- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Немачкој и даље спаљују вештице, тј – новинаре

© AP Photo / Michael ProbstНемачка застава испред Рајхстага
Немачка застава испред Рајхстага - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2024
Пратите нас
Алина Лип је млада немачка новинарка која је пре почетка специјалне војне операције дошла у Донбас, у Доњецк - где је слушала и гледала, својим очима видела и отворено извештавала о злочинима украјинске војске над цивилима Доњецка и у Донбаској области.
Да је масовни убица можда би јој и опростили. Али то што је отворила Телеграм канал и говори истину о рату у Донбасу се не прашта
Врло отворено каже да је остала запрепашћена разликом између извештавања немачких медија о рату у Донбасу и оног што је сама видела и што су јој обични људи у Донбасу рекли. Алина је имала довољно храбрости да оде и у Маријупољ – и “злочиначки“ – читај објективно, извештава са фронта. Много цивила јој је испричало како су украјински војници данима доносили неке чудне кутије и уносили их у Маријупољско позориште.
Видела је све страхоте рата који се водио осам година пре почетка војне операције. Извештавала о ономе што види и што јој говоре обични људи, баке, девојке, млади људи, на фронту.

Спалити вештицу

Државна телевизија ЗДФ направила је троделну документарну емисију о Алини Лип, која је приказана као оличење зла - у емисији говоре психолози, стручњаци за људска права, социјални радници...
Жена психолог зажарених очију у црном модерном сакоу говори о опасности која долази од ње. Наравно да је психолог узбуђена, одлучна и гласна. Пред очима вам се одмах појављују а не знате ни зашто Тихи и Прле, Кригер и његова секретарица. Наравно, ово су друга времена па вам је аналогија неодговорно погрешна.
Психолог брани немачко друштво од зла. Ту је и озбиљан независни политиколог - сув и одмерен. За њега је оно што пише Франкфуртер алгемајне и Шпигл, оно о чему Фридрих Еберт Штифтунг организује семинаре - истина од Бога дата, не пориче се Овде вам опет неодговорно искачу слике језуитских свештеника који читају образложење паљења вештица на трговима немачких градова. Ви схватате да је Алина вештица коју треба спалити. Ту сумње нема. Цео трг - читај немачка медијска сцена, зна шта је Алина заслужила.
Немачка полиција јој је, логично, на трагу - Алина би на било ком немачком аеродрому била ухапшена.

Не сме да се врати у Немачку

Прича отворено шта то воли у својој Немачкој, шта јој недостаје, шта јој се свиђа више у Немачкој него у Русији. Волела би опет да дође у Немачку али зна да то није могуће док се нешто не промени у Немачкој. Алина воли своју земљу Немачку. Али воли и истину више од свега
Алина Лип је рођена у Хамбургу, била је добар ученик, примерна и образована девојка, као млада се прикључила партији Зелених, завршила је Факултет заштите животне средине. Једна врло обична биографија примерене немачке девојке која се бори за заштиту животне средине.
И у интервјуу са Јиргеном Елзесером, човеком који је на немачком језику објавио највероватније и најобјективнију књигу у рату о Југославији, делује као млада храбра новинарка.
Живи од добровољних прилога, никада не би примила новац од било које па ни од руске државе. Наступе на ТВ не наплаћује.
Али цивилизовани свет и даље спаљујте вештице.
Утешно је што после средњег века долази ренесанса - некада прво у уметности а некада и на тракторима.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала