- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Одликовање Додика највећим руским одличјем – потврда вековног пријатељства Руса и Срба

© Фото : Снимак са екрана/ТелеграмПредседник Руске Федерације Владимир Путин уручио је Орден Александра Невског председнику Републике Српске Милораду Додику
Председник Руске Федерације Владимир Путин уручио је Орден Александра Невског председнику Републике Српске Милораду Додику - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
Пратите нас
Одликовање председника Републике Српске Милорада Додика високим руским орденом је дводимензионално – односи се на вековне добре односе Руса и Срба и указује на постојање мултиполарног света у коме влада међусобно поштовање, уважавање и ненаметање решења другим народима, каже Ненад Стевандић, председник Народне скупштине РС.
Председник Руске Федерације Владимир Путин уручио је данас у Казању Орден Александра Невског председнику Републике Српске Милораду Додику. Додик је одликован за, како је наведено, велики допринос развоју сарадње Русије и БиХ и јачању партнерства са Републиком Српском.

Две димензије одликовања

Др Ненад Стевандић, председник Народне скупштине Републике Српске и председник Уједињене Српске, каже за Спутњик да ово високо одликовање има две димензије али и да је очекивана.
„Прва димензија овог одликовања су традиционално добре везе Срба и Руса које су старије од свих догађаја за које се везује актуелна антируска хистерија и украјински сукоб, а друга је стабилност и снага Милорада Додика који је у овим тешким временима успео да води независну политику,“ истиче Стевандић.
Другим речима, додаје наш саговорник, да му други не састављају владе и не натурају мишљење.
„И да покаже да мултиполарни свет није само „прича из Москве“ већ да је то стварни живот многих држава којих ће сваки дан бити све више и више. Због овога је Додик и био на мети и трпео намештене судске процесе, санкције. Мултиполарни свет је нешто што није само руски пројекат већ је будућност света у мултиполаризму и међусобном поштовању и уважавању и ненаметању решења другим народима“, напомиње наш саговорник.

Потврда Додика као озбиљног политичког фактора

То су, како каже Стевандић, те две димензије овог одликовања које је Додик добио од руског председника.
„Један је везан за српско –руски однос а други за будућност целога света и живота у мултиполаризму где се РС и њено руководство на челу са председником Додиком под тешким мукама одупрло претњама санкцијама, увредама и покушајима хапшења и намештања. Ова друга димензија је, по мени, значајнија Додику не само као политичком фактору РС, већ као регионалном, а богами и светском“, мишљења је Стевандић.
У указу који је раније потписао руски шеф државе за ово одликовање Додика наводи се да се додељује "за велики допринос развоју сарадње Русије и БиХ, јачању партнерства са Републиком Српском".
Орден Светог Александра Невског је био орден Руске Империје ког је прва доделила Катарина Прва Алексејевна. Орден се додељивао у периоду између 1725. и 1917. године. У хијерархији ордења у Руској Империји, овај орден је био трећи по реду, иза Ордена Светог Андреја Првозваног и Ордена Свете Екатарине. Додељиван је у част Александра Невског, који је био руски кнез и светац Руске православне цркве.

Историјат и значај оредна

Орден је прво био додељен Петру Великом и то посмртно, за војне заслуге. До владавине Катарине Велике, додељено је око 300 ордена, док је она сама доделила око 250. Као празник ордена се узимао 30. август, датум премештања моштију Александра Невског.
Током Наполеонове инвазије на Русију, додељено је 48 ордења, од који 14 са брилијантима. Највише комада ордена је додељено 1916. године и то 105. Орден је укинут 1917. године од стране Совјета народних комесара.
Президијум Врховног совјета Совјетског Савеза је Указом из 1942. године орден поново уврстио у ред одликовања, али под насловом Орден Александра Невског.
У част владичења у Санкт Петербургу, 6. августа 1833. године, руски император Николај Први Павлович доделио је Петру Другом Петровићу Његошу, духовном и световном владару Црне Горе, Орден Светог Александра Невског. Други домаћи носиоци су Сава Владиславић Рагузински, Никола Пашић, Божо Петровић Његош и Данило Први Петровић Његош, Александар Вучић и сада Милорад Додик.
Погледајте и:
Владимир Путин и Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
РЕГИОН
Путин уручио Додику Орден Александра Невског
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала