- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Отворен 45. Сајам туризма у Београду: Србија прва у свету по стопи раста прихода од страних туриста

© Sputnik / Лола ЂорђевићСајам туризма у Београду
Сајам туризма у Београду - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
Пратите нас
Председник Александар Вучић изјавио је вечерас на отварању 45. Међународног сајма туризма у Београду да је први пут у историји Србије број страних гостију прошле године премашио број домаћих туриста, као и да је Србија у 2023. била прва дестинација у свету по стопи раста прихода од страних туриста у односу на 2019. годину, од 79 одсто.
"Ово нисам рекао ја, већ најновији барометар Светске туристичке организације. Девизни прилив од туризма у 2023. години износио је рекордних 2,55 милијарди евра, што је за милијарду и 112 милиона евра више него 2019. године, а чак 3,5 пута више него 2012. године", рекао је Вучић.
Навео је да је Србија прошле године имала укупно 4,2 милиона долазака туриста, као и 12,4 милиона ноћења, што је више него двоструко више у односу на период од пре 10 година.
"Такође, Србија је 2023. повећала број долазака страних гостију за 15 одсто у односу на ниво пре пандемије, док је међународни тренд био пад од 12 одсто у односу на 2019. годину. При томе у 2023. страни гости су реализовали 5,5 милиона ноћења, три пута више него што је било у 2012. године. Ове године је, иако је тек почетак године евидентиран, раст укупних долазака за око три одсто, па број ноћења чак за 19 одсто у односу на исти период лане", навео је Вучић.
Нагласио је да би све то требало да значи да смо много тога урадили, али да нам је потребно много више да радимо и да није задовољан брзином којом се испоручују резултати.
"На Дунаву смо тек почели са оним што смо планирали да урадимо, кроз пројекат Запловимо Србијом. Много тога остало је пред нама. Много марина, пристаништа, пристана, плажа, бициклистичких и пешачких стаза. Још много путева и пруга. Још много тога што је неопходно да урадимо на нашим аеродромима, не само београдском већ и нишком и чачанско-краљевачком", нагласио је Вучић.
Додао је да је број путника на аеродрому Никола Тесла сада готово осам милиона и да је чак два и по пута је већи него 2012. године, када је износио 3,36 милиона.
"Наше амбиције су много веће. Имамо фасцинантну културну баштину. Питање је да ли су нам деца у основној и средњој школ чули су за наше најзначајније споменике, манастире, цркве, џамије, базилике, синагоге и све друго што имамо да понудимо", рекао је Вучић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић на Сајму туризма
Александар Вучић на Сајму туризма - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
Александар Вучић на Сајму туризма
Председник је додао да је доста тога урађено и направљено, али да то није довољно.
Рекао је да морамо да подстичемо приватни сектор и да би тако и они и држава могли да зараде много више.
"И већ сада вам кажем да нам је потребно још стотину нових хотела. Београд ће бити носилац тога развоја, у то нема никакве сумње захваљујући Еџпо 2027. године, али ће се развијати и све остале наше туристичке дестинације од бања, планинских центара, до нових винских тура и дестинација", рекао је Вучић.
Он је нагласио да ће се Србија потрудити да Еџпо дочека спремна и да ће много тога бити урађено до 2027. године.
"Представићемо земљу као место иновација, савремених технологија и једног од лидера у вештачкој интелигенцији свакако макар у нивоу земаља наше величине и наше економске снаге. Тај догађај мења будућност наше земље. Мораћемо да градимо још много музеја, да оснажимо нашу понуду и сфере културе", рекао је председник.
Вучић је истакао да се то оснаживање историјско-културне понуда не односи само на Београд, већ и на Лебане, Царичин град, Каблар, Зајечар, Костолц, Ниш, путеве римских императора.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСајам туризма у Београду
Сајам туризма у Београду - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
Сајам туризма у Београду
"Мораћемо да изградимо и нови природњачки музеј. Наш велики Никола Тесла добиће музеј достојан тог колосалног имена светске науке", рекао је Вучић.
Председник је нагласио да ће гондоле ускоро спајати Златибор са Прибојском бањом, Гоч са Врњачком бањом.
Додао је да је на овогодишњем сајму пристутно 500 излагача из 27 земаља.
"Држава партнер нам је Грчка, омиљена дестинација за српске туристе. И наши туристи у Грчкој не иду више само на "прсте" Халкидикија. Сада наши туристи иду до најексклузивнијих острва и остављују све више новца у Грчкој", оценио је Вучић.
Он је нагласио да је срећан и због све већег броја грчких туриста у Београду и да је уверен да имају разлога због чега долазе у Србију, а да то нису увек само спортски и политички разлози.
"Србија је пријатељска и братска земља Хеленској Републици, али не само то, Србија има много тога да понуди и уверен сам једну од најбољих "цитy бреак" дестинација у Европи", закључио је Вучић.
Он је у обиласку штандова прво посетио штанд Канцеларије за Косово и Метохију, где су представљени туристички потенцијали 11 општина.
© Sputnik / Лола Ђорђевић 45. Међународни сајам туризма у Београду
 45. Међународни сајам туризма у Београду - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
45. Међународни сајам туризма у Београду
На штанду су представљени туристички потенцијали четири општине са севера Косова, као и седам јужно од Ибра и из Метохије међу којима су Грачаница, Ораховац, Штрпце и друге.
Председнику је уручен поклон народа из Сиринићке Жупе, као и поклон вино из манастира са КиМ.
"Хвала на дивним поклонима. Пренесите поздраве нашем народу на КиМ", рекао је Вучић.
Констатовао је да је Канцеларија за КиМ дивно уредила штанд.
Грчка министарка туризма Олга Кефалогиани изјавила да је пријатељство наша два народа укорењено у заједничкој историји, културним везама, борби за слободу и нашим тежњама за сигурну будућност.
"Међународни сајам туризма је један од најзначајнијих туристичких догађаја у нашем региону, глобални скуп који обезбеђује прилику да земље и учесници не само да промовишу своју туристичку понуду, већ и да комуницирају, сарађују, стварају партнерства и граде јаке односе. А управо је то суштина туризма", рекла је Кефалогиани.
© Sputnik / Лола ЂорђевићГрчка министарка туризма Олга Кефалогиани
Грчка министарка туризма Олга Кефалогиани  - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
Грчка министарка туризма Олга Кефалогиани
Како је навела, заједно можемо искористити моћ туризма да покренемо позитивне промене у нашем региону и изградимо светлију, отпорнију будућност за наше нације.
"Захвални смо за снажну подршку нашим српским пријатељима у даљем напредовању туризма у Грчкој и радујемо се томе да их угостимо у свим прелепим деловима Грчке и ове године. Верујем да Србија и Грчка имају заједничку визију будућности туризма", рекла је Кефалогиани.
Свечаном отварању присуствовали су и министар туризма Хусеим Мемић, министар грађевинарства Горан Весић, министарка правде Маја Поповић, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министарка пољопривреде Јелена Танасковић, министарка за бригу о породици Дарија Кисић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, директорка ТОС Марија Лабовић, директор ТОБ Миодраг Поповић, председници општина, као и представници Републике Српске...
На сајму, који се сутра отвара за посетиоце, први пут ће наступити Камбоџа, Еквадор, Света Луција и Либија.
Земље које се поново враћају на сајам су Индонезија, Куба и Сао Томе и Принципе.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСајам туризма у Београду
Сајам туризма у Београду - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
Сајам туризма у Београду
Паралелно са овим сајмом, у халама 2А и 2Ц, одвијаће се и 19. Међународни сајам угоститељске опреме "Хорека" под слоганом "Послужите се".
У павиљону Националне туристичке организације Грчке, биће присутни излагачи из целе земље, од регионалних представника, туристичких организација из најпопуларнијих грчких дестинација до професионалних удружења.
Србија ће своје туристичке адуте представити у хали четири Београдског сајма кроз наступе Туристичке организације Србије, Туристичке организације Београда, Туристичке организације Војводине, као и многобројних регионалних и локалних туристичких организација из свих делова Србије.
Туристичка организација Србије представиће се под слоганом "Србија. Доживи!", а поред активног одмора акценат ће бити на богатству различитости, кроз промоцију нових брошура под називом "Упориште духовности" и "Мој Дунав".
Међу излагачима Туристичке организације Србије су Министарство туризма и омладине, Скијалишта Србије, Завод за заштиту природе, Природњачки центар Свилајнац и Агенција за безбедност саобраћаја
© Sputnik / Лола Ђорђевић 45. Међународни сајам туризма у Београду
 45. Међународни сајам туризма у Београду - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
45. Међународни сајам туризма у Београду
Наступ Туристичке организације Београда биће у знаку предстојеће изложбе ЕXПО 2027, када ће директор Миодраг Поповић потписати протокол о промотивној сарадњи између ЕXПО 2027 и ове организације и састати се са представницима туристичких организација из Измира, ради проширења туристичке сарадње са Турском.
Туристичка организација Београда представиће различите манифестације које нуде београдске општине.
Учесницима и туристичким агенцијама из земље и иностранства и ове године је био доступан Б2Б портал намењен за регистрацију како излагача, тако и пословних посетилаца.
Путем тог портала, више од 100 професионалних купаца заказало је више од 500 пословних састанака.
© Sputnik / Лола Ђорђевић 45. Међународни сајам туризма у Београду
 45. Међународни сајам туризма у Београду - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
45. Међународни сајам туризма у Београду
Међународни сајам угоститељске опреме "Хорека" окупиће домаће и иностране компаније које се баве производњом, дистрибуцијом и продајом хотелског и угоститељског намештаја, опреме за кухиње, ресторане и барове, као и новим трендовима пословања.
Радно време сајма биће од 22. до 24. фебруара од 10 до 19 часова, а у недељу 25. фебруара од 10 до 18 часова.
© Sputnik / Лола Ђорђевић 45. Међународни сајам туризма у Београду
 45. Међународни сајам туризма у Београду - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2024
45. Међународни сајам туризма у Београду
Цена појединачне улазнице је 500 динара.
Групна улазница (најмање осам особа) кошта 400 динара, док пословна улазница са пакетом погодности изности 3.000 динара.
Цена паркинг места износи 200 динара по сату.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала