- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Ража ускоро добија младунце без мужјака: Мистерија „безгрешног зачећа“ у акваријуму /видео/

CC0 / Unsplash/Daniel Corneschi / Ража
Ража - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2024
Пратите нас
У срцу Апалачког горја у Северној Каролини ража боје рђе названа Шарлот која живи у акваријумуизненадила је све око себе чињеницом да је остала скотна без партнера.
Упркос томе што је удаљена 3.680 километара од свог природног станишта у јужној Калифорнији, Шарлот, која је већ осам година изолована од осталих припадника своје врсте, само што се није породила.

Морски пас не може бити отац

Природа је наиме пронашла пут у облику феномена за који су ове раже очигледно способне.
Бренда Рамер, извршни директор „Акваријум и шарк лаб“, духовито приписује Шарлотино скоро мајчинство изненађењу на такозвани Дан заљубљених.
Мали акваријум, којим управља образовна непрофитна организација „Тим Еко“, усмерен је на промовисање научног образовања.
Супротно почетним нагађањима о могућем парењу између врста, стручњаци одбацују вероватноћу да се Шарлот пари с морским псима у свом акваријуму. Научници су сада фокусирани на партеногенезу, процес бесполне репродукције у којем се потомци развијају из неоплођених јајашаца, елиминишући потребу за генетским доприносом мужјака, пише „Гардијан“.

Зашто се то догађа?

Кадy Лyонс, научник у „Џорџија Акваријуму“, признаје да су такве трудноће код ража ретке, а чини се да је Шарлотин случај једини документован за ту врсту. Лyонсованаглашава да те животиње не клонирају саме себе, већ да се уместо тога, женско јаје спаја с другом ћелијом покрећући деобу ћелија и стварање ембриона.
„Не знамо зашто се то догађа. Чини се да је то врло згодан феномен за који се чини да оне могу да га изведу“, каже Лyонсова.
Рамероваи њен тим испрва су посумњали на тумор када су приметили квржицу на Шарлотиним леђима, али ултразвук је показао да је трудна. Шарлот борави у резервоару који је еквивалентан 10.000 литара и очекује се да ће се преселити у већи да би тамо сместила своју будућу породицу. Поменута непрофитна организација планира да инсталира и камере за јавно посматрање акваријума уживо.
Иако је реткост партеногенезе призната, Рамерова примећује и јединствене околности.
„Све то се догађа усред планина Блу Риџ у руралној Северној Каролини, стотинама километара од океана“, наглашава она.
Побијајући нагађања о парењу међу врстама, Лyонсова тврди да Шарлот није могао да оплоди морски пас због анатомских и ДНК разлика. Округле раже, честе на обалама Тихог океана, познате су по свом болном убоду и препознатљивом кружном облику.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала