Јордана претходно је изјавио да се не може допустити израелски напад на Рафу, нагласивши да би то довело до још једне хуманитарне катастрофе.
16:09 16.02.2024
Пропалестински активисти саопштили су да су поднели кривичну пријаву против немачког политичара Фолкера Бека, јер сматрају да изазива мржњу и негира ратне злочине у Појасу Газе. Оптужбе против Бека поднеле су групе „Палестина говори“ и „Јеврејски глас за праведан мир на Блиском истоку“.
Бек, бивши члан парламента и лидер Немачко-израелског друштва, одбацује оптужбе.
15:43 16.02.2024
Кац: Израел ће морати да се обрачуна с Хамасом у Рафи
Израелски министар спољних Израел Кац саопштио је да ће та држава морати да се обрачуна с Хамасом у Рафи, на југу Појаса Газе, али да ће сарађивати с Египтом када су у питању палестинске избеглице.
„Израел ће морати да предузме кораке у Гази јер не можемо само да оставимо Хамас тамо“, рекао је Кац на Минхенској безбедносној конференцији.
На питање где би избеглице из Рафе могле да оду, он је сугерисао Кан Јунис, али је нагласио да ће Израел сарађивати са Египтом по овом питању како би се осигурало да интереси Каира нису оштећени.
Преко милион Палестинаца налази се у Рафи, где се становништво суочава са заразним болестима и ризиком од глади, а у ваздушним нападима на тај град је претходне ноћи убијено 11 људи.
15:14 16.02.2024
Нетанијаху: Одбацујемо међународни диктат за палестинску државу
Израел неће попустити под притиском да прихвати палестинску државу, изјавио је премијер Бенјамин Нетанијаху, након извештаја „Вашингтон поста“ да САД, као главни израелски савезник, покрећу планове за успостављање палестинске државе.
„Израел категорички одбацује међународне диктате у вези са трајним решењем са Палестинцима“, навео је Нетанијаху у саопштењу објављеном после разговора са америчким председником Џозефом Бајденом, напомињући да ће Израел наставити да се противи једностраном признању палестинске државе.
Нетанијаху је рекао да би државност била „огромна награда“ након напада Хамаса на Израел 7. октобра. Он је додао да се такав аранжман може постићи само у директним преговорима између две стране, иако преговори нису вођени од 2014. године, преноси Ројтерс.
„Вашингтон пост“ је у четвртак објавио да Сједињене Америчке Државе раде са неким арапским земљама, укључујући Египат, Јордан, Уједињене Арапске Емирате, Катар и Саудијску Арабију - са којима Израел дуго покушава да успостави дипломатске односе - на послератном плану за регион који би укључивао чврст временски оквир за успостављање палестинске државе.
13:57 16.02.2024
Две особе убијене, четворо рањено у нападу на југу Израела
Најмање две особе су убијене, а четворо је рањено у нападу на југу Израела, код кибуца Рем, јављају израелски медији.
Полиција је саопштила да је један терориста стигао на место инцидента у возилу и отворио ватру на аутобуску станицу где су били цивили. На њега је затим пуцао грађанин који се затекао на лицу места, и убио га.
Болница Каплан у Реховоту саопштила је да су две особе подлегле повредама, након покушаја лекара да их спасу, пренео је "Тајмс оф Израел".
Рањени су пребачени у болнице у Ашдоду и Реховоту. Од четворо рањених, две особе су у тешком стању, а две лакше повређене. На место инцидента послате су бројне полицијске снаге како би утврдиле да ли има још умешаних у напад.
13:00 16.02.2024
Шест особа рањено у терористичком нападу на југу Израела
Најмање шест особа је рањено у пуцњави у терористичком нападу у на југу Израела, код кибуца Рем, јављају израелски медији. Израелска амбулантна служба Маген Давид Адом навела је да њени доктори лече шест особа које су рањене на аутобуској станици на југу земље, наводи Тајмс оф Израел.
Рањени су пребачени у болнице у Ашдоду и Реховоту. МДА каже да се лекари боре за живот 20-годишњег младића, који је на реанимацији. Осим њега, у тешком стању је још троје, међу њима су још један младић стар 20 година, тинејџер (16) и мушкарац (65). Преостали рањени, укључујући и жену стару 65 година, су лакше повређени.
Полиција је саопштила да је терориста стигао на место инцидента у возилу и отворио ватру на аутобуску станицу, а онда је на њега пуцао цивил који се затекао на лицу места, и убио га.
На место инцидента послате су бројне полицијске снаге како би утврдиле да ли има још умешаних терориста.
12:45 16.02.2024
Газа: Најмање 11 људи убијено у Рафи током израелских ваздушних напада
У току ноћних ваздушних напада израелских снага на Појас Газе у јужном граду Рафа убијено је најмање 11 особа, а неколико је повређено, јавила је палестинска агенција Wafa.
Најмање две особе су погинуле, а неколико је повређено у израелским нападима на куће две породице у области улице Ал-Сика, источно од Џабалије у северној Гази, наводи палестинска агенција.
Министарство здравља у Гази саопштило је да је четворо пацијената преминуло у болници Насер у Кан Јунису јер је снабдевање струјом у тој установи прекинуто током јучерашњег израелског упада, а снабдевање кисеоником је ограничено.
Wафа наводи да је та здравствена установа у критичној ситуацији због недостатка медицинских ресурса.
Очекује се да ће у болници Насер гориво нестати у наредна 24 сата, угрожавајући животе пацијената, укључујући шесторо на вештачкој респираторној подршци и три бебе.
12:42 16.02.2024
СЗО тражи приступ болници Насер
Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да покушава да добије приступ највећој функционалној болници у Гази, Насер, након израелског упада.
„И даље има тешко повређених и болесних пацијената који се налазе у болници“, рекао је портпарол СЗО Тарик Јашаревић.
Он је навео да постоји хитна потреба за испоруком горива како би се обезбедио наставак пружања услуга спасавања живота.
12:41 16.02.2024
УНХЦР: Преливање избеглица из Рафе на Синај била би катастрофа
Високи комесар УН за избеглице изјавио је да би преливање избеглица из Рафе на египатски Синај представљало катастрофу и да су тамошње власти јасно ставиле до знања да Палестинцима треба помоћи у енклави.
„То би била катастрофа за Палестинце, катастрофа за Египат и катастрофа за будућност мира“, рекао је Филипо Гранди Ројтерсу на маргинама Минхенске безбедносне конференције.
На питање да ли су египатске власти контактирале УНХЦР у вези са могућим плановима за ванредне ситуације, он је одговорио: „Египћани су рекли да људима треба помоћи унутар Газе и ми радимо на томе“.
09:10 16.02.2024
ИДФ: Један војник погинуо а неколико рањено у борбама на југу Газе
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је један војник погинуо a да је још неколико рањено у борбама на југу Газе, чиме је број погинулих у копненој офанзиви на Хамас повећан на 234.
07:41 16.02.2024
Бајден упозорио Нетанјахуа да не креће на Рафу без плана за заштиту цивила
Амерички председник Џозеф Бајден поново је упозорио израелског премијера Бењамина Нетанјахуа да не би требало да спроводи војну операцију у Рафи без одговарајућег изводљивог плана за заштиту палестинских цивила, саопштила је Бела кућа.
У разговору двојице лидера у четвртак, другог за мање од недељу дана, Бајден је упозорио Нетанијахуа да не започиње акције у јужном делу Газе без безбедносног плана за око милион људи који се тамо налазе, преноси Ројтерс.
Бајден и Нетанјаху су разговарали и о преговорима који се воде за ослобађање талаца, а Бајден је обећао да ће наставити да ради даноноћно како би помогао у пуштању на слободу људи који су 132 дана у заточеништву Хамаса, навела је Бела кућа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала