- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Доктор Иво је увек имао лек за Новака – а сада је рекао збогом

© AFP 2023 / MARTIN BUREAUИво Карловић
Иво Карловић - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
Пратите нас
Иво Карловић, хрватски тенисер, објавио је да званично завршава каријеру у 44. години. Пуне две деценије Карловић се бавио професионалним тенисом, а његову каријеру красили су снажан сервис и једноручни бекхенд. Из тениса се повлачи као један од ретких који против Новака Ђоковића имају међусобни скор.
Срце није желело, али тело је рекло крај. Са 44 године Иво Карловић напушта тенис. Најбољи пласман остварио је 2008. године када је био 14. рекет планете, а током каријере освојио је осам титула.
Један од најбољих сервера у историји тениса објавио је поруку којом је поручио да завршава каријеру.
„Драги фанови и пријатељи,надам се да ће вас овај пост све затећи доброг расположења и са снажним бекхендом! Неки од вас су примиетили да је прошло доста времена откако сам играо на турниру и још увек ме свакодневно питају хоћу ли се и када вратити на турнеју. Жао ми је што ћу вас разочарати, али овим писмом желим то учинити службеним и коначно објавити своје повлачење. Имао сам врло задовољавајућу, неортодоксну и дугу каријеру која долази из изузетно скромних почетака, посебно за тенисера. Хрватска је била сасвим другачија земља 80-их и 90-их година када сам одрастао и јако сам поносан на своја постигнућа и оно што сам успео превладати. Желео бих захвалити свим тренерима и људима који су били укључени и доприниели мом развоју као тенисера. Без вас ово срећно путовање не би било могуће. Породица ми је пружила огромну подршку и неизмерно их волим. Веселим се што ћу наставити да проводим време с њима радећи ствари које су нам важне и које нас испуњавају. Свима вама који сте били навијачи и подржаватељи током година, хвала што сте били део мог путовања. Волим вас све и надам се да се опет видимо. Остаћу близак тенису и покушати да поделим своје знање и сва невероватна искуства на турнеји с новим генерацијама тенисера. Путовање се наставља и фокус се преусмерава. Захвалан сам. Живели, др Иво“, стоји у опроштају Карловића од тениса.
Осим по силовитом сервису и једноручом бекхенду Карловић је запамћен и по позитивном међусобном скору са Новаком Ђоковићем, најбољим тенисером планете.
Иво и Новак играли су три пута, а први је славио српски ас у Хамбургу. Затим је хрватски тенисер славио на Мастерсу у Мадриду као и у Дохи пре девет година када су одгиграли невероватан меч у три сета који је ушао у историју турнира.
Често је хрватски тенисер говорио о том скору са Ђоковићем и увек нагалашавао да је три пута победио српског аса.
„Заправо је 3:1. Победио сам га и у квалификацијама турнира у Мадриду 2005. године, само што АТП то не бележи. Није да га задиркујем, али споменем му тај податак с времена на време. На шта он почне износити смешне изговоре, попут 'дувао је ветар', или 'то је било 1847.' Не знам зашто је баш ту годину изабрао“, рекао је Карловић за „Вечерњи лист“.
Највећи успех на Гренд слему остварио је 2009. године када је стигао до четвртфинала Вимблдона, а престижни Гренд слем остаће важан део његове каријере јер је 2003. године у првом колу на енглеској трави победио Лејтона Хјуита, тадашњег браниоца титуле.
Данил Медведев  - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
СПОРТ
Данил се коначно враћа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала