- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Уручене плакете поводом 102 године „Борбе“: Специјално признање "За најборбенију" припало Павлини

© Sputnik / Лола ЂорђевићСвечаност поводом 102. године постојања листа „Борба“
Свечаност поводом 102. године постојања листа „Борба“ - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2024
Пратите нас
Свечаном академијом у Дому војске данас је обележено 102 године постојања имена новинске куће "Борба" и четири године истоименог часописа за културу, у присуству бројних званица из политичког и јавног живота.
Специјално признање "За најборбенију" у 2023. години додељено је младој певачици Павлини Радовановић из Ораховца
Радовановић је поручила да се "у овој награди налазе све борбе које су се десиле на Косову и Метохији, сви дивјунаци са Кошара, Паштрика, Косовског боја и много борци".
"У овој награди се налазе и уснули јунаци Стефан, Бојан и Игор, који су јуначки страдали", поручила је Радовановић, која је потом извела пар песама уз клавирску пратњу.
© Sputnik / Лола ЂорђевићДикректор листа „Борба“ Андрија Јоргић уручује специјално признање „за најборбенију“ у 2023. Павлини Радовановић из Ораховца
Дикректор листа „Борба“ Андрија Јоргић уручује специјално признање „за најборбенију“ у 2023. Павлини Радовановић из Ораховца - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2024
Дикректор листа „Борба“ Андрија Јоргић уручује специјално признање „за најборбенију“ у 2023. Павлини Радовановић из Ораховца
У свом обраћању, министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић је честитао "изузетно важан и успесима саткан јубилеј постојања чувеног имена Борба".
Јовановић је подсетио да је Борба као дневни лист била колевка домаћег журнализма, а излазећи 80 година из зграде на тргу Николе Пашића, на чијем врху је натпис са њеним именом, постала је "један до симбола Београда".
Подсетивши да је Борба покренута 1922. године у Загребу, Јовановић је додао да је у постратном наставку свог постојања у Београду постала институција и покренула на десетине штампаних издања од дечијег Кекеца, преко дневника Вечерње новости и Спорта.
Према његовим речима, за Борбу су писала најоштрија пера српског новинарства, али и културне елите, попут Добрице Ћосића, Милоша Црњанског, Иве Андрића, Богдана Тирнанића и других.
Борба је била и покретач позоришта Атеље 212 , а у њеној згради 1970. године покренута је радио станицу Студио Б, подсетио је министар.
Јовановић је нагласио да је данас Борба месечни часопис штампан на ћирилици, као подршка том писму, чија је идеја и задатак да грађанима Србије пружи могућност едукције и уживања у темама културе, традиције, образовања и других.
Истакавши виталну важност очувања штампаних издања, као последњих бастиони великих имена колумни и коментара, Јовановић је додао да Борба данас држи висок ниво професионализма, поткован неговањем правих вредности.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПризнања су додељена установама и појединцима, међу којима су Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Хуманитарна организација „Срби за Србе“, Музеј Козаре из Предора, Општина Врњачка Бања, и многи други
Признања су додељена установама и појединцима, међу којима су Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Хуманитарна организација „Срби за Србе“, Музеј Козаре из Предора, Општина Врњачка Бања, и многи други - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2024
Признања су додељена установама и појединцима, међу којима су Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Хуманитарна организација „Срби за Србе“, Музеј Козаре из Предора, Општина Врњачка Бања, и многи други
Помоћница у Министарству културе за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић је подсетила да је лист Борба пратио судбину земље у којој је настао, гасио се, појавивши се на крају као часопис посвећен култури.
Ванушић је оценила да је Борба током постојања била синоним квалитетног извештавања, аналитичког промишљања стварности и да је то место где су објављивали најзначајнији новинари, књижевници и културни посленици.свог времена.
Навевши да је Борба у великој мери обликовала изглед наше модерне културе и новинарства, Ванушић је оценила да је пре "пар година група истинских професионалаца изабрала оно најважније, а то је култура и њоме удахнула нови живот препознатљивом наслову".
© Sputnik / Лола ЂорђевићСвечаност поводом 102. године постојања листа „Борба“
Свечаност поводом 102. године постојања листа „Борба“ - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2024
Свечаност поводом 102. године постојања листа „Борба“
У свом обраћању, директор Борбе Андрија Јоргић је подсетио да је Борба излазила током Другог светског рата на подручју Ужичке републике, а од 1944. године у ослобођеном Београду.
Јоргић је истакао да је Борба "била симбол борбе против фашизма, а данас је симбол борбе за културу", и да за часопис данас пишу младе снаге, којма је пожелео да буду коректни новинари и да израсту у добре и племените људе.
© Sputnik / Лола Ђорђевић Павлина Радовановић
 Павлина Радовановић - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2024
Павлина Радовановић
Борбина признања за хуманитарни рад, допринос култури, традицији, историји и друге друштвене активности уручена су представницима Универзитетске библиотека "Светозар Марковић“, Културног центра НИш, Хуманитарној организацији "Срби за Србе“ и Музеју Козаре из Приједора.
Плакете су добили и Српско културно друштво Марибор, Општина Врњачка Бања, Туристичка организације Крагујевца, Музеј Николе Тесле, Нина Мијаиловић, Биљана Шахримањан Обрадовић и породица Велимира Бате Живојиновића (1933-2014) поводом заједничке организације изложбе о чувеном глумцу.
Борбини добитници су и Данијела Вујичић, Бранко Бојовић из састава Саншајн, компанија Новости, Студио Б, лист Ало, портал Република, Дунав телевизија, Радио Косовска Митровица, телевизија Мост, Радио-телевизија Републике Српске и емисија "Јутро" телевизије Прва.
Плакете су добили и водитељка емисије "Јутро са душом" телевизије Пинк Јована Јеремић и најбољи радник Борбе Бранислав Ерцеговац.
У оквиру Свечане академије приказан је кратак документарни филм о Борби, а химну "Боже правде", а потом и неколико старих народних песама су отпевале Тамара и Татјана Ђекић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала