- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу поднео извештај Путину: Авдејевка ослобођена уз минималне губитке

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин у посети штабу Јужног војног округа
Председник Русије Владимир Путин у посети штабу Јужног војног округа - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин састао се са министром одбране Сергејом Шојгуом.
Шојгу је поднео председнику извештај и обавестио га да је Авдејевка ослобођена уз минималне губитке. Шојгу је истакао да су припреме за ослобођење Авдејевке почеле у јесен 2023. године.
Ослобођено је више од 72 квадратна километра територије, рекао је он.
Шојгу је објаснио да се на снимцима са дронова, дан пре него што је главнокомандујући украјинских снага Александар Сирски наредио повлачење из Авдејевке, видело да је повлачење било неорганизовано.

„Противник је, повлачећи се, оставио много рањеника и много наоружања, укључујући стране противтенковске ракете и преносиве бацаче ракета“, рекао је Шојгу и известио председника да се противник у хаосу повукао из града.

Међутим, руски председник прокоментарисао је да је команда Оружаних снага Украјине дала наређење за повлачење из Авдејевке тек када су украјинске трупе већ бежале одатле.
„Ви и ја – Ви, ја, начелник Генералштаба – 17. фебруара смо се разишли ​​рано ујутру, у 4 сата ујутру. И тада сте информисали да се ситуација на авдејевском правцу развија врло брзо“, рекао је Путин. Председник је додао да су се тада договорили да прате развој ситуације.
Украјинска војска није специјално минирала зграде у граду, јер једноставно није имала времена за то због брзог бекства.
Коксара у Авдејевки такође је ослобођена, навео је Шојгу и додао да руске јединице напредују на запад.
Он је истакао да су руске снаге дневно изводиле до 450 високо прецизних ваздушних напада приликом ослобађања Авдејевке.
„Операција Генералштаба у Авдејевки ће ући у уџбенике Министарства одбране“, истакао је Шојгу.
Офанзивна дејства после ослобођења града се настављају ка западу, ослобођена су 72 квадратна километра.
Шојгу је додао да је село Кринки у Херсонској области такође прешло под контролу руске војске.
Украјинске снаге су у овом делу фронта изгубиле 1.820 војника.
Министар је објаснио да је завршен рад на рашчишћавању ове територије, где су се налазиле четири бригаде поморске пешадије Оружаних снага Украјине које су имале задатак да стигну до западне обале Крима.
Према његовим речима, украјинске снаге концентрисале су у Кринкима четири бригаде 30. корпуса поморске пешадије.
„То су они који су се борили на различитим правцима, веома јаки момци. Неки од њих су били у Маријупољу“, рекао је министар и додао да је њихов задатак био да се пробију до Перекопа и дођеу до западне обале Крима.
Према његовим речима, што дуже траје специјална операција Русије у Украјини, тим ће руска војска постајати јача и опремљенија.
„Чак и према 2023. години видимо колико је порастао ниво свих наших јединица“, оценио је он.
Он је додао и да руски војници током специјалне операције користе стотине дронова дневно, док се у Русији производи на хиљаде.

О украјинској контраофанзиви

Руски министар одбране рекао је и да је руска обавештајна служба још почетком 2023. године добила информације о томе да Кијев спрема летњу контраофарнзиву.
Читава идеја о контраофанзиви састојала се у томе да се изађе на Азовско море, подсетио је Шојгу.
„Главни напад је био на ореховском правцу и имао је за циљ да направи коридор за Маријупољ, затим... Мелитопољ-Бердјанск и непријатељ је требало да стигне до Азова, поврати Азовско море, прелаз... на Крим. То је била цела идеја коју су покушали да оживе“, објаснио је министар.
„Али тачно место напада није било познато и због тога је донета одлука да се линије одбране постављају дуж целог фронта“, обајснио је он.
Линија одбране коју је Русија изградила пре украјинске контраофанзиве обухватала је милионе минираних квадратних метара и хиљаде километара противтенковских ровова, истакао је Шојгу.
„Изградили смо три линије одбране целом дужином линије фронта. То је веома велик простор, то су милиони минираних километара, квадратних метара, то је огромна количина, хиљаде километара противтенковских ровова. И све то уз могућност, још једном понављам, вођења активне одбране“, истакао је он.
Он је истакао да је идеја за стварање непрекидне линије одбране дуж целог фронта од две хиљаде километара, захваљујући којој је било могуће зауставити украјинску контраофанзиву током лета, припада руском председнику Путину.
Украјина је током контраофанзиве ангажовала огромне снаге, али није успела да напредује ни до прве линије руске одбране, а након њих има још две, приметио је Шојгу.
Према његовим речима, код Авдејевке је за последња два дана (17. и 18. фебруара) погинуло или рањено 2.400 украјинских војника, што су велики губици.
Током контраофанзиве погинуло је или рањено 166.000 украјинских војника, а украјинска војска је изгубила више од 800 тенкова, скоро 2.400 оклопних возила, више од половине „леопарда“, 123 авиона и хеликоптера.
Шојгу је истакао да је од почетка офанзивних дејстава руских снага на свим правцима ослобођено више од 317 квадратних километара.
Руски министар је навео да се украјински војници контролишу из штаба успостављеног у иностранству.
„Да ли су формирали неки штаб у иностранству, ван Украјине, који реално планира све те операције?“, упитао је Путин током састанка.
„Да, Владимире Владимировичу, то чак није ни спољна контрола, већ једноставно контрола свих снага“, одговорио је Шојгу.
Шојгу је објаснио да се у интересу украјинских трупа користи 260 свемирских летелица НАТО-а, од којих је 67 специјализованих извиђачких сателита.
„Само НАТО-ових сателита има 67, специјалних извиђачких сателита. А ако узмемо заједно сателитску групу земаља које подржавају земље НАТО-а, добија се 260 сателита који раде против нас и практично онлајн преносе информације о кретању и многим другим стварима“, објаснио је Шојгу после састанка са руским председником.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала