Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић са сенаторима САД и шефом кинеске дипломатије у Минхену о угрожености српског народа на КиМ

© Sputnik / Лола Ђорђевић Александар Вучић
 Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се у Минхену са делегацијом америчких сенатора, са сенаторком Џин Шахин на челу, којима је поновио забринутост за безбедност и права српског народа на КиМ. Oдвојено је разговарао са министром спољних послова Кине, Ванг Јием и председавајућим Организације за европску безбедност и сарадњу Јаном Боргом.
„Поновио сам велику забринутост за безбедност и права српског народа на Косову и Метохији, истичући важност заштите њихових интереса и услова за нормалан живот, поготово имајући у виду и последњи потез Приштине која је укинула динар као легитимно средство плаћања, чиме је на безобзиран начин угрожена егзистенција српског становништва“, објавио је Вучић а друштвеним мрежама.
Вучић је додао да је на састанку нагласио потребу за наставком дијалога у циљу решавања све јачих притисака са којима се свакодневно суочава српски народ на КиМ, као и да је захвалио на подршци САД у проналажењу мирног и одрживог решења овог питања.
Како је навео, имао је дуг, отворен и садржајан разговор са америчким сенаторима Џин Шахин, која је члан Одбора за спољнополитичке односе Сената и председавајућа пододбора за Европу, Питом Рикетсом и Крисом Марфијем.
„Истакао сам да је честа комуникација између Србије и САД, као изузетно важног партнера наше земље, од кључног значаја у јачању веза између наших земаља и решавању кључних питања од заједничког интереса“, написао је Вучић.
Како је додао, на састанку је било речи о билатералним односима, питањима регионалне стабилности и актуелној геополитичкој ситуацији, као и о јачању економске сарадње и инвестицијама у велике пројекте које Србија покреће у склопу Експо 2027.
„Захвалио сам САД на подршци коју пружају Србији на ЕУ путу, као и нашем опредељењу да наставимо свеобухватни развој земље у свим областима“, навео је Вучић.

„Све тежи услови за живот на КиМ“

Председник Србије разговарао је у Минхену и са министром спољних послова Кине Ванг Јием и том приликом га обавестио о степену угрожености српског народа на Косову и Метохији.
„Разговарали смо и о билатералним односима и економској сарадњи између Србије и Кине и још једном потврдили челично пријатељство наше две државе и народа. Обавестио сам га о степену угрожености српског народа на КиМ и све тежих услова за живот у јужној српској покрајини“, навео је Вучић.
Он је истакао да је разговор са Вангом био срдачан, као и да су се њих двојица осврнули на најбитнија глобална питања када је реч о безбедности и изазовима са којима се свет данас суочава.

Вучић са председавајућим ОЕБС-а: Са пажњом очекујемо коначни извештај ОДИХР-а

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је имао добар и конструктиван разговор са Јаном Боргом, председавајућим Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).
„Пожелео сам Малти много успеха у председавању ОЕБС-ом у години која остаје оптерећена нарастајућим проблемима у бројним областима“, навео је Вучић после састанка са Боргом који је и министар спољних и европских послова и трговине Малте.
Председник Србије је навео да је било речи и о сарадњи и доприносу који Србија може да пружи стабилизацији прилика у Европи, истакавши да Србија озбиљно и одговорно схвата и прати све изазове у окружењу и да зато доследно и снажно ради на очувању мира у региону, упркос бројним препрекама и потешкоћама.
„Говорећи о изборима у Србији, истакао сам да су били демократски и транспарентни, као и да са пажњом очекујемо Коначни извештај ОДИХР-а. Поновио сам да сам позвао Владу Србије да озбиљно сагледа све препоруке ОДИХР и ОЕБС за будуће изборе, истакавши да је досадашња сарадња са овом организацијом била изузетна и значајна за реформски пут Србије, на којем и даље озбиљно радимо“, нагласио је Вучић.
Он је напоменуо да је још једном нагласио значај ОЕБС-а у време превирања и великих изазова са којима се суочавају Европа и цео свет, као и да је неопходно да сви значајни политички актери удруже снаге како би се заједничким напорима очували основни принципи садржани у Хелсиншком завршном акту и Париској повељи.
Вучић је у Минхену разговарао и са председником Владе Баварске Маркусом Зедером о инвестицијама и јачању веза Србије и Баварске.
Планирано је и да се Вучић, другог дана Минхенске безбедносне конференције, састане и са високим представником Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала