- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Фон Дер Лајен најавила кандидатуру за други мандат на челу ЕК

© Sputnik / Лола ЂорђевићУрсула фон дер Лајен
Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2024
Пратите нас
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је данас да намерава да се кандидује за други мандат на тој функцији и за то добила подршку своје Хришћанско-демократске уније (ЦДУ).
"Доносим веома свесну и добро промишљену одлуку. Желела бих да се кандидујем за други мандат и веома сам захвална ЦДУ што ме је данас именовао за водећег кандидата ЕПП (Европске народне партије)", рекла је фон дер Лајен на конференцији за новинаре након партијског састанка у Берлину.
Председник немачке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Фридрих Мерц рекао је да је та странка једногласно изабрала Фон дер Лајен за кандидата за председника Европске комисије.
Фон дер Лајен (65), иначе бивша немачка министарка одбране, намеру да буде на челу ЕК још пет година објавила је на састанку руководства ЦДУ у Берлину, додаје Шпигел.
Фон дер Лајен, чији су петогодишњи мандат на челу ЕК обележиле вишеструке кризе, укључујући пандемију корона вируса и рат у Украјини, сада треба да још само добије одобрење на конгресу Европске народне партије у марту у Букурешту.
Место председника Европска комисије мора да буде попуњено после европских избора у јуну ове године, а правило је да се за ту функцију именује кандидат из европске политичке групације која је најбоље пласирана на изборима за Европски парламент.
Како Европска народна партија, чији је члан Фон дер Лајен, води према досадашњим анкетама, постоје добре шансе да она остане председница Европске комисије.
Лидери земаља чланица ЕУ изабраће председника Европске комисије након избора за Европски парламент у јуну ове године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала