- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба рок фотографија „HEROES: Хајсберт Ханекрот и Горанка Матић”

© Фото : Уступљено Спутњику/Горанка МатићКонцерт групе Панкрти, Салвадор 04.1981.
Концерт групе Панкрти, Салвадор 04.1981. - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2024
Пратите нас
Изложба фотографија домаће и стране рок сцене седамдесетих и осамдесетих година 20. века, под називом „HEROES: Хајсберт Ханекрот и Горанка Матић”, биће отворена 29. фебруара у Галерији ДОТС на Доњем Дорћолу.
Изложба представља паралелно опусе двоје фотографа који су током седамдесетих и осамдесетих година прошлог века забележили значајне тренутке домаће и стране рок сцене - од портрета Дејвида Боувија, „The Rolling Stones“, Фредија Меркјурија па све до легендарних концерата „Идола“, ЕКВ, „Електричног оргазма“ и осталих рок група са простора бивше Југославије.
Холандски фотограф Хајсберт Ханекрот је крајем шездесетих и током седамдесетих година био са својом камером скоро свуда где је у том тренутку у свету рок музике требало бити.
© Фото : Уступљено Спутњику/Хајсберт Ханекрот Дејвид Боуви, Лондон, 12. мај 1973.
Дејвид Боуви, Лондон, 12. мај 1973. - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2024
Дејвид Боуви, Лондон, 12. мај 1973.
Својимобјективом забележио је концерте великих звезди, од „Abbe“ до Френка Запе.
Једна од наших најпознатијих фотографкиња, Горанка Матић је објављивала своје фотографије у готово свим новинама и часописима бивше Југославије (Дуга, Политика, Омладинске новине, Беорама, Ритам, Либератион, Полет, Њумонет, Дело)
Током осамдесетих година, најзначајнији рад је остварила у области рок фотографије, нарочито у оквиру сцене новог таласа.
Аутор је и неких од култних омота плоча водећих музичара тог периода као што су „Идоли“, „У шкрипцу“, „Бајага и инструктори“, Ђорђе Балашевић.
Кустоскиње изложбе су Мирјана Душић и Љуба Јовићевић, ауторка текста у каталогу је Снежана Голубовић, док је за дизајн изложбе и каталога задужена Исидора М. Николић.
Изложба ће бити отворена за посетиоце до 27. априла.
Део рада на поставци Галерија Дадо Ђуриц Цетиње  - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
КУЛТУРА
Ко је тај млади Црногорац са брковима: Како је Горанка Матић са фотоапаратом ушла међу политичаре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала