- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руске снаге гађају украјинске положаје хаубицом мста-б - Sputnik Србија

УЖИВО Украјински војници бежали из Авдејевке без плана и претходног одобрења

Пратите нас
Начелник Генералштаба Оружаних снага генерал Валериј Герасимов уручио је државне награде војницима који су се истакли приликом ослобађања Авдејевке, саопштило је Министарство одбране Русије. Француска издвојила нови пакет помоћи Украјини, вредан 3 милијарде евра.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:56 21.02.2024
Украјински медији јављају да одјекују експлозије у Полтавској области Украјине.
20:56 21.02.2024
Припадници 110. бригаде украјинске војске су због умора бежали из Авдеједвке без претходног одобрења, пише „Вашингтон пост“.
Подсетимо, главнокомандујући украјинских снага Александар Сирски је 17. фебруара издао наређење о повлачењу из Авдејевке, али је касније руско Министарство одбране саопштило да је наређење уследило тек након што су украјински војници почели неконтролисано да беже.
Према информацијама америчког листа, излазак украјинске војске из града је био хаотичан и лоше испланиран. Према речима једног украјинског војника, њихови положаји су већ били уништени или их је заузела руска војска.
Војници су после две године без ротације били сломљени и умор их је натерао да напусте своје положаје без договора.
Командант 53. Одреда по имену Сергеј је рекао да нису сви Украјинци успели да напусте град. Како је рекао, предаја Авдејевке Русима је психолошки утицала на неке војнике.
17:06 21.02.2024
Лидер Херсонске области Владимир Салдо рекао је да руске снаге настављају да чисте село Кринки, на левој обали Дњепра, од мањих украјинских група које се крију или у рушевинама зграда или на ободима села.
Подсетимо, руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је јуче да је то село прешло под руску контролу.
15:37 21.02.2024
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да повлачење украјинске војске из Авдејевке показује колико је тешка ситуација на фронту.
"Украјинско повлачење из Авдејевке показује да је ситуација на фронту изузетно сложена", рекао је шеф НАТО на прес конференцији у Бриселу. Он је додао да су Украјинци, без обзира на то, "превазишли сва очекивања" и да ће Алијанса наставити да подржава Кијев.
15:29 21.02.2024
Кијевски режим евакуисао је архиву из места Курахово у ДНР, запослене, као и СБУ, рекао је за Спутњик саветник лидера ДНР Јан Гагин.
"Противник се повлачи из места Курахово након што смо заузели Марјинку. Из Европе и САД украјинском председнику Владимиру Зеленском су стизали налози да се Курахово претвори у ново упориште. Али реалност је таква да је јасно да се то неће десити, одатле су евакуисани архива, запослени и СБУ. Ми идемо на Курахово", рекао је Гагин.
Курахово је, како је објаснио, важна тачка за снабдевање украјинских јединица на том делу фронта. Место се налази на 21 километар удаљености од Марјинке.
Гагин је додао да руске снаге напредују у свим правцима у ДНР.
12:19 21.02.2024
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
▪Оружане снаге Русије одбиле су пет контранапада Оружаних снага Украјине у подручју насеља Синковка, Харковска област;
▪Руске оружане снаге су заузеле повољније линије на авдејевском правцу, одбиле су 7 контранапада Оружаних снага Украјине, непријатељ изгубио око 450 војника;
▪Губици Оружаних снага Украјине на доњецком правцу износиле су 425 војника, руска војска је побољшала ситуацију дуж линије фронта;
▪Руски ПВО системи су оборили 12 "хајмарса", бомбу ЈДАМ и 99 украјинских дронова;
▪Руске оружане снаге су одбиле контранапад код Новозлатопоља на јужнодоњецком правцу, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 210 војника и два тенка;
▪Руске оружане снаге уништиле су складиште муниције Оружаних снага Украјине у подручја Мајаки у ДНР;
▪Руске оружане снаге погодиле су складишта горива и људство Оружаних снага Украјине у 123 округа;
▪На херсонском правцу Оружане снаге Украјине изгубиле су око 75 војника и самоходни топ Зузана.
11:39 21.02.2024
ЕУ је усвојила 13. пакет санкција Русији, преноси Ројтерс, позивајући се на европске изворе.
Око 200 компанија и појединаца потпада под нова ограничења, али нове мере против индустрије нису укључене.
11:13 21.02.2024
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
РУСИЈА
Лавров: Кијев и Запад не желе мир — настављамо специјалну војну операцију
08:35 21.02.2024
У Херсонској области откривена је британска организација „Британски савет“ која се бавила обавештајним пословима за Украјину, пренео је ФСБ.
Како се наводи, организација је користила украјинске избеглице које живе у Великој Британији за добијање војно-политичких обавештајних информација преко постојећих блиских веза у Херсонској области.
08:01 21.02.2024
07:45 21.02.2024
07:16 21.02.2024
Блумберг јавља да је француски председник Емануел Макрон објавио о издвајању новог пакета помоћи Украјини, вредном 3 милијарде евра.
07:10 21.02.2024
Војници групе Центар евакуишу десетине оклопних возила ради поправке, укључујући америчке оклопне транспортере које су Оружане снаге Украјине напустиле приликом повлачења из Авдејевке.
Дописник РИА Новости је пратио евакуацију оклопног транспортера М113.
Официр са кодним знаком „Детелина“ приметио је лоше стање америчке опреме. По његовом мишљењу, САД снабдевају Украјину старом опремом или једноставно отпадом.
07:07 21.02.2024
„Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије - први заменик министра одбране Руске Федерације, генерал армије Валериј Герасимов обишао је командно место групе Центар у зони специјалне војне операције“, саопштило је руско министарство одбране.
У командном центу групе уручене су медаље за храброст војницима који су се највише истакли приликом ослобођења Авдејевке и захвалио им се за храброст у борби.
"Главни задатак који је постављен данас је реализован. Авдејевка је ослобођена. Морам рећи да је ослобођена за прилично кратко време, али је томе претходио дуг период припрема", рекао је начелник Генералштаба.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала