- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ивана загрмела: Правила мењају они који никада нису имали контакт са овим спортом!

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвана Вулета Шпановић
Ивана Вулета Шпановић - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
Пратите нас
Челници Светске атлетике размишљају да укину даску за одраз убудуће за скок удаљ, а уместо даске би се захваљујући модерним технологијама скокови мерили од места одраза до песка где остане траг. Наша прослављена атлетичарка Ивана Шпановић није поборник ове идеје.
Према речима извршног директора Светске атлетске федерације Џон Риџон, једна од идеја је да се укине преступ и да се уведе нешто што се може назвати зона полетања.
Поводом најаве ових новина, огласила се и светска шампионка Ивана Шпановић.
Највећи проблем је што су људи који мењају правила овог спорта управо људи који никада нису имали контакт са овим спортом. Мењају правила игре без консултација са онима који чине да спорт постоји. Игноришу њихове ставове, не поштују њихово мишљење и игноришу проблеме због којих се повређују.
Троше се огромне своте новца да се привуче пажња на спорт, а игнорише се све на чему се заснива. Верујем да фокус на спонзорствима и на ТВ преносима не би требало да иде науштрб интегритета спорта и било би сјајно пронаћи баланс између промоције спорта и очувања његових основних вредности
Зар не можемо сви да будемо укључени у нешто што нас се тиче? Имамо ли право на такмичење на коме се не плашимо клизавих дасака, бесмисленог одређивања последњег контакта са подлогом или ласерског мерења одраза, мењања броја покушаја, а у истом ТВ преносу да прикажу скокове само неколице, уз много среће?
Шта се онда нуди гледаоцу као опција? Да се такмичење још више обесмислсли, одузимајући свима право на фактор среће? Можда трка на 100 метара без судије? Свако може да стартује кад му одговара, па ко има најбоље време нека буде победник. Да апсурд буде већи, клизаве даске остају...
Уместо да покушавамо да овај спорт учинимо популарнијим, НЕ жртвовањем његове аутентичности, сви би требало да се фокусирамо на едукацију јавности о његовој аутентичности и лепоти. Требало би да покажемо вештине и таленте свих спортиста, а не само неколицине одабраних и да дамо гледаоцима прилику да цене разноликост спорта“, написала је Шпановић на друштвеним мрежама.
Андрија Костић - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
СПОРТ
Андрија из Србије кренуо путем шампиона: „Пресрећан сам!“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала