- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Министарка рударства и енергетике: Одговорно доносимо одлуке у вези с пројектима попут Јадра

© Tanjug / MRE/ Emilija JovanovićДубравка Ђедовић Хандановић
Дубравка Ђедовић Хандановић - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
Пратите нас
Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас, у вези са пројектом Јадар, да Влада Србије у таквим ситуацијама ради на одговоран начин и доноси одлуке пре свега на основу документације која је прошла јавни увид.
"Социјалне мреже могу свашта да закључе, али и да шире лажне вести и то није само питање литијума или нечега другог, то је питање разних тема и у Европи, у свету, у Србији, у најразвијеним земљама, да свако може да напише шта год жели и да не сноси скоро никакве последице", рекла је Ђедовић Хандановић за РТС.
Она је навела да се држава против тога бори, не само када је овај пројекат у питању, него када је уопште спровођење одређених мера.
"Ја овде причам пре свега о јавном сектору, о влади, да једноставно ми радимо на одговоран начин, да доносимо одлуке на основу пре свега документације, која је развијена, представљена и прошла јавни увид", истиче министарка.
Навела је да иза такве докуметације стоје пре свега стручњаци, као и компаније које развијају одређене пројекте, "зато што треба да докажу и покажу које су технологије користе и да ли су оне најмодерније".
"Ми имамо право да тражимо примењивање највиших рударских стандарда, који се сваке године повећавају", навела је министарка.
Подсетила је да је у јануару 2022. влада стопирала пројекат Јадар и да настоји да сагледа с тим у вези све што је у складу с њеним надлежностима
"Оно што је у складу с мојим послом је да сагледам све ризике које одређени пројекат носи, све добре стране и да онда доносимо одговорне одлуке које су пре свега у интересу грађана, државе и привреде", навела је она.
Министарка је подсетила како је више пута истицала је Србија земља богата минералним сировинама и рудама.
"То се односи на литијум, бор, кобалт, никл, злато, сребро, као и угаљ, који је такође стратешка сировина и ми треба да те сировине експлоатишемо на најодрживи могући начин, јер то нам доноси пре свега економске користи и повећава наш бруто домаћи производ", рекла је Ђедовић Хандановић.
Истакла је да то повећава плате и пензије наших грађана, јер се тако пуни буџет.
"Морамо да развијамо енергетски сектор и треба да имамо у виду које су то предности и како да се носимо са ризицима које ти рударски пројекти носе са собом, а да сваки пројекат то носи и у енергетици и у рударству, то је тачно, али ми имамо избора пре свега у давању дозвола када је рударство у питању, када сагледавамо и студије изводљивости и експлоатације и све друго", наводи она.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала