- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик у Минску: Потписан споразум о сарадњи Министарства здравља РС и Комитета за здравље Белорусије

© Sputnik / Бранко МаксимовићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2024
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик посетио је државну институцију „Мински научни практични центар за хирургију, трансплантацију и хематологију“ у оквиру званичне посете делегације Српске Белорусији. Током посете тој институцији потписан је споразум о сарадњи Министарства здравља Српске и Комитета за здравље Белорусије.
У име Министарства здравља Републике Српске споразум је потписао министар Ален Шеранић.
У овом центру се примењују сви правци савремене медицине и поседује око 1.000 лежајева. Раде се и најсавременије трансплантације органа, а Белорусија је девета у свету по броју урађених трансплантација. Урађено је око 6.000 операција у последњих 10 година.
Током последњих неколико година у овом центру оперисан је 21 пацијент из Републике Српске, а још 28 их чека на операцију, пренео је РТРС.
Додик је, такође, посетио и акционарско друштво „Холдинг компанију Белкоммунмаш“ које се бави производњом транспортних возила, аутобуса и трамваја. Специјализовани су за возила на електрични погон. Први електробус направљен у земљама бившег СССР направљен је у тој фабрици.
„Желимо да купимо 10 аутобуса за потребе наших градова, за почетак као пилот пројекат. Код нас приватна предузећа врше градски превоз, и ту су многи проблеми, па тако не можемо за њих да купујемо аутобусе, зато ће ово бити плаћено из буџета председника, а ти аутобуси ће превозити ђаке, студенте и пацијенте“, рекао је Додик.
Касније током дана ће бити одржано и неколико састанака у вези са привредом и пољопривредом.
За сутра је најављен састанак Додика са председником Белорусије Александром Лукашенком, а предвиђени су и сусрети са премијером Белорусије и председником белоруске Академије наука.
Милорад Додик са Александром Лукашенком на састанку у Минску - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2024
РЕГИОН
Делегација РС стигла у Минск, у понедељак састанак Додика и Лукашенка
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала