- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немци са Крима предлажу да се раскине споразум са Немачком из 1990. године

© Sputnik / Олеся Печенкина / Уђи у базу фотографијаОбала Црног мора на Криму
Обала Црног мора на Криму - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
Пратите нас
Шеф немачке национално-културне аутономије Крима Јуриј Гемпељ позвао је да се раскине споразум „О дефинитивном решењу у односу на Немачку“ који су потписале Источна Немачка, Западна Немачка, Француска, СССР, Велика Британија и САД 1990. године.
По његовим речима, Немци са Крима забринути су због политике и поступака Берлина против Русије.
„Државе су споразумом потврдиле спремност да не гледају једни друге као противнике и да раде на успостављању односа поверења и сарадње. Међутим, актуелне немачке власти су у потпуности прекршиле обећања која су дали њихови претходници. Споразум 'О дефинитивном решењу у односу на Немачку' од 12. септембра 1990. године фактички се не реализује и требало би да се раскине“, рекао је Гемпељ.
Како је истакао, тај став подржава читава немачка заједница на Криму.
„Искрено жалимо због тога што никада нису реализоване одредбе члана 7 из споразума и што отаџбина наших предака никада није стекла потпуни суверенитет над својим унутрашњим и спољним пословима“, објаснио је наш саговорник.
Он је додао да данашња Немачка игнорише одредбе споразума.
Гемпељ је подсетио да је документ дефинисао чврсту основу за стварање праведног и поузданог мирног поретка у Европи, укључујући усвајање ефикасних мера за контролу наоружања, разоружање и јачање поверења.
Споразум „О дефинитивном решењу у односу на Немачку“, који се још назива и споразум „Два плус четири“, закључен је 1990. године у Москви. Потписали су га министри спољних послова Источне и Западне Немачке, као и шефови дипломатија СССР, САД, Велике Британије и Француске. Споразум је ставио тачку на процес спајања Источне и Западне Немачке.
Резултат је био обнављање немачког јединства и успостављање коначног „пуног суверенитета Немачке над њеним унутрашњим и спољним пословима“.
Прочитајте још:
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2024
РУСИЈА
Медведев: Споразум Украјине и Немачке нова алијанса нациста и бандероваца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала