- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Опенхајмер освојио највише Бафта награда

© AP Photo / Vianney Le CaerКристофер Нолан, Ема Томас и Чарлс Ровен на додели Бафта награда
Кристофер Нолан, Ема Томас и Чарлс Ровен на додели Бафта награда - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2024
Пратите нас
Филм Кристофера Нолана „Опенхајмер“ забележио је највећи успех на синоћној додели филмских награда Бафта у Лондону, одневши победу у седам категорија, укључујући признање за најбољи филм, најбољег глумца и најбољу режију.
Награду за најбољи филм испред поставе Опенхајмера преузео је брачни пар, Ема Томас и Кристофер Нолан, који су уз Чарлса Ровена били продуценти, док је ирски глумац Килијан Марфиј однео признање за најбољег глумца за улогу Џеја Роберта Опенхајмера, америчког теоретског физичара који се сматра „оцем атомске бомбе“ у истом филму.
Филм „Јадна створења“ Јоргоса Лантимоса добио је пет признања, укључујући награду за најбољу глумицу која је припала Еми Стоун.
Драма на немачком језику „Зона интереса“ Џонатана Глејзера однела је три Бафта награде, укључујући признање за изванредан британски филм, али и за најбољи филм који није на енглеском језику.
Међутим, филм Барби, остао је без иједног признања, упркос томе што је био номинован у пет категорија.
Награду за звезду у успону, једину Бафта награду о којој одлучује јавност, добила је енглеска глумица Миа Мекен-Брус, док је признање за најбољи документарац однео филм „20 дана у Мариупољу“ Мстислава Чернова.
Стипендију Бафта, којом се одаје признање за изузетна филмска достигнућа, а коју је до сада, између осталих, уручена Стивену Спилбергу, Хелен Мирен и Чарлију Чаплину, ове године је добила енглеска глумица Саманта Мортон.
На црвеном тепиху у Ројал Фестивал Холу ове године британски принц Вилијам појавио се без своје супруге Кејт Мидлтон, која се опоравља од планиране абдоминалне операције.
Домаћин престижне церемоније доделе награда први пут био је Шкотски глумац Дејвид Тенант.
Највећи број номинација на овогодишњој додели Бафта награде имао је филм „Опенхајмер“ Кристофера Нолана, чак 13, а следе га „Јадна створења“ Јоргоса Лантимоса са 11 номинација, „Убиства под цветним месецом“ Мартина Скорсезеа и „Зона интереса“ Џонатана Глејзера са по девет номинација.
Доделу Бафта награда организује Британска академија филмске и телевизијске уметности, независна добротворна организација коју је 1947. године основала група британских филмских продуцената са циљем да развија и одаје признање најбољим филмовима, ТВ емисијама и игрицама.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала