- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Оне су чувале небо отаџбине: Ко су жене летачи које су се бориле за слободу и своју земљу

© Sputnik / Александар МилачићКњига "Небеске хероине света" Радмиле Тонковић
Књига Небеске хероине света Радмиле Тонковић - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2024
Пратите нас
Ко су небеске хероине света и каквом су храброшћу задужиле своју отаџбину открива истоимена монографија у којој је приче о храбрим женама летачима сабрала професор Радмила Тонковић.
Ова јединствена енциклопедија „Небеске хероине света – од мита до космоса“, посвећена улози жена у авијацији, која од заборава чува више од две хиљаде биографија, уврштена је као уџбеник у техничке школе и ваздухопловне академије у Руској Федерацији.
Радмила Тонковић је цео свој живот посветила авијацији - 23 године је радила у Команди ратног вазухопловства и противваздушне одбане у Земуну, 16 година је службено на релацији Москва – Београд и поносна је на златну диплому коју је добила као најбољи студент чувеног московског Државног универзитета Ломаносов.
© Sputnik / Александар МилачићРадмила Тонковић
Радмила Тонковић - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
Радмила Тонковић

Надежда Петровић – прва авио болничарка

Обишла је свет у потрази за свим женама летачима које су почев од Првог светског рата дале велики допринос у борби за своју отаџбину, а главни мотив за књигу „Небеске хероине света“, како каже за Спутњик, потекао је из питања где су жене у нашој авијацији:
„Пронашла сам пет жена које су биле инжењери ваздухопловства на Машинском факултету. Урадила сам интервјуе са њима и тако је почела моја монографија. Онда сам кренула да истражујем која је прва жена летач и дођем до дивне истине да је то Даница Томић, супруга Миодрага Томића, комаданта Шестог ловачког авијациског пука који је летео током пробоја Солунског фронта. Онда нађем да је са њим летела прва авио болничарка - Надежда Петровић. Њен супруг је превезао првог рањеног борца са Солунског фронта - Штефанека који је касније постао министар спољних послова Чехословачке, па одем у Братиславу да видим његов споменик, а онда нађем његов авион у Александровцу Жупском. Много је таквих невероватних прича и веза“.

Најхрабрије Рускиње

Међу њеним небеским хероинама најистакнутије место заузимају Рускиње, за које Тонковић истиче да су без сумње најхрабрије жене и пронашла је чак 313 својетских жена пилота које имају биографије какве би пожелео сваки мушкарац.
„Прва Рускиња пилот била је Лидија Зверјева на аеродрому Гатчина код Санкт Петербурга, најстаријем аеродрому у Русији 1911. Њен отац генерал Зверјев је био борац у Балканским ратовима. Уз њу пронађем и Галанчикову која је такође бранила Србију у Првом светском рату и тек онда одлази на фронт, у Русију. Занимљиво је да је за тај аеродром везан Рахмањинов који је првих својих 5.000 долара дао свом земљаку Игору Сикорском да настави у Америци да изграђује хеликоптере 'Сикорски'. Та два Руса - један авијатичар, други композитор - заслужни су за данашње хеликоптере 'Сикорски' који се сматрају бројем један у целом свету“.
Највише заслуга за формирање три женска авио-пука у Црвеној армији имала је Марина Михајловна Роскова, која је била и прва жена предавач на Ваздухопловној академији Жуковски у Москви:
„Дивна Марина Рескова је пореклом из Херцег Новог. Она је организовала бомбардерски и два ловачка пука и бранила је своју отаџбину ноћним летовима. То су биле жене које су Немци назвали ноћне вештице - летеле су на малим, тихим авионима, ниско и бомбардовале су њихове авионе, складишта са горивом, спаваонице. Уносиле су панику, нервозу. Познајем их бар 50, а њих је у три пука учествовало 600. У сваком пуку по 300 невероватних жена и њихове приче су у овој књизи. Имају данас преко 80 и 90 година и кажу да би и сада дале живот за своју отаџбину“.
© Sputnik / Александар МилачићМеђу небеским хероинама најистакнутије место заузимају Рускиње
Књига Небеске хероине света Радмиле Тонковић - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
Међу небеским хероинама најистакнутије место заузимају Рускиње
О њиховој храбрости, напомиње Тонковић, говори и чињеница да нису носиле падобране:
„Уместо падобрана, носиле су отровну пилулу коју би попиле у случају да падну у заробљеништво како се Немци не би иживљавали над њима, а имале си између18 и 25 година“.
У историју је остала уписана и Јекатерина Зеленко, као жена која је прва извела самоубилачки маневар таран, обрушавајући се директно на немачког ловца пошто је остала без муниције:
„Имала је само 20 година, била је лепа, паметна, школована. Обишла сам њену кућу и место где је погинула заједно са Немцем у чији авион је ударила када је остала без муниције. Онај који напада удара у реп да би уништио авион, али ако ударе елиса у елису, гину оба пилота. Пилоти су врло поносни и горди и остало је сведочанство да је, када је Лидија Литвјак оборила немачког пилота, он био толико бесан када је скинула шлем, а 'расула се дивна плава коса осамнаестогодишње Рускиње'. Иначе Руси су извршили 402 тарана, а Зеленко је прва жена у свету која је свесно на тај начин отишла у смрт“.
© Sputnik / Александар МилачићКњига "Небеске хероине света" Радмиле Тонковић - уџбеник у техничким школама и на ваздухопловним академијама у Руској Федерацији
Књига Небеске хероине света Радмиле Тонковић - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2024
Књига "Небеске хероине света" Радмиле Тонковић - уџбеник у техничким школама и на ваздухопловним академијама у Руској Федерацији

На западу жене почињу да лете знатно касније

Занимљиво је, напомиње Тонковић, да су прве жене у Русији пилотирале већ 1910. године, док су у неким, назовимо их, „напредним западним земљама“ то право добиле много касније, па тако Војна авијација САД је тек 1993. године отворила врата женама летачима, а Данска је првог војног жену пилота добила тек 2006:
„У Белгији, земљи где су жене 'извојевале сва своја права', прва жена пилот ступила је у војно ваздухопловство тек 2006. У 'заосталој' Турској, Кемал-паша Ататурк је још 1932. (у Русији) школовао жене пилоте. Код нас 1984. дипломирала је прва класа жена у Ратном ваздухопловству, док се у Италији или Шпанији жене пилоти одушеве када их неко само потражи по адресару ваздухопловних клубова“.
Монографија „Небеске хероине света“ садржи занимљиве приче из целог света па нам тако Тонковић открива да је од Латиноамериканки прва у ваздуху била Аида де Акоста Сантос Ду Амона, Кубанка лекарка која је 1903. летела над Паризом у дирижаблу, да је легендарни Че Гевара учио да лети од своје мајке у Розарију, у Аргентини, да би касније постао лични пилот Фиделу Кастру, али и да је Мерилин Монро пре него што је постала глумица радила на изради беспилотних летелица у „Нортон Груману“, у чијој авионској компанији је почела и израелска поп дива Иштар .
Жене-пилоти - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2020
Први пут у историји савремене Русије - четири девојке пилотираће борбеним авионима /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала