Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

САЗНАЈЕМО „Ми – глас из народа“ имаће две посланичке групе: Шта кажу актери два посвађана тима

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Павић, Бранимир Несторовић и Бранко Павловић
Александар Павић, Бранимир Несторовић и Бранко Павловић - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
Пратите нас
Покрет „Ми – глас из народа проф. др Бранимир Несторовић“ имаће убудуће две посланичке групе у Скупштини Србије. До сукоба у овом удружењу грађана дошло је током покушаја да буде трансформисано у странку. Несторовић жели да буде њен лидер, са чиме се већина није сложила. Оба табора кажу да политику неће мењати.
Након што је објављено да су напустили покрет, Бранимир Несторовић и Александар Павић то су демантовали, кажу да су само напустили састанак, те да покрет још и не постоји.
До раскола је дошло током преговора о формирању странке. О размимоилажењу удружења које је било највеће изненађење избора разговарали смо са представницима оба табора.

„Несторовић је дошао на састанак, тражећи ултимативно да он буде председник новог покрета, странке, са суштински неограниченим овлашћењима, а ако ми то нећемо, онда он напушта Покрет и прави своју организацију. Било је постављено, узми или остави. Када је видео да је у мањини, Александар Павић и он су напустили састанак и рекли, ми више немамо ништа са Покретом идемо да правимо своју организацију“, каже за Спутњик Бранко Павловић.

Један од седморице оснивача овог Покрета додаје да они настављају да раде без два спорна члана:
„Да ли ће то изазвати одређено разочарење код грађана, а Покрет је имао све више симпатија и подршке, у првом тренутку свакако, али време и рад ће показати у ком правцу идемо. Ми остајемо на истим принципима на којима смо основани“, тврди Павловић и додаје да не постоји било каква могућност да дође до помирења.

Несторовићев потез користи властима

Павловић каже да они који остају у изворном Покрету не споре допринос Несторовића и Павића, али да напуштање организације на теми која није политичка, објективно користи само владајућој гарнитури.
„Нема разговора више, јер су они су рекли да безусловно напуштају Покрет и да са нама више уопште нема сарадње. То је свршени чин и нема назад. Врло брзо ће се схватити да онај ко због таквих ствари напусти Покрет, уствари и хоће да он буде разбијен“, закључује Павловић.
Александар Павић са друге стране објашњава да је спорна тачка преговора око пререгистрације Покрета у странку био иступ Драгана Станојевића који му је физички претио на јавном месту, који је претходно имао непримерене захтеве о вођењу књига организације. Павић је, каже, ове чињенице изнео на састанку на коме је дошло до раскола.
„Несторовић се надовезао, јер је и он добио информације да Станојевић хоће да ради ствари које нису регуларне. Онда смо прешли на тачку где је Несторовић рекао да се губи контрола над свим, да не можемо да донесемо одлуку о било чему због неслагања унутар нас, да се не слажемо око концепције покрета. Он предлаже да то буде председнички систем где ће он да буде председник, јер је био носилац листе и најпрепознатљивије лице, да то буде основа за прављење странке“, каже Павић.

Могли смо да им дамо већину - нисмо

Он подсећа да је „Ми - глас из народа“ удружење грађана, са уговором о изласку на изборе који је потписало десеторо људи, те да су се слична размимоилажења и раније дешавала на политичкој сцени Србије, а као пример наводи Демократску странку.
„Ми смо једноставно решили да нећемо да правимо такву организацију какву они желе. Ту нема покушаја разбијања, како они лажу. А оно што је ишло у прилог властима је покушај провоцирања туче на јавном месту. Ми смо у понедељак могли да дамо већину властима, нисмо“.
Павић додаје да он и Бранимир Несторовић нису сами:
„Имамо још неколико посланика који ће сигурно са нама, имаћемо посланички клуб, биће нас шест, можда и седам. Свакако нећемо одустати од онога што смо прокламовали као нашу политику. Не можемо да изневеримо људе. Ми смо ушли у ово ради идеје, нуђења нечег новог на политичкој сцени. Нећемо да правимо нови покрет са човеком који је очигледно склон провокацијама и радњама које нису транспарентне“, закључује Александар Павић.
Наступајући као група грађана на изборима 17. децембра, Покрет је остварио изненађујући успех, освојивши 13 посланичких мандата у парламенту Србије, као и шест одборничких у Скупштини Београда, захваљујући чему су постали језичак на ваги између власти и опозиције када је у питању формирање власти у престоници.
Погледајте и:
Анкета
Каква ће бити судбина Несторовићеве листе „Ми - Глас из народа“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала