- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мађарска: Не одобравамо 13. пакет санкција Русији, али нећемо уложити вето

© Sputnik / Виктор ТолочкоМинистар спољних послова Мађарске Петер Сијарто
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2024
Пратите нас
Будимпешта неће уложити вето на 13. пакет санкција Европске уније Русији, зато што су током припремне фазе уклоњене све тачке супротне мађарским интересима, изјавио је министар за иностране послове и спољноекономске везе Мађарске Петер Сијарто, који је учествовао на састанку са колегама из земаља ЕУ у Бриселу.
Према његовим речима, а како преноси ТВ М1, у таквој ситуацији нема смисла стављати вето, иако Сијарто истовремено сматра да ће ЕУ донети лошу одлуку, не само кад је у питању 13. пакет санкција, већ и сви претходни пакети санкција.
Министар је нагласио да су ограничења много више нашкодила Европи, него руској привреди, а руски енергенти као и раније пристижу у Европу, али преко трећих страна и по много вишој цени.

Сијарто је још истакао да Мађарска неће блокирати издвајање пет милијарди евра за потребе оружја за Кијев из Европског фонда за мир, уколико буде дозвољено да се њен удео користи за борбу против миграција или у друге циљеве који нису повезани са оружјем.

Министар је појаснио да се преговори око тога воде у правцу да у случају примене механизма „конструктивне уздржаности“, Мађарска неће морати да финансира испоруку Украјини како смртносног, тако и несмртоносног оружја.
Званичник је такође коментарисао и објаве да шеф Европске комисије Урсула фон дер Лајен планира да остане на тој позицији још један мандат, оценивши да се током њеног председавања знатно погоршала економска и безбедносна ситуација у Европи.
Пољопривредници блокирали прилазе аеродрому у Франкфурту - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2024
СВЕТ
Бугарски новинар: Сви виде да су антируске санкције сумануте, али се нико не усуђује да их заустави
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала