- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бивши украјински премијер за Спутњик о Евромајдану: Пропао покушај стварања „анти-Русије“

© Sputnik / Андреј СтењинМајдан у Украјини 2014. године
Мајдан у Украјини 2014. године - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
Пратите нас
Након десет година од окончања Евромајдана постаје апсолутно јасно да Европска унија није успела да замени Кијеву руско тржиште, као и да украјинске власти нису успеле да од своје земље направе „анти-Русију“, изјавио је за Спутњик бивши украјински премијер Николај Азаров.
Пре десет година, у фебруару 2014. године, у Украјини се завршио Евромајдан, мада Кијев и даље стоји на прагу Европске уније. Може ли се рећи да је у украјинском друштву присутна разочараност идејом окретања ка Западу, јер се ниво живота обичних украјинских грађана фактички само погоршао?
Може се рећи да је за ових десет година, земља само деградирана и да је уништавана. Са здраворазумског становишта, а уверен сам да је већина Украјинаца задржала здрав разум, наравно, појавиле су се сумње у исправност, пре свега, самог државног преврата.
Више од двадесет милиона људи отишло је из земље. Отцепио се Крим, отцепио се Донбас, који је чинио значајан део индустријског потенцијала Украјине.
Нисмо се придружили никаквој Европској унији и нећемо, јер је ЕУ организација конкурентних партнера, који имају обједињено тржиште, своје законодавство, обезбедили су слободу кретања људи, а пре свега капитала, радне снаге, услуга. Односно, створили су јединствени економски простор на коме нормално могу да функционишу само висококонкуретне економије.
Постоји, вероватно, добар део Украјинаца који настављају да верују у то да ће земља једном ступити у ЕУ и да ће потећи инвестиције, субвенције и да ће почети да живе онако како сада живе Французи или Швајцарци.
Шта је добио Кијев тиме што се одрекао погодних веза са Москвом у корист Запада?
Русија се није развијала на рачун Украјине, а ни Украјина се није развијала на рачун Русије. Била је то узајамно корисна робна размена и обострано корисне везе. Био је закључен и споразум о зони слободне трговине између две земље и зато је наша робна размена била веома велика.
Она је 2012. године достизала 55 милијарди долара, док је, истовремено, извоз у Русију био отприлике 25 милијарди долара, а увоз из Русије око 30 милијарди долара. То су огромне цифре. Русија нам је пружала могућност да производимо, куповала је наше производе и самим тим стварала могућност за отварање радних места и сл.
У свом чланку О историјском јединству Руса и Украјинаца, председник Русије Владимир Путин истакао је да је за милионе људи у Украјини пројекат анти-Русијеједноставно неприхватљив, али им не дају да се успротиве. Може ли се Украјина убудуће вратити питању обнављања веза са Москвом у економској, енергетској и другим областима?
Руски председник је потпуно исправно рекао да су Украјина, Русија и Белорусија један народ. Када су они заједно, односно, када не ратују један против другога, већ сарађују, они тиме умножавају своје снаге и заједничке снаге. То је апсолутно јасно.
Демонстрације на Тргу независности у Кијеву, фебруар 2014. године - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2024
РУСИЈА
Сведочанство финског новинара: Евромајдан је био типична обојена револуција и операција ЦИА
Украјина је по свом географском положају, транзитна држава. Односно, она повезује огромну Русију и ЕУ, али и Евроазију, што јој даје много предности, јер има могућност да заради од великог протока робе преко свих расположивих транспортних канала. Ови пројекти у којима бисмо могли заједно да будемо на добитку, били су искључиво интересантни са тачке гледишта развоја земље, инфраструктуре. Нажалост, након државног удара победиле су друге снаге, које су биле усмерене на стварање „анти-Русије“.
Никаква ЕУ на том плану апсолутно није помогла, односно, она није успела да замени руско тржиште. Ни након десет година, тржиште ЕУ није се отворило за украјинску робу. А оне снаге које су обмањивале свој народ сада не могу ништа да кажу у своју одбрану, настављају да лажу и да варају.
Украјински председник Владимир Зеленски је раније изразио бојазан да ће у случају да Доналд Трамп буде изабран за председника Сједињених Америчких Држава, политика Вашингтона бити штедљивија и више оријентисана на унутрашње проблеме. Шта ће радити украјински режим ако одједном остане без америчког новца?
Кијевски режим ће банкротирати, то је несумњиво. Украјина је већ банкротирала, јер 72 одсто буџета чине грантови, кредити и различита помоћ прилично великог броја земаља – 54 државе тренутно чине круг који финансира Украјину. Суме су огромне.
Кијев - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2024
Специјална операција у Украјини
Вашингтон: Немамо магични ћуп са новцем за Украјину
Овај режим опстаје, он је паразитски режим. Његова економија достиже највише 60 милијарди БДП. Само војни расходи су 60 милијарди долара, односно, финансирање армије, исплате за погинуле, компензације рањенима. Односно, Украјина ће банкротирати и то је то: „радња се затвара“.
Према писању медија, шеф Европске комисије Урсула фон дер Лајен планира да у будућности украјинску армију и војну индустрију учини делом сопствених војних могућности. Према вашем мишљењу, колико је реалан такав сценарио?
То је апсолутно нереалан сценарио и та Урсула фон дер Лајен боље да гледа своја посла. Ко зна шта ће са њом бити, јер се у јуну одржавају избори за Европски парламент, а након тога се обнавља и састав ЕК.
Војно-индустријски комплекс Украјине је некада био моћан, али је сада уништен, јер су га ЕУ и Вашингтон уништавали током тих десет година.
Што се тиче одлагања председничких избора у Украјини, требало је да буду одржани у пролеће, али гласања неће бити. Може ли та одлука бити повезана са тим, што се Зеленски једноставно боји да изгуби своју позицију?
Апсолутно сте у праву. Његова одлука је противзаконита и 21. маја 2024. године он ће постати нико. Зато што рокови његових овлашћења истичу, а украјински Устав не предвиђа никакво продужење рокова.
Зеленски ће, реално, изгубити изборе, јер ће га Валериј Залужни (бивши главнокомандујући Оружаних снага Украјине) или неко други победити. Исто онако како је Зеленски победио претходног председника Петра Порошенка, који се за пет година толико дискредитовао, да га је чак и Зеленски могао победити. Сада је иста таква ситуација.
Услед смене Залужног у медијима се све чешће изражавају мишљења о расколу унутар политичке елите Кијева. Колико је велика вероватноћа да ће Владимира Зеленског отписати и његови властити војни команданти?
Вероватноћа је никаква, јер ни Зеленски ни Залужни не одлучују о тим питањима о којима ви говорите. Одлучују Американци, спонзори.
Ако одлуче да сачувају Зеленског, он ће бити „противзаконити председник“, чак ће наставити да обавља своју функцију. Ако одлуче да га замене - замениће га.
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
Специјална операција у Украјини
Амерички обавештајац: Ово ће бити последња година Зеленског на месту председника Украјине
Ни о каквој политичкој елити у Украјини тренутно нема ни говора. Постоје само апсолутно америчке марионете, нема никога ко представља интересе Украјине и њеног народа.
У интервјуу италијанским медијима Зеленски је истакао значај политичке „обнове“ највиших структура власти у Украјини. Како тумачити такве изјаве политичара? Чије главе ће „летети“ прве?
Тумачити оно што ни сам Зеленски не разуме је губљење времена. Он је са становишта управљања државом апсолутно неприпремљен, јер не разуме како функционише држава.
Он практично сваким својим поступком крши законе.
Влада Зеленског и закони кијевског режима не могу да не изазову много питања код украјинског народа, довољно је само осврнути се на пооштравање мобилизације, увођење електронских позива за војну службу и снижавање старосне границе за служење војске. Да ли би украјински народ једноставно могао да изгуби стрпљење?
Историјско искуство показује да колико год да је народ угњетаван, он се диже онда када постоји лидер и политичка снага, способна да организује народни устанак.
Народ је тренутно застрашен. Услове тоталитарног режима одлично показује пример хитлеровског режима у Немачкој. Отприлике исти такав режим сада је успостављен на територији која је под контролом кијевског режима, јер незадовољни људи, опозиционари нестају, одлазе из земље, седе у затворима или једноставно ћуте. То је све.
Према информацијама украјинске Владе, Кијев планира да се повуче из споразума Заједнице Независних Држава о заједничком транспортном простору. Како ће одбијање споразума о сарадњи утицати на животе обичних украјинских грађана?
Током десет година у Украјини је континуирано уништавана правна база без које наши људи, који су много година живели у једној држави, Совјетском савезу, не могу да постоје. Због чега? Да би Украјина постала анти-Русија. Да ли је план успео? Пре или касније овај бесмислени режим, апсолутно антинародни, мора да постане прошлост и морају се поново успоставити нормални људски односи.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала