- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Одобрено узгајање генетски модификоване банане

CC0 / rawpixel.com / Банане
Банане - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2024
Пратите нас
Аустралија и Нови Зеланд одобрили су генетски модификовану банану отпорну на разорну гљивичну болест.
Модификована „Кавендиш“ банана, дизајнирана да се бори против ширења соја Fusarium гљивице познатог као ТР4, лиценцирана је од стране Канцеларије регулатора генске технологије у Аустралији.
Регулатори за храну у Аустралији и Новом Зеланду су накнадно одобрили генетски модификоване банане као сигурне и хранљиве, упоредиве са конвенционалним сортама. Одобрење је важеће осим ако надлежни министри Аустралије и Новог Зеланда не затраже ревизију у наредних 60 дана.
Првобитно, Грос Мичел банана је доминирала западним тржиштима све до појаве Fusarium soja TR1 1950-их, што је довело до широког усвајања отпорне банане Кавендиш. Сада, суочени са претњом соја ТР4 који може утицати на различите сорте банана, укључујући и Кавендиш, научници предвођени Џејмсом Дејлом са Технолошког универзитета у Квинсленду развили су банану КЦАВ-4 убацивањем гена из дивље банане.
Описујући одлуку као веома важан корак ка изградњи сигурносне мреже за светске Кавендиш банане, Дејл је нагласио глобални значај нове, модификоване банане.
Док Аустралија тренутно ограничава ТР4 путем карантинских мера, планови за масовну култивацију или продају банана КЦАВ-4 нису успостављени. Међутим, нације које се боре са ТР4 могле би размотрити усвајање овог генетски модификованог решења. Дејлов тим има за циљ да додатно повећа отпорност банане на КЦАВ-4 користећи уређивање гена CRISPR, циљајући на гљивичну болест црна сигатока.
Значајно је да се генетски модификовани усеви суочавају са мешовитим прихватањем широм света. У Аустралији, само четири генетски модификована усева су имала претходно одобрење, укључујући шафранику са високом олеинском киселином и сојеве репице и памука отпорне на хербициде.
Овај развој је у складу са ширим трендом у Аустралији и Новом Зеланду, где генетски модификовани усеви и потрошачки производи добијају регулаторно одобрење, одражавајући праксу у Уједињеном Краљевству и Европској унији, наводи портал Њу сајентист.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала