- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Политика неоколонијализма највише дестабилизује међународне односе

© Sputnik / Alexey Maishev / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2024
Пратите нас
Колонијална политика је требало да остане срамна страница прошлости, али Запад и сада покушава да прибегне сличној пракси, рекао је председник Русије Владимир Путин. Таква политика је постала један од фактора који највише дестабилизује међународне односе, додао је он.
„Неоколонијализам је срамно наслеђе вишевековне епохе пљачке и експлоатације народа Африке, Азије и Латинске Америке и других региона планете. Неоколонијално агресивно понашање данас видимо у покушајима колективног Запада да свим средствима очува своју доминацију, да економски потчини друге земље, лиши их суверенитета, наметне туђе вредности и културне традиције“, рекао је Путин у поздравној поруци која је прочитана учесницима форума „За слободу нација“.
Како је оценио Путин, таква политика је постала један од фактора који највише дестабилизује међународне односе и баријера је на путу развоја читавог човечанства.
На конференцији је говорио и заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев који сматра да је потребно израчунати штету која је причињена различитим земљама због колонијалне политике Запада.
Он је оценио да САД нису у стању да саме воде неоколонијалну политику и због тога пребацују терет трошкова вођења такве политике на земље сателите.
„Сједињене Државе покушавају да све потчине својој вољи, сами нису способни да добију ту глобалну битку и зато укључују своје сателите у реализацију неоколонијалне политике. На њих ће пасти већи део бремена трошкова. Врло често они нису задовољни али су принуђени да прате тај курс“, додао је Медведев.
Земље које су биле жртве колонијализма сада су окосница мултиполарног света, констатовао је он.

О Украјини

Украјина је у потпуности изгубила политичку самосталност и служи као пуко оруђе у борби Запада против Русије, рекао је он.
„Трагичан пример неодговорног понашања јесте и ситуација у Украјини која је у потпуности изгубила своју политичку самосталност. Данас је она пример пуког оруђа у рукама колективног Запада против Русије. Управо због тога спроводимо специјалну операцију да бисмо заштитили наше националне интересе и наше грађане. Тако поступа свака суверена, самостална држава која поштује саму себе “, рекао је Медведев.

О инфлацији

Према речима Медведева, земље колективног Запада купују на велико ствари по читавом свету неосигураним новцем и тако подстичу инфлацију и повећавају сиромаштво у свету.
Усвајање једностраних санкција без дозволе УН постало је уобичајена пракса западног света чиме се руше постојеће финансијске и економске везе закључио је он.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала