- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Озваничена велика промена у такмичењима УЕФА

© Sputnik / Лола Ђорђевић Лига шампиона
 Лига шампиона - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
Пратите нас
Од наредне јесени фудбалска Лига шампиона у организацији УЕФА имаће 36 уместо досадашња 32 учесника.
Промене су велике, неће више бити групног већ ће такмичење бити организовано у лигашком систему.
У првој фази сваки тим ће имати осам утакмица и сакупљаће бодове за пролазак у наредну фазу.
Тимови неће играти против истих противника код куће и у гостима.
Квалификације за Лигу шампион биће отворене, зависно од пласмана клуба у домаћем првенству на крају протекле сезоне и националном коефицијенту. Четири додатне екипе улазе у Лигу шампион по следећим правилима.
Једна екипа је трећепласирана из пете најјаче лиге Европе по коефицијенту УЕФА.
Друга екипа биће првак своје државе који ће ући у Лигу шампиона кроз пут шампиона. До сада су тако кроз четири преткола у Лигу шампион улазиле четири екипе, а од следеће сезоне улазиће их пет
Трећа и четврта екипа улазе на темељу добрих резултата прошле сезоне. УЕФА ће према коефицијенту и успешности од прошле сезоне аутоматски послати две екипе у главну фазу Лиге првака.
Систем бодовања се не мења. Остају три бода за победу и један за реми. Како све екипе учествују у лиги, првих осам иде директно у осмину финала. Екипе пласиране од 9. до 24. места играће други круг (једну утакмицу код куће и једну у гостима) како би се пласирале у осмину финала.
Парове у тој фази одлучиће жреб, а екипе ће бити подељене у две групе – носиоци (од 9. до 16. места у лиги) и неносиоци (од 17. до 24. места). После тога ће победници играти против неког од осам најбоље пласираних из првог круга. Екипе које су пласиране од 25. до 36. места завршавају сезону, јер више нема прелазака тимова у Лигу Европе.
Лига Европе играће се у идентичном формату као и Лига шампиона, док ће се Лига конференције играти у мало другачијем. У Лиги конференције ће свака екипа у првој фази играти шест утакмица, а не осам. У оба ова такмичења биће такође по 36 екипа.
„УЕФА је показала преданост темељним вредностима спорта и одбранила принципе отворених такмичења. Квалификација за велико такмичење, утемељена на спортском успеху, основа је свега. Такође, ту је и спортска солидарност, која краси европски спортски модел“, рекао је Александар Чеферин, председник УЕФА.
Што се Србије тиче, онаје прошлу сезону завршила на 11. месту, али та позиција сада не доноси директно место у Лиги шампиона, већ ће шампион сада бити у плеј-офу за Лигу шампиона.
Пошто је трка у Србији неизвесна, тренутно је јасно да ће шампион бити Партизан или Звезда. Ко буде другопласиран, почеће квалификације од другог кола и мораће да прође три круга квалификација да се домогне Лиге шампиона кроз "нешампионски пут", који по правилу буде и тежи.
Освајач Купа Србије ће играти плеј-оф за Лигу Европе, док ће екипа која заврши на трећем месту играти други круг квалификација за Лигу конференција.
И нижерангирана такмичења ће се играти по истом принципу, са 36 екипа по идентичном формату као и Лига шампиона.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала