- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Документарац „Гаравице“ о страдању Срба у Другом светском рату приказан у Београду

© Јавни доменУсташе бацају људе у јаму
Усташе бацају људе у јаму - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
Пратите нас
Документарни филм "Гаравице" о једном од највећих стратишта српског народа током Другог светског рата, имао је вечерас београдску премијеру у МТС дворани, уз благослов патријарха Порфирија.
Документарац аутора Драгана Радовића је приказан у препуној Сали 6 МТС дворане, у присуству патријарха Порфирија и бројног свештенства Српске православне цркве.
Филм је заснован на више од три хиљаде докумената, судских пресуда, саслушања, записника и извештаја, као и исказима 27 преживелих сведока, од којих 15 говори у филму.
Приказивању су од сведока присуствовали Мићо Ковачевић, Мићо Копанић и Жарко Глувајић, а филм објашњава и последице које су уследиле након ликвидација на Гаравицама и другим масовним стратиштима у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу.
У обраћању посетиоцима пред почетак приказивања, патријарх Порфирије је истакао да је сваки људски живот светиња, али да се и данас свакодневно сусрећемо са умногострученим Каиновим грехом убиства, пред којима остајемо неми.
Патријарх је оценио да се захваљујући филму "Гаравице" после осам деценија сусрећемо са још једном утамниченом истином о страдању српског народа у Другом светском рату, и злочином пред чијим размерама остајемо без даха.
"У групама је довођен православни народ да бездушно буде ликвидиран. Жене, деца, старци... затрте су читаве породице, а једини грех је био српско име и вера православна", рекао је патријарх Порфирије.
Оценивши да се у Гаравицама десио злочин библијских размера, патријарх Порфирије је додао нас филм поново подстиче на молитву страдалницима, јер су они свети мученици Христови.
Патријарх Порфирије је поручио да"ове и све невине жртве нису крик пораженог, него усклик победника и доказ снаге Божје у људима, и позвао да памтимо своје страдалнике и уважавамо туђе, како се такви злочини више никад не би поновили.
Радовић се захвалио патријарху Порфирију на благослову и Информативној служби Српске православне цркве на организацији приказивања "Гаравице" у Београду, у продукцији његове фондације Заборављени коријени.
Напоменувши да је у припреми филма обилазио сведоке расуте по региону, проналазио стратишта у зараслим шумама, улазио у архиве и прикупио на хиладе докумената, које је одлучио приредити у три зборника.
Радовић је напоменуо да је током истраживања сазнао да је о злочинима на Кордуну и у бихаћком крају, односно "о свему што је доживео" партизан Драган Гргић написао књигу "Корана ко рана", која је забрањена 1961. године, а недавно га је објавила фондација Заборављени коријени.
Приказивању "Гаравица" у МТС дворани присуствовали су и државни секретар у Министарству за људска и мањинска права Иван Бошњак, помоћница у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сања Лакић, саветник у Министарству одбране Никола Бањац и други.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала