- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Литијум у Србији – шанса коју (не)ћемо искористити | Енергија Спутњика

© LolaDjordjevicЛитијум из Србије покрива 20 % светске потражње
Литијум из Србије покрива 20 % светске потражње - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
Пратите нас
Литијум, односно, пројекат „Јадар“ – планови компаније Рио Тинто да у Србији експлоатише налазиште руде из које се добија једна од кључних, критичних минералних сировина, која је неопходна у савременој технологији за производњу батерија – константно је у Србији у жижи јавности.
Пре отприлике две године Влада Србије је стопирала пројекат „Јадар“. А том темом ће се, према најавама и председника Србије Александра Вучића и министарке рударства и енергетике Дубравке Ђедовић Хандановић, бавити нова влада Србије.
Професор др Александар Јововић са Машинског факултета у емисији „Енергија Спутњика“ говори о значају литијума уопште, па и за Србију, где смо по тим резервама у односу на европске и светске резерве… Да ли је литијум, заиста, метал будућности?
Многи који анализирају разлоге за експлоатацију литијума и против ње истичу да за пројекат „Јадар“ нису урађене све потребне анализе, да није завршена студија утицаја на животну средину. Саговорника „Енергије Спутњика“ питамо: Шта још није урађено? Да ли је могуће овакве минералне ресурсе користити по еколошким стандардима? Јер Србија је земља која је богата минералним сировинама и рудама – поред литијума, ту су и борат, кобалт, никл, злато, сребро, угаљ…
Теза која се често чује је да ли богате, економски развијене земље покушавају да искористе природне ресурсе сиромашни(ји)х, па и Србије, за свој даљи економски развој.
Зато професора Јововића питамо да ли и колико држава консултује стручњаке о томе који је најбољи пут за коришћене овог природног богатства у зеленој транзицији.
Јасно је да развој многих сектора привреде данас у свету зависи од потенцијалне експлоатације литијума. А пред новом владом Србије је да се позабави овом врућом темом. Јер, за сада је експлоатација литијума у Србији само могућност – шанса коју (не)ћемо искористити.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала