- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор у УН: Сва одговорност због вета на резолуцију о Гази на Вашингтону

© AP Photo / Yuki IwamuraВасилиј Небензја
Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
Пратите нас
Блокирајући резолуцију о прекиду ватре у Гази, Сједињене Државе су исписале још једну црну страницу историје Савета безбедности Уједињених нација, рекао амбасадор Русије у СБ Василиј Небензја.
„Сва одговорност за последице блокирања резолуције Алжира о Гази је на Вашингтону“, рекао је Небензја.
Подсетимо, Сједињене Америчке Државе данас су поново уложиле вето на предложену резолуцију Савета безбедности Уједињених нација о моменталном прекиду ватре у Појасу Газе, трећи пут откако се, од 7. октобра, кад су избиле борбе око те палестинске енклаве.
Од 15 чланица Савега безбедности УН, 13 је гласало за предлог резолуције коју је поднео Алжир, док је Велика Британија била уздржана.
"Глас за ову резолуцију је подршка палестинском народу да живи. Супротно, гласање против резолуције подразумева подршку бруталном насиљу и колективној казни", рекао је амбасадор Алжира у УН Амар Бенџама.
Америчка амбасасдорка Линда Томас Гринфилд рекла је данас да би свака акција коју би преузео Савет безбедности значила сметњу "осетљивим, актуелним преговорима".
"Ми верујемо да би резолуција негативно утицала на преговоре. Захтевање моменталног, безусловног прекида ватре, без споразума који би од Хамаса захтевао ослобађање талаца, не би донео одржив мир. Уместо тога, наставила би се борба Хамаса и Израела", рекла је Гринфилд, пренео је Ројтерс.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала