Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Заменик приштинског омбудсмана: Пресуду о враћању земљишта Дечанима применити без одлагања

© Sputnik / Петар ВујанићМанастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана III Дечанског и цара Душана. Градња је завршена 1335. године, а фреске су завршене око 1350. године. Манастир је посвећен Христу Пантократору и Вазнесењу Господњем - Спасовдану.
Манастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана III Дечанског и цара Душана. Градња је завршена 1335. године, а фреске су завршене око 1350. године. Манастир је посвећен Христу Пантократору и Вазнесењу Господњем - Спасовдану. - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2024
Пратите нас
Заменик приштинског омбудсмана, Срђан Сентић, посетио је манастир Високи Дечани и са игуманом Савом разговарао о тренутној ситуацији на Косову и Метохији, посебно о стању у којем се налази Српска православна црква на КиМ.
Сентић је истакао да пресуда уставног суда у Приштини из 2016. године о враћању земљишта манастиру Високи Дечани мора у потпуности и без одлагања да буде примењена, с обзиром на то да је начело правне сигурности једно од фундаменталних аспеката владавине права.
„СПЦ би требало да ужива уставне и међународно признате гаранције које ће омогућити несметану службу својим верницима и заштиту имовине у њеном власништву, као неприкосновеном праву. Нажалост, реалност нас упућује на другачији закључак", написао је Сентић на друштвеним мрежама.
Указао је да је неспровођење пресуде уставног суда у Приштини прави показатељ суштинског односа власти према СПЦ, њеним верницима, владавини права, људским правима и међународним стандардима о верским слободама и имовинским правима.
„Сви они који свакога дана упорно потенцирају, а посебно на међународном нивоу, владавину права, људска права и демократију као начела њихове владавине, морају прво да почну и неселективно да верују у то и да за почетак примене горе наведену пресуду, како би њихов глас био одговорнији, инклузивнији и озбиљнији“, поручио је Сентић.
Манастир Високи Дечани је, одлуком Комитета за светску баштину Унеска, стављен на списак угрожених споменика, а налази се и на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи коју је сачинила паневропска федерација за очување културног наслеђа „Европа Ностра“.
Манастир је више пута био изложен директним нападима екстремних Албанаца, а привремене институције самоуправе одбијају да спроведу одлуку уставног суда у Приштини из 2016. године и да као власништво Високих Дечана упишу око 24 хектара земље у околини манастира.
Манастир Високи Дечани је под непрекидном заштитом међународних снага Кфора и једини је верски објекат и споменик Унеска у Европи под војном заштитом.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала