Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ана Брнабић: Међународна истрага избора директно кршење суверенитета Србије

© Tanjug / JADRANKA ILIĆАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
Пратите нас
Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је влада спремна да настави квалитетну и конструктивну сарадњу са мисијом ОДИХР-а, јер је посматрање изборног процеса уобичајена пракса, али да Србија не може да прихвати међународну истрагу избора, јер би то било директно кршење суверенитета Србије.
„То значи да немате сопствене институције већ да странци могу да дођу у вашу земљу и испитују грађане, а то је једнако окупацији, то је губљење суверенитета“, рекла је Брнабићева новинарима у Деспотовцу.
Такву истрагу, како је истакла, не би дозволила ниједна земља.
„Питајте Италију, Чешку да ли би дозволили међународну истрагу избора. Не, никада не би дозволили. Зашто опозиција жели да гази суверенитет своје земље не знам, али знам да ће то остати вечна љага на њиховим именима“, рекла је Брнабићева.
На питање да ли је присуство међународних посматрача током изборног процеса значило кршење суверенитета Србије, Брнабићева је навела да је реч о уобичајеној пракси у свакој демократској земљи.
„Наша делегација је отишла у Азербејџан да посматра изборе, они су тамо позвани“, напоменула је она.
Она је указала да су међународни посматрачи позвани да испрате изборни процес и да су ту дошли као гости, али да међународна истрага значи да земља нема своје институције, да постоје странци који могу да дођу и раде шта год желе у једној држави.
„Србија никада неће пристати на то, јер је слободарска земља“, поручила је Брнабићева.
Брнабићева је казала да Србија има одличну сарадњу са међународним партерима и да ће је наставити, као и да ће дати све од себе да имплементира све препоруке ОДИХР-а и указала да има и препорука против којих је и опозиција.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала