- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров стиже на Г20: Запад прогурао на дневни ред деструктивну тему

© Sputnik / Asatur Yesayants / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Сергеј Лавров
Министар спољних послова Сергеј Лавров  - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Сергеј Лавров завршава турнеју по Латинској Америци посетом Бразилу, где ће 21. и 22. фебруара бити одржана седница министара спољних послова земаља Г20.
Пре Рио де Жанеира, где је Лавров ноћас допутовао, министар је посетио Кубу и Венецуелу.
Како је саопштила званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, на маргинама министарске седнице Г20 планирано је да Лавров одржи више билатералних састанака. По њеним речима, шеф руске дипломатије ће током обраћања на догађају опширно изнети руски став по питању глобалних изазова, њихових унутрашњих узрока и динамике, као и неопходних корака за ефикасно решавање глобалних проблема.
Уочи министарског састанка Г20, Министарство спољних послова Русије објавило је саопштење у којем се наводи да је укључивање украјинске теме на дневни ред седнице деструктивно.
„Током министарског састанка, руска делегација намерава да скрене посебну пажњу партнерима на неприхватљивост политизације Г20 која би, према свом мандату, требало да се фокусира строго на друштвено-економске изазове. Г20 се не треба сматрати алтернативом Савета безбедности УН, који има искључиве прерогативе за одржавање међународног мира и безбедности. Укључивање проблема на дневни ред Г20 на подстицај Запада који нису у домену асоцијације, укључујући украјинско питање, је деструктивно. То повећава несугласице између учесника и удаљава наш форум од потребних успеха у области његове надлежности“, наводи руска страна.
Такође се истиче да ће у фокусу разговора бити две кључне теме – реформа глобалног система управљања и међународна напетост.
Руска делегација посебно намерава да истакне „неприхватљивост неконтролисаног преусмеравања међународних средстава, намењених унапређењу развоја, за финансирање сукоба око Украјине, између осталог и на уштрб испуњавања обавеза западних сила у вези са помоћи државама којима је она неопходна“.
Г20 је неформална асоцијација највећих светских економија, водећи форум за разговоре о питањима глобалне економске и финансијске сарадње.
Погледајте још:
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров  - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2024
РУСИЈА
Лавров у Каракасу: Велики потенцијали за развој сарадње две земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала