- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Делегације Србије и Грчке разговарале о систему заједничке наплате путарина

Пратите нас
Интегрисани систем наплате путарина између Србије и Грчке један је од приоритета за ресорна министарства две земље, речено је данас на првом састанку Атини посвећеном овом пројекту.
На састанку представника ресорних министарстава и предузећа за наплату путарина две земље је истакнуто да ће интегрисана наплата путарине омогућити брже и конфорније кретање путника, робе и услуга, као и да ће подићи ниво електронских услуга између две земље, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.
Министарство напомиње да је, у складу с договором који су постигли председник Србије Александар Вучић и премијер Грчке Кирјакос Мицотакис, као и ресорни министри Горан Весић и Христос Стајкурас, циљ да до почетка летње туристичке сезоне између Србије и Грчке успостави интегрисани систем наплате путарина, како би туристи и путници могли да користе исте тагове за пролаз кроз две земље.
Делегација Србије, коју је предводио помоћник министра за друмски саобраћај Мирослав Алемпић, представила је грчким колегама предлог платформе за интегрисану наплату путарине, објаснила све детаље и начин функционисања, преносећи позитивна искуства по истом систему који већ осам месеци успешно функционише са Северном Македонијом.
С обзиром на то да током летње сезоне у Грчку дневно уђе више од 10.000 возила из Србије, делегације су сагласне да постоји потреба за интеграцију наплате путарине, наводи се у саопштењу.
Грчка је исказала жељу да са Србијом ради и на проширењу овог система и на остале земље Европе.
Због кратких рокова, договорено је да се одмах крене са дефинисањем процедура и формирањем стручних тимова који ће се бавити техничким, административним и правним аспекима примене овог система.
Договорено је и да најкасније до 27. фебруара буду формирани технички тимови са обе стране, који ће већ до краја наредне седмице да размене техничке податке и одрже први радни састанак.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала